Biomedicinos mokslų daktaras: žmonių tamsumas ir kategoriškumas – blogiau negu impotencija

Vyrų impotencija – jautrus klausimas, dėl kurio pacientai neretai vengia kreiptis į gydymo įstaigas. Medikų teigimu, problemos vengimas ne tik jos neišsprendžia, bet ir dar labiau pablogina situaciją. Juolab, kad potencijos sutrikimai neretai signalizuoja apie dar rimtesnes ligas.

 Karlas yra britas, kuris darbo reikalais dažnai lankosi Lietuvoje.<br> Pranešimo siuntėjų nuotr.
 Karlas yra britas, kuris darbo reikalais dažnai lankosi Lietuvoje.<br> Pranešimo siuntėjų nuotr.
 Karlas yra britas, kuris darbo reikalais dažnai lankosi Lietuvoje.<br> Pranešimo siuntėjų nuotr.
 Karlas yra britas, kuris darbo reikalais dažnai lankosi Lietuvoje.<br> Pranešimo siuntėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-11-19 13:29

„Mūsų konservatyvus auklėjimas yra priežastis, kodėl kai kurie vyrai gėdijasi šios problemos, žmonių tamsumas ir kategoriškumas yra daug blogiau negu impotencija. Pyktis, baimė ir agresija padidina kortizolio ir kitų hormonų kiekį organizme, pastiprėja antinksčių veikla, žmogus silpsta ir tampa neatsparus vėžinių ląstelių atakoms. Potencija yra tiesioginis žmogaus būklės veidrodis, jeigu ji sutrikusi – būtina kreiptis į gydytoją, kuris, tikėtina, suras kitą ligą, kartais net labai rimtą“, – sako biomedicinos mokslų daktaras, imunologas, klinikos „Vibramedica“ gydytojas Adas Darinskas.

Anot jo, pagrindinė visų ligų priežastis yra stresas, o su kiekvienu nauju milijardu gyventojų pasaulyje jo patiriama vis daugiau ir daugiau.

„Taip pat didelė bėda yra tarša – tiek cheminė, tiek elektromagnetinė – kuri taip pat daro didelę įtaką lytinei funkcijai. Pavyzdžiui, Europoje apie 20 proc. porų yra nevaisingos – tai yra aplinkos taršos ir streso pasekmė“, – tikina dr. A. Darinskas.

Paciento Karlo istorija

Impotencija yra itin dažnai pasitaikanti problema, anksčiau ar vėliau paliečianti beveik visus vyrus. Ji neigiamai veikia seksualinį gyvenimą ir gali sukelti depresiją, papildomą stresą bei tapti žemos savigarbos priežastimi. 56-erių Lietuvoje darbo reikalais dažnai besilankantis britas Karlas Kravenas – vienas tokių vyrų, kovojančių su potencijos sutrikimu.

„Impotencija stipriai paveikė mano gyvenimo kokybę. Kaip vėliau paaiškėjo, jos atsiradimo priežastimi tapo mano patiriami psichologiniai sunkumai. Dėl iššūkių darbe bei asmeniniame gyvenime jausdavau nuolatinį stresą, baimę ir nuovargį. Taip ir atsiradau urologo kabinete, o potencijos sutrikimas dar labiau pablogino ir taip ne kokią emocinę būseną“, – atvirauja vyras.

Norėdamas sau padėti pašnekovas išbandė įvairiausius sveikatos gerinimo būdus: urologo rekomenduotą gydymą vaistiniais preparatais, taip pat ir augalinės kilmės preparatus, gerinančius organizmo tonusą ir kraujotaką.

„Be medicininių preparatų ėmiausi ir potencijos gerinimo pratimų, galinčių padėti greičiau sustiprinti ir atstatyti potenciją. Mano gydytojas rekomendavo paieškoti ir mažiau tradicinių metodų, kurie pašalintų ligos priežastis, o ne bandytų sunaikinti pasekmes. Taip atradau gydymą pažangios terapijos vaistiniais preparatais (PTVP)“, – pasakoja K. Kravenas.

Pašnekovas prisipažįsta iš pradžių į negirdėtą gydymo būdą žiūrėjęs skeptiškai, tačiau jis žūtbūt norėjo pašalinti impotencijos priežastis ir buvo pasiruošęs išbandyti viską.

