Nustebo net gydytojai: mažytė žaizdelė burnoje išdavė vėžį: nori įspėti kitas moteris

Kelias savaites Mari Henderson kairėje liežuvio pusėje jautė esant nedidelę žaizdelę. Žinoma, skausmas erzino, bet amerikietė manė, kad opelė išnyks savaime. Tuomet 35-erių moteris perskaitė straipsnį, kuris paskatino ją kreiptis į gydytoją.

Opelė ant liežuvio.<br>Asociatyvinė 123rf nuotr. 
Opelė ant liežuvio.<br>Asociatyvinė 123rf nuotr. 
Moteris<br>Asociatyvinė 123rf nuotr. 
Moteris<br>Asociatyvinė 123rf nuotr. 
Opelė ant liežuvio.<br>Asociatyvinė 123rf nuotr. 
Opelė ant liežuvio.<br>Asociatyvinė 123rf nuotr. 
Vėžinės ląstelės<br>Asociatyvinė 123rf nuotr. 
Vėžinės ląstelės<br>Asociatyvinė 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 26, 2022, 1:01 PM, atnaujinta Dec 26, 2022, 1:53 PM

„Tai buvo istorija apie beveik mano amžiaus moterį. Ji pastebėjo tokį patį simptomą ir paaiškėjo, kad serga liežuvio vėžiu“, – pasakojo Los Andžele gyvenanti Mari.

Jos neapleido bloga nuojauta, o biopsiją atlikę medikai pranešė nelengvą žinią: Mari serga liežuvio vėžiu. Tiesa, kas sukėlė ligą, gydytojai pasakyti negalėjo.

Moteris įspėja ir kitus. Odontologas jai paaiškino, kad burnos opelės turi užgyti per tris savaites. Jei jos, išlieka ilgiau – negeras ženklas. Būtina kreiptis į gydytoją ir išsiaiškinti, ar nesergate piktybine liga.

Žaizdelė neišnyko kelis mėnesius

Tai nutiko praėjusių metų gruodį. Mari neseniai susilaukė ir pirmojo vaikelio ir dienas leido namuose. Moteris pajautė nemalonų dirginimą kairėje liežuvio pusėje.

Praėjusį gruodį Henderson buvo namuose motinystės atostogų su savo pirmuoju vaiku, kai pastebėjo jautrią vietą kairėje liežuvio pusėje. Ji manė, kad tai yra opa, ir bandė ją gydyti įvairiais vandenilio peroksido tirpalais.

„Naudojau burnos skalavimo skysčius ir naiviai nekreipiau dėmesio, kaip ilgai tai trunka. Maniau, kad žaizdelė galiausiai pranyks“, – prisiminė Mari.

Motinystės atostogos baigėsi, moteris grįžo į darbą, tad laiko rūpintis savimi visai nebeliko. Šių metų kovą ji lankėsi pas odontologą ir užsiminė apie opelę burnoje.

„Ne, čia ne paprasta žaizdelė“, – paaiškino odontologas. Jis pasakė ir tai, ko Mari nežinojo. Pasirodo, kad įprastai burnos opelė išnyksta per tris savaites arba trumpiau. Jos neišlieka keturis mėnesius.

Tiesa, odontologas panikos nekėlė ir ramiai pasiūlė apsilankyti per artimiausius šešis mėnesius.

„Tuomet aš kai ką prisiminiau“, – sako Mari.

Prieš dvyliką metų liežuvio vėžiu susirgo jo vyresnysis brolis. Tačiau šeimos nariai buvo nuraminti, kad tai nėra genetinė liga, jiems negresia didesnė rizika susirgti.

Mari suprato, kad negali delsti. Ji kreipėsi į LOR gydytoją, kuris išrašė jai skystų steroidinių vaistų liežuviui gydyti.

Bijojo, kad sutriks kalbos raiška

Tačiau moteris nenurimo. Nepaisant gydymo, neatrodė, kad žaizdelė mažėtų. Ji paskambino broliui, kuris papasakojo buvęs panašioje situacijoje.

Jis paragino Mari paprašyti biopsijos, nes jis pats devynis mėnesiu vartojo steroidinius vaistus, kol jam buvo diagnozuotas vėžys. Internete moteris rado ir kitų pacientų istorijas, kurios padrąsino ją prašyti biopsijos. Gydytojas sutiko.

