Apie širdies ligą organizmas praneša iš anksto: šie ženklai išduoda infarkto pavojų

Remiantis nauju tyrimu, skausmas krūtinės srityje ir dusulys gali įspėti apie būsimas širdies problemas 30 metų laikotarpiu.

skausmas, širdies ligos.<br>123rf nuotr. koliažas
skausmas, širdies ligos.<br>123rf nuotr. koliažas
Dusulys<br>123rf nuotr.
Dusulys<br>123rf nuotr.
infarktas, širdies ligos.<br>123rf nuotr.
infarktas, širdies ligos.<br>123rf nuotr.
širdies ligos<br>123rf iliustr.
širdies ligos<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 8, 2022, 5:56 AM

Krūtinės skausmas – dažna apsilankymo ligoninės skubios pagalbos skyriuje priežastis, vien JAV į budinčius medikus dėl šios priežasties kreipiasi 6,5 mln. žmonių. Tyrėjai nusprendė išsiaiškinti, ką ši sveikatos problema gali reikšti ateityje.

Pasitelkę trijų dešimtmečių pacientų duomenis, tyrėjai analizavo ryšį tarp krūtinės skausmo, dusulio bei kelių pagrindinių širdies ir kraujagyslių problemų.

Pastebėta, kad krūtinės skausmas ir dusulys susiję su miokardo infarktu, prieširdžių virpėjimu ir širdies nepakankamumu. Insultas buvo mažiausiai susijęs su krūtinės skausmu.

Tuo metu dusulys, remiantis tyrimu, labiausiai susijęs su būsimu miokardo infarktu ir širdies nepakankamumu. Panašu, kad tuomet, kai jaučiami abu minėti simptomai, sunkių sveikatos būklių rizika yra didesnė.

Tyrimo išvados rodo, kad krūtinės skausmą bei dusulį reikia vertinti ne tik kaip esamos sveikatos krizės požymius, bet ir galimų ateities problemų ženklus, teigia tyrimo vyresnysis autorius ir Džono Hopkinso universiteto Bloombergo visuomenės sveikatos mokyklos profesoriaus dr. Kunihira Matsushita.

Net nestiprus krūtinės skausmas buvo susietas su ilgalaike širdies problemų rizika.

Tyrimas pirmadienį buvo pristatytas Čikagoje surengtoje Amerikos širdies asociacijos mokslinėje konferencijoje. Išvados laikomos preliminariomis, kol visi rezultatai bus paskelbti recenzuojamame žurnale.

Pavojingas simptomų derinys

Tyrime dalyvavo daugiau nei 13 tūkst. žmonių, anksčiau nesirgusių širdies ir kraujagyslių ligomis. Vidutinis jų amžius buvo 54 metai, o kiek daugiau nei pusė (56 proc.) – moterys.

Pasitelkę pacientų ligos istorijos įrašus ir naudodami standartines krūtinės skausmo bei dusulio vertinimo skales, tyrėjai įvertino miokardo infarkto, širdies nepakankamumo, prieširdžių virpėjimo ir insulto riziką ateinančiais dešimtmečiais. Buvo atsižvelgta į tokius veiksnius kaip amžius, lytis, rasė, vartojami vaistai ir rūkymas.

Asmuo, kuris jautė silpną krūtinės skausmą ir dėl to kreipėsi į gydytojus, turėjo 21 proc. didesnę tikimybę patirti miokardo infarktą per ateinančius 30 metų, palyginti su pacientais, kurie neturėjo nusiskundimų dėl krūtinės skausmo.

Akivaizdi rizika pastebėta tuomet, kai žmogus skundėsi stipriu skausmu krūtinės srityje. Jiems nustatyta net 83 proc. didesnė miokardo infarkto tikimybė.

Žmonės, pranešę apie mažiausią dusulio lygį, turėjo 30 proc. didesnę tikimybę patirti miokardo infarktą per ateinančius 30 metų, palyginti su žmonėmis, kurie nenurodė turėję kvėpavimo problemų.

Tie, kurių dusulys buvo išreišktas stipriausiai, daugiau nei du kartus dažniau patyrė miokardo infarktą.

Nustatytas ir itin pavojingas minėtų simptomų derinys. Stiprų krūtinės skausmą ir dusulį patyrę žmonės susidūrė su daugiau nei 2,5 karto didesne miokardo infarkto tikimybe nei tie, kurie neturėjo jokių problemų.

Svarbiausias – dėmesys sau

Daugelis žmonių klaidingai mano, kad krūtinės skausmas gali įspėti tik apie netrukus ištiksiančią būklę, pastebi Oregono Sveikatos mokslų universiteto (JAV) slaugos mokslininkė Quin Denfeld. Visgi naujasis tyrimas parodė, kad simptomai gali būti gerokai ankstyvesni.

Tačiau net ir iš pirmo žvilgsnio nedidelės problemos, pavyzdžiui, lipant laiptais atsiradęs dusulys, reikalauja dėmesio, pabrėžė Q.Denfeld.

„Šitaip organizmas įspėja, kas ne viskas yra gerai“, – aiškino tyrėja.

Tačiau tai nereiškia, kad sunki liga jau neišvengiama. Bet gali būti ženklas, kad laikas keisti gyvenimo būdą, pavyzdžiui, daugiau mankštintis.

„Svarbiausia žinutė: pacientai turėtų atkreipti dėmesį į savo simptomus“, – sakė ji.

Parengta pagal American Heart Association News inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.