„Norėjosi visapusiškos pagalbos visam organizmui bei psichologinei būsenai. Nors daug nesitikėjau, terapijos naudą pajutau jau kitą dieną – turėjau daugiau jėgų ir noro kažką nuveikti. Pagerėjo viso organizmo tonusas, vakarais kviečiau žmoną pasivaikščioti ir ilgiau, daugiau laiko praleisti kartu, kam prieš tai visai neturėjau energijos“, – dalijasi vyras.

Pasak K. Kravenas, kai kurios impotencijos atsiradimo priežastys gali būti valdomos – vyrai gali kontroliuoti savo gyvenimo būdą ir taip gerinti potenciją.

„Išbandęs įvairiausius gydymo metodus visgi supratau, kaip svarbu yra palaikyti darbo ir poilsio režimą, tinkamą mitybą, fizinį aktyvumą, atsisakyti žalingų įpročių“, – kalba jis.

Gydymas pažangiais vaistais

Pasak imunologo dr. A. Darinsko, PTVP – tai naujo kartos vaistai, kurių pagrindą sudaro biologinės kilmės medžiagos, kitaip tariant, tai yra genų ir ląstelių terapijos bei audinių inžinerijos produktai.

„Pavyzdžiui, onkologinio proceso metu paciento imuninė sistema nebeatpažįsta jame gyvenančio naviko, todėl biotechnologinių procesu metu ligonio imuninėms ląstelėms paaiškinama, kas yra „gerietis“, o kas – „blogietis“. Tokiu būdu gaunamas PTVP, skirtas gydyti vėžį. Regeneraciniai, organizmo atnaujinimo procesai taip pat gali būti „įjungiami“ ligoniui suleidžiant kamieninių ląstelių, kurios gali būti tiek jo paties, tiek ir kito žmogaus. Šie vaistai nuo kitų skiriasi tuo, kad jiems naudojama ne gryna cheminė medžiaga, kaip yra tradicinių vaistų atveju, o gyva ląstelė ar tos ląstelės dalelės. Kiekvieno paciento organizmas į gydymą kamieninėmis ląstelėmis reaguoja individualiai – būtent tai dažniausiai ir klaidina pacientus bei gydytojus, mat sunku nuspėti rezultatą“, – aiškina jis.

Ląstelių terapija gydoma ir viena impotencijos priežasčių – kraujotakos sutrikimai. Dr. A. Darinsko teigimu, pagrindinė klaida – susitelkti tik į pasekmių sprendimą, todėl itin svarbu tiksliai žinoti potencijos sutrikimų priežastį ir spręsti būtent ją.

„Dažniausiai potencija sutrinka arba dėl hormonų disbalanso, susijusio su amžiumi ir fiziologija, arba dėl kraujagyslių nykimo, kurį taip pat lemia amžius bei arteriosklerotiniai procesai. Hormonų disbalansą ląstelių terapija sutvarkyti nėra lengva, tačiau kraujagyslių užauginimą – ypatingai smulkų kapiliarų tinklo suformavimą – panaudojant kamienines ląsteles inicijuoti tikrai galima. Tai savo ruožtu duoda ir geresnį kraujo aprūpinimą į lytinius organus. Tinkama lytinių organų funkcija yra labai glaudžiai susijusi su kraujotaka juose, o ląstelių terapija tai galima pakoreguoti“, – atkreipia dėmesį jis.

Biomedicinos mokslų daktaro teigimu, ląstelių terapija pasaulyje pradėta taikyti sunkių ir negydomų negalių gydymui prieš du dešimtmečius.

„Prasiautus COVID-19 pandemijai, buvo atlikta daug klinikinių tyrimų su kamieninių ląstelių terapija postkovidiniam sindromui gydyti ir tai pasirodė esą labai efektyvu. Osteoartrozė, sausgyslių pažeidimai, tam tikro tipo išvaržos, nervų pažeidimai, raukšlės, kraujagyslės ir dar daug kas kita gali būti „taisoma“ kamieninių ląstelių injekcijomis“, – reziumuoja dr. A. Darinskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.