D. Razmuvienė įspėjo dėl oru plintančios ligos: pasakė, kokiems žmonėms ji ypač pavojinga

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC), minėdamas Pasaulinę plaučių uždegimo dieną, lapkričio 12-ąją, primena, kad nuo pneumokokinės infekcijos, kuri yra viena dažniausių plaučių uždegimo bei vidurinės ausies uždegimo priežasčių, gali apsaugoti skiepai. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, vien 2019 m. pneumonija nusinešė 2,5 milijono gyvybių, iš jų – 672 000 vaikų.

Pneumokokinė infekcija yra viena dažniausių plaučių uždegimo.<br>lrytas.lt koliažas
Pneumokokinė infekcija yra viena dažniausių plaučių uždegimo.<br>lrytas.lt koliažas
Skiepai<br>V.Skaraičio nuotr.
Skiepai<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras

Nov 11, 2022, 2:28 PM

„Didžiausia rizika susirgti pneumokokine infekcija ir sunkia šios ligos forma yra vaikams iki 5-erių metų ir vyresnio amžiaus žmonėms bei asmenims, sergantiems lėtinėmis ligomis, pavyzdžiui: bronchine astma, širdies ir kraujagyslių ligomis, cukriniu diabetu, taip pat asmenims, sergantiems onkologinėmis ligomis“, – primena NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Razmuvienė.

Kaip užsikrečiama pneumokokine infekcija?

Sukėlėjas plinta oro lašeliais ir kai patenka į žmogaus apatines kvėpavimo takų dalis, dauginasi, dėl to vystosi kvėpavimo takų gleivinės uždegimas. Streptococcus pneumonia galima aptikti ir sveikų asmenų nosiaryklėje, apie 40–60 proc. vaikų ir 3–4 proc. suaugusiųjų yra pneumokokų nosiaryklėje nešiotojai.

Galimybė pasiskiepyti nemokamai

Nuo 2014 m. vakcina nuo pneumokokinės infekcijos yra įtraukta į Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių.

Vaikai valstybės biudžeto lėšomis nuo šios infekcijos yra skiepijami 3 vakcinos dozėmis: 2 mėn., 4 mėn. ir 12–15 mėn. amžiaus. Suaugusiems asmenims skiriama viena vakcinos dozė, kuri suformuoja ilgalaikį imunitetą ir apsaugo nuo ligos ir jos komplikacijų.

„Taip pat noriu priminti, kad Lietuvoje nuo spalio pradžios prasidėjo gripo sezonas, kurio metu taip pat labai svarbu pasiskiepyti nuo gripo ir COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos). Tad, jei dar to nepadarė, rizikos grupėms priklausantys asmenys vieno vizito pas gydytoją metu gali pasiskiepyti ir nuo gripo, ir nuo pneumokokinės infekcijos, ir nuo COVID-19 ligos“, – atkreipia dėmesį NVSC specialistė.

Nemokamai nuo pneumokokinės infekcijos skiepijami tiek vaikai, tiek suaugusieji, patenkantys į rizikos grupių sąrašus, kuriuos galite rasti čia.

Dėl skiepų reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.