Moteris nesuprato, kokia intensyvi bus biopsija ir net nepasiėmė laisvadienio. Gydytojas paėmė liežuvio audinio mėginį.

„Nemaniau, kad tai bus ekscizinė biopsija. Tai reiškia, kad pašalintas buvo visas audinys, kuris, kaip manyta, gali būti navikas. Dvi savaites nekalbėjau kalbėti ir valgyti, išskyrus skystą maistą“, – prisiminė Mari.

Biopsija parodė, kad ji serga vėžiu. Moteris tikėjosi, kad nereiks tolesnio gydymo. Juk navikas jau pašalintas. Tačiau jai buvo patarta atlikti pakartotinę procedūrą.

Mari nerimavo, kad netekus dar didesnės liežuvio dalis, suprastės jos kalbos raiškumas, o tai svarbu jos darbe, nes moteris siekia advokatės karjeros.

„Tai buvo vienintelis kartas, kai verkiau. Galvojau: „Nenoriu, kad tai paveiktų mano kalbą“. Gydytojas negalėjo man to garantuoti. Pasak jo, vienintelė išeitis, kuri 100 proc. nepaveiktų mano gebėjimo kalbėti, būtų spindulinis gydymas“, – pasakojo ji.

Visgi, moteris pasirinko operaciją. Tai rekomendavo ir gydytojas.

Auglys buvo mažas, todėl chirurgams nereikėjo transplantuoti pakaitinio audinio. Jei pjūvis būtų gilesnis, tektų atlikti persodinimą, kas ilgainiui padidintų kalbos sutrikimo tikimybę.

Kas sukelia liežuvio vėžį?

Anksčiau liežuvio vėžys buvo būdingas aiškiai apibrėžtai žmonių grupei. Juo sirgo vyrai, vyresni nei 60 metų, kurie daug rūkė ir gėrė.

Tačiau tai pasikeitė. „Pastebėjome, kad pastaraisiais metais padaugėjo jaunesnių pacientų. Tai yra žmonės, kurie dar nesulaukė 40 metų, nepiktnaudžiavo alkoholiu ir nerūkė tabako“, – paaiškino gydytoja otolaringologė Diana Kirke.

Mari nustatytas 1 stadijos liežuvio vėžys, o gydytojai teigė, kad liga nesusijusi su žmogaus papilomos virusu (ŽPV). Moksliniai duomenys teigia, kad ŽPV gali sukelti vėžį gerklėje ir „galiniame liežuvio trečdalyje“.

Tačiau gydytojai nežino, kodėl Mari susirgo. Jai nėra priskirtinas nei vienas iš rizikos veiksnių.

Nacionalinė retų sutrikimų organizacija nurodo, kad liežuvio vėžio simptomai yra šie:

– Ilgai negyjanti opelė šoninėje liežuvio dalyje;

– Lengvai kraujuojanti opa;

– Liežuvio skausmas.

„Jei ant liežuvio turite opų, kurios negyja ilgiau nei dvi savaites, būtina, kad tai apžiūrėtų specialistas. Jei žaizda išlieka ilgiau, reikia atlikti biopsiją“, – aiškino D.Kirke.

Nusprendė pasidalinti savo istorija

Gydytojo laukiamajame Mari dažnai būna pati jauniausia pacientė. Aplink ją būna daug vyresni žmonės. Tačiau moteris jautė norą savo patirtį aptarti su panašaus amžiaus žmonėmis, kurie išgyveno tą patį. Ji susisiekė su žiniasklaidoje aprašyta savo bendraamže, kuriai diagnozuotas 4 stadijos liežuvios vėžys. Tarp moterų užsimezgė draugystė.

„Aš jai padėkojai už tai, kad ji savo patirtimi pasidalijo viešai. Juk jos istorija paskatino mane veikti greitai, išgelbėjo nuo vėliau nustatytos ligos ir agresyvaus gydymo“, – paaiškino Mari.

Moteris suprato, kad visuomenei trūksta informacijos apie liežuvio vėžį ir jo simptomus. Todėl Mari pasiryžo pasidalinti savo istorija.

„Šiandien esu čia ir galiu kalbėti, nes nelaukiau dar ilgiau. Taigi, man labai pasisekė, – sakė Mari. – Rūpinkitės savo sveikata, neatidėliokite apsillankymų pas gydytoją ir neignoruokite ligos simptomų“.

Parengta pagal TODAY.com inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.