Švedijos karalienės apdovanojimą laimėjusi slaugytoja: jei dirbtum tik dėl pinigų – šio darbo nesirinktum

Respublikinėje Panevėžio ligoninėje dirbančiai slaugytojai Giedrei Balčiūnienei šie metai ypatingi – jai atiteko Švedijos karalienės Silvios slaugos apdovanojimų laimėjimas Lietuvoje.

Giedrė Balčiūnienė<br>lrytas.lt koliažas
Giedrė Balčiūnienė<br>lrytas.lt koliažas
Giedrė Balčiūnienė
Giedrė Balčiūnienė
Giedrė Balčiūnienė
Giedrė Balčiūnienė
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 28, 2023, 11:40 AM

Tarptautiniai Karalienės Silvios slaugos apdovanojimai „Queen Silvia Nursing Award“ kviečia slaugytojus įvairiose pasaulio šalyse siūlyti idėjas, kaip pagerinti slaugomų žmonių gyvenimo kokybę.

Apdovanojimus organizuoja Švedijos karalienės Silvios įsteigta organizacija „Swedish Care International“. Šios organizacijos partneriai ir apdovanojimų organizatoriai Lietuvoje – „Addere Care“ slaugos namai Trakuose.

Idėja pagrįsta praktika

25-erius metus slaugytoja dirbančios G. Balčiūnienės pasiūlyta idėja – išmanusis stomos turinio rinkiklis. Bendrosios ir abdominalinės chirurgijos skyriuje vyresniąja slaugytoja dirbanti moteris sako, jog jai dažnai tenka slaugyti žmones, kuriems suformuojamos stomos – per pilvo sieną išvesta anga žarnyno turiniui ištekėti. Stoma gali būti laikina arba visam gyvenimui.

Giedrė pastebi, kad naujai suformuota stoma daugybei pacientų kelia ne tik psichologinių, bet ir fiziologinių problemų. Žmonėms tenka su tuo susitaikyti ir išmokti gyventi. Laiku nepakeitus maišelio, rūgštus žarnyno turinys patenka ant odos, ją nudegina, susiformuoja žaizdos. Tyrimai rodo, kad 40–55 proc. pacientų per pirmuosius 3 mėnesius po stomos suformavimo patiria tokius odos pažeidimus.

„Jei klijuoti maišelius tenka ant pažeistos odos, ji prilimpa nesandariai. Be to, po plokštele oda negyja. Ratas įsisuka. Mano idėja – maišeliai, kurie pasiekus tam tikrą tūrį imtų skleisti signalą, jog jau laikas keisti, kad skystis nepratekėtų. Tai ypač aktualu vyresnio amžiaus ar demencija sergantiems žmonėms, – pasakoja Giedrė. – Žmonės jausis saugiau, žinodami, kad apie stomos priežiūros problemas bus informuoti atskiru įspėjimu, o slaugos personalui palengvės priežiūra, nes sumažės komplikacijų.“

Labiausiai motyvuoja reali galimybė padėti

Būtent galimybė realiai kasdien padėti žmogui slaugytoją darbe motyvuoja labiausiai. „Aš matau, kaip į skyrių atveža žmogų bejėgį, rodos, vos gyvą, o po kurio laiko jis išeina jau savomis kojomis. Ir man tai yra didelis džiaugsmas“, – sako Giedrė.

Paklausta, ką savyje turi turėti žmogus, norintis būti geru slaugytoju, Giedrė nedvejoja: svarbiausia – meilė ir pagarba žmogui.

„Dirbant šį darbą, mylėti reikia ir jauną, ir seną. Reikalingas ir vidinis užsidegimas. Nes darbas sunkus, o atlygis... na, jis toks, kokio tik dėl pinigų dirbantis žmogus tikrai nesirinktų. Jei atvirai, tai manau, kad slaugytoja reikia gimti“ – sako Giedrė.

Slaugytoja iš pašaukimo

Rinktis slaugytojos profesiją Giedrė planavo dar vaikystėje. Jos šeimos rate – ir gydytojai, ir slaugytojai, ir veterinaras. O vasaras vaikystėje Giedrė neretai leisdavo pas felčere dirbusią tetą, taip turėjo galimybė iš arti pamatyti mediko darbą.

„Dabar jau galiu pasakyti, kad esu slaugytoja iš pašaukimo. Darbas labai sunkus, bet aš lengvų kelių ir neieškau. Pirmasis mano darbas po studijų buvo operacinėje. Daug įtampos ir adrenalino, bet jau tada supratau, kad kuo sudėtingiau – tuo man įdomiau“, – darbo pradžią prisimena Giedrė.

Dukra – mamos pėdomis

Giedrė su vyru Arūnu turi dukras dvynes, kurioms šiuo metu 22 metai. Viena dukra pasirinko architektūros studijas, kita – slaugos.

„Man įdomu stebėti, kai tokiomis pačiomis sąlygomis augę merginos yra tokios skirtingos. Dukra, planuojanti dirbti architekte neatsistebi, kas gali rinktis slaugą, juk ten ir „sauskelnes tenka keisti!..“ O kita atšauna: „na ir kas čia tokio?“ – dalinasi Giedrė.

Moteris pastebi, kad jaunoji slaugytojų karta šiandien jau kitokia. Slaugytojos dabar daug drąsesnės, ambicingos, žingeidžios, nori visko daug ir yra labai motyvuotos. Tik gaila, kad tiek mažai žmonių renkasi šią specialybę.

Studijuoti – niekada nevėlu

Respublikinė Panevėžio ligoninė yra Panevėžio kolegijos mokymų bazė, tad Giedrei dažnai tenka bendrauti su slaugos studentais. Patyrusi slaugytoja yra ir praktinių darbų vadovė, dalyvauja egzaminų komisijose. Higienos instituto slaugos specialybės mokymų centre skaito paskaitas, veda mokymus.

Beje, Giedrė ir pati ką tik buvo studentė – vasario mėnesį ji baigė slaugos ir akušerijos studijas Klaipėdos universitete ir įgijo magistro laipsnį.

„Galiu pasidžiaugti, kad slaugos evoliucija Lietuvoje juda gera kryptimi. Dabar kur kas didesnės galimybės mokytis, tobulėti. Galima rinktis ne tik slaugos magistro studijas, bet ir doktorantūrą. Be to, darbe tiek daug naujovių, kurios palengvina slaugos procesus. Man labai norisi, kad keistųsi visuomenės požiūris į slaugytoją. Ir kad slaugytojos pačios norėtų tobulėti, nesustotų mokytis ir taikytų naujoves praktikoje“, – sako Giedrė.

Laukia susitikimas su karaliene

Paklausta, ar reikalingi Lietuvoje tokie apdovanojimai, kaip „Queen Silvia Nursing Award“, Giedrė nedvejoja: „Žinoma! Tai puikus būdas būti išgirstai, atkreipti dėmesį į problemą ir pasiūlyti sprendimą. O kartu ir galimybė susitikti su kolegomis bei slaugos ekspertais iš kitų šalių, pasidalinti patirtimis“, – laimėjimu džiaugiasi Giedrė.

Gegužės 10–11 dienomis G. Balčiūnienė dalyvaus Stokholme organizuojamuose apdovanojimų renginiuose – mokslinėje konferencijoje „Slaugymo galia: demencijos praktika ir moksliniai tyrimai“ bei Karalienės Silvios priėmime karališkuosiuose rūmuose, kur laimėtojai iš įvairių šalių bus pagerbti ir apdovanoti. Nugalėtojai taip pat atitenka „Addere Care“ įsteigtas 6 000 eurų prizas bei individualiai pritaikyta stažuotė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.