Sensacija: mokslininkai skelbia atradę dažnos aukšto kraujospūdžio priežasties gydymo būdą

Naudojant naujo tipo kompiuterinę tomografiją (KT), Jungtinės Karalystės tyrėjai sugebėjo užfiksuoti smulkius mazgelius žmogaus antinksčiuose. Manoma, kad juos pašalinus pavyktų išgydyti hipertenziją. Minėti mazgeliai aptinkami 1 iš 20 žmonių, turinčių aukštą kraujospūdį.

Kraujospūdžio patikra<br>Pexels nuotr.
Kraujospūdžio patikra<br>Pexels nuotr.
Kraujospūdžio patikra<br>123rf nuotr.
Kraujospūdžio patikra<br>123rf nuotr.
Kraujospūdžio patikra<br>Pexels nuotr.
Kraujospūdžio patikra<br>Pexels nuotr.
Kraujospūdis<br>123rf nuotr.
Kraujospūdis<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-01-19 06:30, atnaujinta 2023-01-19 11:22

Šią savaitę žurnale „Nature Medicine“ paskelbtas tyrimas nagrinėja 60 metų senumo problemą. Ligšiol hormonus gaminančius mazgelius aptikti padeda tik sudėtingas ir ne visada sėkmingas tyrimas, kurį atlikti gali reta ligoninė.

Tačiau Londono Karalienės Marijos universiteto, Bartso ligoninės ir Kembridžo universiteto tyrėjai skelbia apie paprastesnę alternatyvą. Anot jų, pirmiausia atliekamas pacientų šlapimo tyrimas. Po to atrinktai grupei jų KT gali užfiksuoti su hipertenzija siejamų mazgelių vietas. Juos pašalinus pacientams nebereikia vartoti vaistų nuo aukšto kraujo spaudimo.

99 proc. pacientų ligos priežastis nediagnozuota

Tyrėjai išanalizavo 128 pacientų KT nuotraukas. Prieš tai nustatyta, kad jiems hipertenziją sukėlė steroidinis hormonas aldosteronas. Paaiškėjo, kad dviem trečdaliams šių pacientų aldosteronas atsirado iš gerybinio mazgo, esančio vienoje antinksčių liaukoje. Šį mazgą buvo galima saugiai pašalinti.

KT nuotraukai naudojama trumpo veikimo metomidato dozė. Tai radioaktyvus dažiklis, kuris prilimpa tik prie aldosteroną gaminančio mazgo. KT metodas buvo toks pat tikslus, kaip ir anksčiau taikytas tyrimas kateteriu. Tačiau naujas būdas turi privalumų: yra greitas, neskausmingas ir techniškai sėkmingas kiekvienam pacientui.

Ligšiolinis tyrimas negalėjo numatyti, kurie pacientai bus visiškai išgydyti nuo hipertenzijos chirurginiu būdu pašalinus mazgelį.

„Šie aldosteroną gaminantys mazgeliai yra labai maži ir beveik nepastebimi atliekant įprastą kompiuterinę tomografiją“, – paaiškino vienas tyrimo autorių, Londono Karalienės Marijos universiteto endokrinologas, profesorius Morrisas Brownas.

„Po metomidato injekcijos jie kelias minutes šviečia ir pasirodo, kaip akivaizdi hipertenzijos priežastis, kurią dažnai galima išgydyti. Iki šiol 99 proc. tokių atvejų buvo nediagnozuoti. Tikimės pakeisti šią statistiką“, – pridūrė profesorius.

Jam antrino kolega Londono Karalienės Marijos universiteto.

„Šis tyrimas buvo daug metų trukusio sunkaus darbo ir bendradarbiavimo tarp medicinos centrų visoje JK rezultatas, – pabrėžė endokrinologijos profesorius Williamas Drake'as.

„Talentingi mokslininkai tam skyrė daug energijos ir savo laiko. Šios srities mokslinių tyrimų ateitis yra labai patikimose rankose“, – patikino profesorius.

Dauguma atvejų medikai negali įvardinti tikslios hipertenzijos priežasties, o pacientų būklė reikalauja visą gyvenimą trunkančio gydymo vaistais. Ankstesni tyrimai atskleidė, kad 5–10 proc. žmonių aukšto kraujospūdžio atvejų yra nulemti antinksčių genų mutacijos. Dėl jos vyksta per daug intensyvi steroidinio hormono aldosterono gamyba.

Aldosteronas skatina druskos susilaikymą organizme, o dėl natrio pertekliaus padidėja kraujospūdis. Pacientai, kurių kraujyje yra per didelis aldosterono kiekis, yra atsparūs įprastai naudojamiems antihipertenziniams vaistams. Dėl padidėjusio kraujospūdžio jiems padidėja širdies priepuolių ir insultų rizika.

Parengta pagal „Medical Express“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Honest Insights in Sustainability Reporting