Viltis miršta paskutinė: kitąmet Lietuvą gali pasiekti naujovė, kuri prailgina vėžiu sergančių ligonių gyvenimą

Storosios žarnos vėžys – trečia pagal dažnumą onkologinė liga Lietuvoje, tiek vyrų, tiek moterų tarpe. Nacionalinio vėžio instituto (NVI) duomenimis, Lietuvoje kasmet užregistruojama apie 1400 naujų šios ligos atvejų, per metus nuo jos miršta daugiau, kaip 800 žmonių.

Gydytoja pastebi, kad inovatyvūs vaistai Lietuvą pasiekia lėtai.<br>lrytas.lt koliažas
Gydytoja pastebi, kad inovatyvūs vaistai Lietuvą pasiekia lėtai.<br>lrytas.lt koliažas
Edita Baltruškevičienė<br>E.Paukštės/NVI nuotr.
Edita Baltruškevičienė<br>E.Paukštės/NVI nuotr.
Nacionalinis vėžio institutas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nacionalinis vėžio institutas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Audrius Dulskas<br>E.Paukštės/NVI nuotr.
Audrius Dulskas<br>E.Paukštės/NVI nuotr.
Nacionalinis vėžio institutas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nacionalinis vėžio institutas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nacionalinis vėžio institutas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Nacionalinis vėžio institutas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ernestas Janulionis<br>E.Paukštės/NVI nuotr.
Ernestas Janulionis<br>E.Paukštės/NVI nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2022-11-26 07:30

Tačiau medicina vietoje nestovi. Daugėja gydymo būdų, kai ligonio operuoti nereikia. Pacientui – skirtumas milžiniškas. Tuomet jis gyvena ilgiau ir patogiau, o dėl naujų vaistų liga progresuoja lėčiau.

„Imunoterapija padarė perversmą melanomos, inkstų ir plaučių vėžių gydyme. Tačiau virškinamojo trakto navikai dar buvo nuošalyje. Dabar nustatyta, kad tam tikros rūšies storosios žarnos navikai yra ypač jautrūs imunoterapijai. Tai gali būti taktika keičianti storosios žarnos navikų gydymo praktiką“, – penktadienį prieš NVI vykusią mokslinę konferenciją pasakojo gydytoja onkologė chemoterapeutė dr. Edita Baltruškevičienė.

„Paskyrus inovatyvius vaistus galimas pilnas atsakas. Tada gydytojai geba išsaugoti paciento organą“, – pridūrė medikė.

Tiesa, pasak jos, toks gydymas efektyvus tik nedidelei daliai storosios žarnos vėžiu sergančių pacientų, maždaug 4–5 proc.

Inovatyvūs vaistai – dažnai neprieinami

Be to, Lietuvoje opi bėda – lėtas inovatyvių vaistų kompensavimo procesas.

„Tai yra didžiulė problema. Imunoterapinis gydymas įtrauktas į Amerikos ir Europos gaires, kalbant apie 4 stadijos ligą, gydymas laikomas standartiniu, bet Lietuvoje imunoterapija storosios žarnos vėžio pacientams yra nekompensuojama“, – apgailestavo E.Baltruškevičienė.

Pasak jos, jau yra mokslinių duomenų, įrodančių imunoterapijos veiksmingumą ir ankstyvaisiais storosios žarnos vėžio atvejais.

„Klinikiniai tyrimai vykdomi toliau. Manau, bent Vakarų pasaulio šalyse, artimiausiu metu tai bus taikoma. Tikiuosi Lietuva šia prasme neatsiliks toli“, – vylėsi gydytoja onkologė.

Ji paaiškino, kad visi reikalingi dokumentai pateikti metastazavusio storosios žarnos vėžio imunoterapinio gydymo kompensacijai. Tačiau čia atsimušama į sieną.

„Inovatyvių vaistų kompensavimas yra labai sudėtingoje situacijoje. Jei lyginsime su kitomis Europos valstybėmis, Lietuvoje inovatyvių vaistų tenka laukti ilgai“, – problemą išskyrė E.Baltruškevičienė.

