Dvyliktokė iš mažo Lietuvos miestelio svėrė vos 36 kg: „Jaučiausi kaip robotas“

Karina, devyniolikos metų mergina iš mažo Papilio miestelio, šiais metais įstojusi į Vilniaus universitetą. Dar visai neseniai jauna mergina kovojo su organizmą sekinančia liga, sutrikimu, kai atsisakoma valgyti.

Valgymo sutrikimai<br>123rf asociatyvinė nuotr.
Valgymo sutrikimai<br>123rf asociatyvinė nuotr.
Valgymo sutrikimai<br>123rf asociatyvinė nuotr.
Valgymo sutrikimai<br>123rf asociatyvinė nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Kamilė Rauckytė

Sep 11, 2022, 6:51 PM, atnaujinta Sep 12, 2022, 11:12 AM

Negalėjo galvoti apie maistą

Vaikystė. Mamos nemeilė sau ir šeimoje vyravęs liekno kūno standartas.

2021 metų sausis. Socialiniai tinklai, mokslai, stresas, 12 klasė, nepatikimas žvilgsnis į veidrodį. Po truputį mažinamas maisto ir didinamas sporto kiekis.

Nenoras susitikti su draugais, energijos nebuvimas, žmonės nutolę – nežino, kad vyksta. Nebepatinka dalykai, kurie patiko seniau; elgesys primena roboto– gyveni mechaniškai. Visos mintys sukasi apie maistą, nuo valgio – iki valgio.

„Iš jausminės dalies aišku, jau daug kas pasimiršta. Sako, skausmas labai greitai užsimiršta, nes mūsų smegenys linkę blokuoti visokias traumas. Bet labai gerai pamenu, kad jaučiausi visiškai tuščia. Atrodo, kad nebemoki nei juoktis, nei verkt, nei apskritai kažką jaust. Jautiesi, kaip koks robotas.“

2021 metų rugpjūtis. Kritinis svoris – 36 kg, Vasaros g. 5., valgymo sutrikimų centras, organizmas net nepriima minčių apie maistą, vaikštant sukasi galva, tamsa akyse.

Nepadeda suvokimas, kad blogai. Veidrodyje užsifiksavęs nepakitęs vaizdas. Atrodo, kad net nematai savęs.

Sutrikimas ir susitarimas

Anoreksija – tai valgymo sutrikimas, kurio metu sąmoningai atsisakoma maisto, būdingi keisti valgymo įpročiai ar ritualai, lieso kūno kultas ir didelė baimė priaugti svorio. Sutrinka objektyvus savęs vertinimas.

Ligos simptomai ir požymiai gali būti skirtingi, jų sunkumas varijuoti. Dėl maiste esančių medžiagų trūkumo, pažeidžiamos įvairios organizmo sistemos. Kalio sumažėjimas yra vienas iš anoreksijos požymių. Žymus jo kiekio sumažėjimas gali sukelti širdies ritmo sutrikimus, bendrą silpnumą, nuovargį, vidurių užkietėjimą, raumenų pažeidimą ir paralyžių.

Tėvų pyktis, problemos rimtumo nesupratimas, po to visokeriopa pagalba ir palaikymas.

Dabar Karinos santykis su maistu yra dar sveikesnis negu prieš ligą. Dabar mergina savo savijautą dešimtbalėje skalėje vertina devynetu. Verta stebėti save ir aplinkinius visada, ne tik kritinėse situacijose, kad išvengtume tokių drastiškų kelių į susirūpinimą savo gerove. Į psichologą galima ir reikia kreiptis, pajutus ir ne tokius ryškius simptomus. Būtent specialistai Karinai padėjo „susitarti“ su savo kūnu ir maistu.

Kas trigger‘ina (erzina, dirgina) žmogų turintį valgymo sutrikimą?

„Kai kitos merginos sako: „Aš nevalgiau šiandien nieko“. Arba, kad „Aš jaučiuosi stora.“ Karina pasakojo, kad ligai suvešėjus nepatogumą jau kėlė bet koks maisto paminėjimas.

Pagalbos ieškojimas

Jeigu susidūrėte su tokia situacija, padeda:

Begalinis šeimos palaikymas, džiaugsmas kiekvienu mažu pasiekimu. Žinojimas!Daug žmonių nėra girdėję, kad Lietuvoje yra gydomi šie sutrikimai. Tereikia užsirašyti pas šeimos gydytoją ir arba valgymo sutrikimų centre iš karto bus vieta, arba teks truputį palaukti eilėje.

„Ligoninėje gulėjome merginos su tomis pačiomis problemomis. Padėjo buvimas tarp panašių žmonių. Mes viena kitą labai supratome ir palaikėme Buvo saugus ratelis gijimui.“

Gydymo įstaigoje vyko įvairūs užsiėmimai, pavyzdžiui, dėkojimas savo kūnui, kad jis gali atlikti fizines funkcijas: vaikščioti, matyti, o ne tik vienaip ar kitaip atrodyti, meno ir muzikos terapijos. Tai padėjo atsiriboti, negalvoti apie maistą. Šiandien Karina dėkoja už tai, kad gali dalintis savo istorija.

Išrašyti mintis, ypač žmonėms, kurie nėra įpratę dalintis savo emocijomis.

Nuo šio ir panašių sutrikimų kenčia daugybė žmonių pasaulyje, o gal ir jūsų aplinkoje? Skleiskime žinias apie tai, kur galima gauti pagalbą ir klausykimės atidžiai, nes Karinos vietoje gali atsidurti daug jaunų merginų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.