Gydytoja atsakė, ką reikia žinoti apie echoskopiją: daug populiarių teiginių – netiesa

Paprastam žmogui susigaudyti gausybėje gydymo procedūrų ir metodų yra sudėtinga, dėl to natūralu, kad jie dažnai apipinami klaidingais mitais. Ne išimtis ir echoskopija arba kitaip – ultragarsinis tyrimas. Apie populiariausius mitus ir tai, kaip yra iš tikrųjų, pasakoja Trinapolio šeimos klinikos Vilniuje gydytoja echoskopuotoja Rūta Urmonienė.

Echoskopija<br>123rf nuotr.
Echoskopija<br>123rf nuotr.
Rūta Urmonienė<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Rūta Urmonienė<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 28, 2023, 11:28 AM, atnaujinta Mar 28, 2023, 11:29 AM

Echoskopijos metu galite būti apšvitinti

Netiesa. Ultragarso bangos nėra jonizuojanti radiacija ir pacientui nekenkia.

Tyrimas yra skausmingas ir sudėtingas

Netiesa. Tyrimo metu echoskopo daviklis dedamas ant odos, suteptos vandens pagrindo geliu. Tuomet ultragarso bangos nukreipiamos į reikiamus audinius ir nuo jų atsispindėjusios grįžta atgal. Jos paverčiamos elektriniais impulsais ir ekrane suformuojamas vaizdas, kurį ir vertina gydytojas. Tai visiškai saugus ir nekenksmingas tyrimas.

Tyrimas trunka neilgai, dažniausiai nuo 10 iki 30 minučių, priklausomai nuo tiriamos srities ir tyrėjo patirties.

Echoskopijai nereikia specialaus pasiruošimo

Netiesa. Jei planuojama atlikti pilvo organų echoskopija, pacientas prieš šį tyrimą bturi būti nevalgęs ir negėręs bent 6 – 8 valandas. Likus parai iki tyrimo negalima vartoti pilvo pūtimą sukeliančių maisto produktų, pvz., pupelių, obuolių, kopūstų.

Prieš inkstų, šlapimo pūslės echoskopiją reiktų išgerti 1 – 1,5 litro vandens iki tyrimo likus kelioms valandoms. Tas daroma, kad prisipildytų šlapimo pūslė, tačiau paciento prašoma nesišlapinti.

Pas echoskopuotoją galima patekti tik su gydytojo specialisto siuntimu

Netiesa. Įvertinęs paciento nusiskundimus, esamą būklę echoskopijai paprastai siunčia šeimos gydytojas, nors tai gali padaryti ir kitų sričių gydytojai specialistai. Taip pat pacientas gali ir pats be siuntimo užsirašyti echoskopuotojo konsultacijai, tačiau šiuo atveju tai bus mokama paslauga.

Echoskopija atliekama tik nėščiosioms

Netiesa. Nors echoskopija yra saugi ir nėštumo metu bei ją galima atlikti tiek kartų, kiek reikia, ji taikoma ir kitiems pacientams. Paprastai echoskopija atliekama tada, kai vargina skausmas ar yra užčiuopiamas darinysm norint įvertinti atsiradusius pakitimus, stebėti, ar efektyvus taikomas gydymo metodas. Šio tyrimo metu galima nustatyti ir navikinius pakitimus, kai žmogus dar nieko nejaučia.

Atliekant pilvo organų echoskopiją tiriama kasos, tulžies pūslės, kepenų, blužnies, pilvo aortos, inkstų, šlapimo pūslės būklė, vertinama ar nėra padidėjusių, pakitusių limfmazgių, laisvo skysčio pilve. Tyrimo metu vertinami organų dydžiai, struktūra, stebima, ar nėra papildomų darinių.

Echoskopijos negalima atlikti viršsvorio turintiems asmenims

Netiesa. Ultragarso bangos lengvai prasiskverbia per riebalinį audinį. Visgi viršsvorio turintiems žmonėms paprastai žarnyne linkusios kauptis dujos, kas gali apsunkinti ištyrimą. Tačiau pastaruoju metu apratūra tobulėja, todėl net ir tokiu atveju išgaunamas aiškesnis, kontrastingesnis vaizdas.

Trinapolio šeimos klinikoje Vilniuje (anksčiau vadintoje „Neuromeda“) dirba vaikų ir suaugusių šeimos gydytojai, slaugytojai, socialiniai darbuotojai, veikia procedūrinis kabinetas, atliekami laboratoriniai tyrimai. Čia taip pat išduodamos medicininės pažymos, atliekamos profilaktinės ir prevencinės – gimdos kaklelio, krūtų, prostatos, storosios žarnos vėžio bei širdies ir kraujagyslių ligų – patikrinimo programos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.