Trumpai ir aiškiai apie šienligę

Šienligė arba alerginis rinitas – viena dažniausių alerginių ligų. Sergamumas ja per paskutinį dešimtmetį, kaip manoma, galėjo išaugti net iki 30 proc. Tokie skaičiai rodo, kad tai didelė sveikatos, socialinė ir ekonominė problema, aktuali ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 27, 2023, 9:00 AM

Kas yra šienligė?

Šienligė, alerginis rinitas (rinokonjunktyvitas), sezoninė alerginė sloga, polinozė, šieno sloga, šieno karštligė – tai tik keletas pagrindinių varginančio alerginio susirgimo sinonimų. Alerginis rinitas – tai žiedadulkių sukeltas alerginis susirgimas, kuris išsivysto dėl jautresnės, neįprastos, sustiprėjusios organizmo reakcijos į alergenus – augalų žiedadulkes. Tai sezoninis susirgimas, kuris pasireiškia šiltuoju metų laiku, kai žydi augalai.

Kodėl šienligė taip dažnai painiojama su peršalimu?

Mediciniškai šienligė vadinama alerginiu rinitu. Jos metu išsivysto skirtingo intensyvumo peršalimą primenantys simptomai, pavyzdžiui, nosies tekėjimas, gleivinės paburkimas ir pasunkėjęs kvėpavimas per nosį, nosies paraudimas, spaudimas sinusų (prienosinių ančių) srityje. Šienligė nėra peršalimas – ją sukelia ne virusai, o augalų žiedadulkės. Todėl alerginis rinitas neturėtų būti painiojamas su infekcinės kilmės sloga.

Kas dar būdinga šienligei?

Išskirtinis šienligės bruožas yra toks, kad jos simptomai pasireiškia šiltuoju metų laiku, t.y. augalų žydėjimo periodu, apimančiu laikotarpį nuo pavasario iki rudens. Tyrimai rodo, kad Lietuvoje šienligę dažniau sukelia tokie augalai kaip javai, motiejukas, šunažolė ir kt. Nerimaujama, kad daugėja ne tik alerginėmis ligomis sergančių asmenų, bet jie tampa alergiški vis platesniam spektrui augalų.

Alerginės reakcijos simptomai gali kamuoti ir ištisus metus – tuomet nemalonius simptomus sukelia aplinkoje nuolat esantys alergenai, pavyzdžiui, dulkių erkutės, pelėsiai, gyvūnų kailis ir epidermio dalelytės.

Kas vyksta sergant šienlige?

Nepriklausomai nuo alergeno, pačios alerginės reakcijos esmė visuomet panaši: žmogaus imuninė sistema klaidingai priskiria tam tikrus alergenus jam kenksmingoms medžiagoms ir nedelsiant ima gaminti prieš tas „kenksmingas“ medžiagas nukreiptus antikūnus (ypatingai svarbų vaidmenį vaidina imunoglobulinais E vadinami antikūnai). Kai kitą kartą susiduriama su tuo pačiu alergenu, kyla alerginė reakcija, kuri gali būti paties įvairiausio intensyvumo – nuo labai lengvos, vos juntamos iki tokios sunkios, kad net sutrinka normali kvėpavimo funkcija ir kyla pavojus paciento gyvybei. Imunoglobulinai E nulemia įvairių uždegimą sukeliančių medžiagų išsiskyrimą. Vienas populiariausių pavyzdžių – histaminas, kuris svarbus tokių simptomų kaip nosies, akių junginės ir sinusų gleivinės paburkimo, nosies tekėjimo, čiaudulio ir akių ašarojimo pasireiškimui.

Šiuolaikiniai vaistiniai preparatai gali padėti reikšmingai pagerinti gyvenimo kokybę

Daugybė žmonių vaistinius preparatus nuo alergijos bijo vartoti dėl to, kad jie sukelia mieguistumą, vangumą ir sedaciją. Taip, vartojant senesnės (pirmosios) kartos antihistamininius preparatus iš tiesų kyla dieninio mieguistumo rizika, nes jie veikia ne taip selektyviai kaip naujosios arba antrosios kartos antihistamininiai preparatai. Šiandien jau galima rinktis ilgai veikiančius histamino antagonistus be sedatyvaus poveikio, kurie pasižymi selektyviu antagonizmu H1 receptoriams, todėl neturi afiniteto muskarino receptoriams. Tokie vaistai skirti būtent alerginio rinokonjunktyvito (sezoninio ir nuolatinio) ir dilgėlinės simptominiam gydymui. Jei ir Jus kamuoja alerginė sloga bei kiti nemalonūs simptomai, pakalbėkite su savo gydytoju apie naujesnės kartos vaistus – galbūt tai raktas į geresnę Jūsų gyvenimo kokybę.

Opexa 20 mg N10 tabletės yra nereceptinis vaistinis preparatas, kurio veiklioji medžiaga bilastinas yra antihistamininis vaistas. Opexa vartojamas šienligės (kuriai būdingi simptomai yra čiaudulys, niežulys, sloga, užgulta nosis, paraudusios ir ašarojančios akys) ir kitų alerginio rinito formų simptomų slopinimui. Jis taip pat gali būti vartojamas niežtinčių odos išbėrimų (pūkšlių arba dilgėlinės) gydymui. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.