Jos vertinimu, teigiamo sprendimo pacientai šiemet nesulauks. Geriausiu atveju tai įvyks kitais metais.

Vaistų kompensavimo paraiškos Lietuvoje tvirtinamos lėtai. Dėl to susidariusi ilga eilė.

„Savo pacientams galime užtikrinti ne viską. Lietuva yra viena paskutiniųjų šalių Europos Sąjungoje pagal inovatyvių vaistų prieinamumą“, – liūdną faktą reziumavo E.Baltruškevičienė.

Taiko ne vieną gydymo metodą

NVI gydytojas koloproktologas doc. dr. Audrius Dulskas pasakojo, kad geresnių rezultatų pasiekti padeda įvairių gydymo metodų derinimas.

„Norėčiau pasidžiaugti, kad storosios žarnos ir tiesiosios žarnos vėžio gydymas tampa vis labiau multidisciplininis. Neužtenka tik išoperuoti naviką, labai svarbu iš anksto numatyti visus gydymo metodus, tam kad būtų pasiektas geriausias rezultatas“, – sakė A.Dulskas.

Chirurginis storosios žarnos gydymas atneša ir beveik neišvengiamas kasdienio gyvenimo problemas.

„Jeigu operacija vis dėlto atliekama, labai svarbi paciento gyvenimo kokybė, kuri po operacinio gydymo dažnai nebūna labai gera. Pagrindinis skundas – dažnas tuštinimasis.

Būna per dieną žmogus turi eiti į tualetą iki 20 kartų. Kur jis bebūtų, jis turi žinoti, kur netoliese yra tualetas, negali normaliai nueiti nei teatrą, nei į kiną“, – pacientus kamuojančią problemą išskyrė A.Dulskas.

„Žinutė tokia, kad pacientai gali išvengti operacijos sirgdami tiesiosios žarnos vėžiu,“ – pridūrė gydytojas.

Ankstyva liga simptomų neturi

Storosios žarnos vėžio ankstyvoje stadijoje be tyrimų pastebėti beveik neįmanoma. „Todėl labai svarbu, kad gyventojai dalyvautų ankstyvosios patikros programose.

Pas gydytojus žmones ateina skųsdamiesi dėl kraujingų išmatų. Dar šįryt turėjau pacientę, kuri kelis mėnesius delsė, nes galvojo, kad tai hemorojus“, – pasakojo A.Dulskas.

Pasak jo, apie pažengusį storosios žarnos vėžį taip pat įspėja 3–4 savaites trunkantys tuštinimosi pakitimai, nepaaiškinamas pilvo pūtimas, be aiškios priežasties krentantis svoris.

Profilaktiškai tikrintis turėtų visi 50–74 m. amžiaus gyventojai. Jie skatinami dalyvauti nemokamoje storosios žarnos vėžio ankstyvosios patikros programoje.

Kam gresia susirgti?

Kol kas tikslios storosios žarnos vėžio priežastys nėra žinomos, tačiau žinoma, kad didesnės rizikos grupėje yra šie žmonės:

– vyresni nei 50 metų amžiaus tie, kurių šeiminėje anamnezėje yra daugybinė polipozė (kaistorosios žarnos gleivinėje randami gerybiniai navikai – polipai);

– ilgą laiką sergantys opiniu kolitu (yra žarnyno gleivinės pakitimai);

– vartojantys daug riebalų ir mėsos, o mažai daržovių ir ląstelienos;

– rūkaliai tie, kurių šeimoje buvo diagnozuotas kolorektalinis vėžys (ypač, kai liga buvo nustatyta jaunesniems nei 45 metų amžiaus asmenims).

Tačiau vieno ar kelių minėtų požymių buvimas nereiškia, jog šis vėžys būtinai išsivystys. Tai tik reiškia, jog esate didesnės rizikos grupėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.