Širdies ligos pavojų išduoda įlinkimas ausyje: skubiai pasitikrinkite

Genetika, sveikatai nepalanki mityba ir mažas fizinis aktyvumas – visiems žinomi širdies ligų rizikos veiksniai. Tačiau įtaką mūsų sveikatai daro daugybė iš pirmo žvilgsnio su fizine sveikata menkai susijusių gyvenimo pasirinkimų. Pavyzdžiui, širdies sveikata gali priklausyti ir nuo to, kiek draugų turite, o kraujagyslių ligą išduoti gali ausies spenelio įlinkimas.

Širdies ligą išduoti gali ausies spenelio forma.<br>lrytas.lt koliažas
Širdies ligą išduoti gali ausies spenelio forma.<br>lrytas.lt koliažas
širdis<br>Asociatyvinė 123rf iliustr.
širdis<br>Asociatyvinė 123rf iliustr.
širdis<br>Asociatyvinė 123rf iliustr.
širdis<br>Asociatyvinė 123rf iliustr.
ausis<br>123rf nuotr.
ausis<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-02-27 11:03

Širdies ir kraujagyslių ligos – dažniausia mirties priežastis Lietuvoje. Infarktas ar insultas daugelį ištinka netikėtai, bet apie šių būklių pavojų iš anksto įspėja aukštas kraujospūdis, didelis cholestertolio kiekis. Širdies sveikata dažniau sustreikuoja, jei žmogus serga diabetu arba rūko.

Tačiau apie kitus rizikos veiksnius daugelis nėra girdėję. Pateikiame 5 mažiau žinomus faktorius, kurie rodo pavojų širdies sveikatai:

1. Toksiški draugai

Stiprūs socialiniai ryšiai neša naudą širdžiai. Tyrimai rodo, kad vienatvė ar net buvimas šalia žmonių, kurie sukelia neigiamas emocijas, veikia priešingai – kenkia širdžiai.

Prieš kelis metus atliktas vyresnio amžiaus suaugusiųjų tyrimas parodė, kad neigiamą nuotaiką kuriančios ir konkurenciją skatinančios draugystės didina hipertenzijos pavojų.

Nemalonūs santykiai su kitais žmonėmis sukelia stresą. Vien minties apie nemėgstamą žmogų pakanka, kad padažnėtų širdies ritmas ir pakiltų kraujospūdis.

2. Vienišumas, skyrybos, našlystė

Taip, blogi draugai gali kenkti sveikatai, bet būti vienam kaip pirštui taip pat negerai. Didžiulės apimties tyrimais parodyta, kad antrosios pusės neturintiems žmonėms 1,4 karto dažniau išsivysto širdies ir kraujagyslių ligos.

3. Ausies spenelio įlinkimas

Įstriža raukšlelė ten, kur įprastai veriami auskarai jau daugiau nei 50 metų yra naudojama kaip potencialus širdies ir kraujagyslių ligų indikatorius. Frenko ženklu vadinamas įlinkimas siejamas su vainikinių arterijų liga.

Ypatinga ausies spenelio forma gali reikšti, kad kai kurios kūno dalys nepakankamai aprūpinamos krauju, o tai yra vainikinių arterijų ligos požymis.

Tiesa, medikai šiuo klausimu nesutaria. Vieni sako, kad nepakenks pasitikrinti širdį, jei ausies spenelio forma keista, o kiti abejoja dėl šio metodo patikimumo.

Šį klausimą dar 2006 m. nagrinėję tyrėjai skelbė, kad atlikus daugiau nei 500 skrodimų pastebėta, kad įstrižas ausies spenelio įlinkimas 80 proc. tikslumu padeda nustatyti vainikinių arterijų ligą jaunesniems nei 40 metų žmonėms.

Tačiau 2021 m. atliktas tyrimas parodė, kad trūksta įrodymų, jog ausies spenelio formą būtų glima vadinti širdies ligos požymiu.

Įdėmiau pasižiūrėti, kaip atrodo Frenko ženklas galite čia.

4. Naktinės pamainos ir nereguliarus darbo grafikas

Manoma, kad nepastovus paros ritmas didina širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Įrodytas akivaizdus ryšys tarp miego trūkumo ir aukšto kraujospūdžio bei širdies ligų. Naujesni tyrimai atskleidė, kad miego kokybė yra tokia pat svarbi, kaip ir jo trukmė.

Pavyzdžiui, blogas miegas, kai dėl to dieną norisi prisnūsti, yra siejamas su aukštu kraujospūdžiu ir insultu.

Amerikos širdies asociacijos žurnale paskelbtame tyrime teigiama, kad darbas naktinėmis pamainomis ir nepastovus miego ritmas didina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis.

5. Staigus pajamų sumažėjimas

Netikėtas atleidimas iš darbo arba staigus pajamų sumažėjimas jauname amžiuje gali turėti įtakos širdies sveikatai.

Amerikos širdies asociacijos žurnale „Circulation“ paskelbtas tyrimas parodė, kad asmeninių pajamų svyravimai buvo susiję su beveik dvigubai didesne mirties ir daugiau nei dvigubai didesne širdies ir kraujagyslių ligų rizika.

Gyvenimas skurde ar sunkumai apmokant sąskaitas taip pat susiję su didesne širdies ligų rizika. Netgi paaugliai iš mažas pajamas gaunančių šeimų dažniau turi didesnę širdies ligų riziką, palyginti su pasiturinčiais jų bendraamžiais.

Parengta pagal „Insider“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.