Ką apie mėnesines turėtų žinoti kiekviena moteris?

Apie mėnesines sukurta pačių įvairiausių mitų. Moterims peršama daug klaidingos informacijos, pavyzdžiui, kad mėnesinių vėlavimas būtinai susijęs su nėštumu arba tai, kad skausmingos mėnesinės ar pilvo pūtimas per mėnesines yra visiškai normalu ir į tai visai nebūtina kreipti dėmesio.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 23, 2023, 8:00 AM

Apžvelgsime keletą faktų apie mėnesines, kuriuos naudinga žinoti kiekvienai vaisingo amžiaus moteriai.

Higiena per „tas dienas“

Per mėnesines šiek tiek padidėja įvairių infekcijų tikimybė, tad tinkama higiena itin svarbi. Rekomenduojama praustis po dušu ar tekančiu vandeniu bent keletą kartų per parą, naudoti bemuiles ir švelnias priemones arba tik vandenį. Geriau rinktis dušą nei vonią, vis dėlto neilgas, iki 10–15 minučių pagulėjimas šiltoje vonioje gali padėti slopinti mėnesinių skausmą.

Mėnesinių metu geriau vengti maudymosi viešose erdvėse ir atviruose vandens telkiniuose, nes per „tas dienas“ šiek tiek padidėja moters lyties organų imlumas įvairioms infekcijoms.

Kokias higienos priemones rinktis

Reikėtų rinktis kuo natūralesnių audinių higieninius paketus ir ekologiškos medvilnės tamponus, kurie leidžia odai kvėpuoti ir apsaugo ją nuo uždegiminių reakcijų. Dėl tinkamiausių higienos priemonių konkrečiu atveju geriausia pasitarti su savo gydytoju ginekologu, mat vienų moterų oda jautresnė nei kitų, o kai kurioms vaisingo amžiaus moterims dėl tam tikrų anatominių subtilybių netinkami tamponai ir t.t.

Šiandien vis populiaresnės tampa menstruacinės taurelės – kiekviena moteris turėtų pati nuspręsti, ar šis būdas jai priimtinas. Menstruacinė taurelė yra bene ekologiškiausias kelias pasirūpinti savo higiena per „tas dienas“, todėl ja naudojasi vis daugiau ir daugiau moterų. Buvo apskaičiuota, kad vidutinė moteris per savo gyvenimą gali sunaudoti net apie 12 tūkstančių higienos priemonių vienetų – o tai juk didelė žala gamtai, ar ne?

Beje, higieninius paketus reikėtų keisti pakankamai dažnai – ne rečiau, kaip 4 valandas, kitaip juose gali pradėti daugintis pavojingi mikroorganizmai. Pirmosiomis mėnesinių dienomis, kai kraujavimas paprastai gausesnis, higienos priemones gali tekti keisti ir kas kelias valandas.

Ką daryti, jei mėnesinės vėluoja?

Mėnesinių vėlavimas – viena dažniausių vaikų neplanuojančių moterų baimė, nes tuomet pirmiausiai galvojama būtent apie nėštumą. Vis dėlto nėštumas tikrai nėra vienintelė priežastis, dėl kurių vėluoja arba kuriam laikui dingsta mėnesinės.

Šių priežasčių gali būti pačių įvairiausių – nuo aktyvaus sporto ar intensyvaus fizinio krūvio poveikio, patiriamos nervinės įtampos, streso, iki mitybos pasikeitimų, staigaus svorio netekimo, tam tikrų ligų ir t.t. Mėnesinės gali vėluoti dėl kelionių, streso darbe, sunkios netekties, egzaminų sesijos, įvairių dietų ir t.t. Dėl vėluojančių ir nepasirodančių mėnesinių reikėtų kreiptis į gydytoją ginekologą.

Ne taip jau retai mėnesinių pasirodymą dar labiau „pavėlina“ pati baimė ir emocinis stresas dėl jų vėlavimo, tad pirmiausia būtina nusiraminti ir įsiklausyti į savo organizmą.

Kokie negalavimai gali kamuoti per mėnesines?

Mėnesinių metu gali būti jaučiamas ne tik skausmas, bet gali pasireikšti ir kiti nemalonūs simptomai, tokie kaip virškinimo sutrikimai (pykinimas, vėmimas, pilvo pūtimas), nuotaikos svyravimai, silpnumas ir bendras negalavimas, darbingumo sumažėjimas, gana stiprus (panašus į migreninį) galvos skausmas, kt. Sunkesniais atvejais moteriai sudėtinga pakilti iš lovos, ją gali kamuoti šiek tiek pakilusi kūno temperatūra ar svaigulys iki alpimo.

Ką daryti, jei per mėnesines labai vargina pilvo pūtimas?

Jei pilvo pūtimas per mėnesines itin ryškus, gali padėti Espumisan 40 mg minkštosios kapsulės. Espumisan yra vaistas, priklausantis vadinamųjų virškinimo traktą veikiančių medžiagų grupei. Jo veiklioji medžiaga simetikonas suardo dujų burbuliukus, susikaupusius skrandyje ir žarnose. Išlaisvintos dujos lengvai pašalinamos.

Espumisan vartojamas ligų, kurių metu virškinimo trakte kaupiasi dujos (meteorizmas), būna pilvo pūtimas, pilnumo pojūtis, simptominiam gydymui, todėl jis gali būti naudingas ir per mėnesines, ypač jei kamuoja gyvenimo kokybę trikdantis pilvo pūtimas. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.