Tualete pamatėte kraujo: gydytojas įvardijo galimas priežastis, ir kada privalu sunerimti

Nemaža dalis moterų nėštumo metu arba po gimdymo yra priverstos prisiminti hemorojų, ypač jei ši liga kamavo ir iki jo. Nemaloniems simptomams: deginimui, kraujavimui, skausmui atsirasti įtakos turi ir vidurių užkietėjimas, ypač jei jis tęsiasi ar kartojasi nuolat.

Nemaža dalis moterų nėštumo metu arba po gimdymo yra priverstos prisiminti hemorojų, ypač jei ši liga kamavo ir iki jo.<br>123 rf nuotr.
Nemaža dalis moterų nėštumo metu arba po gimdymo yra priverstos prisiminti hemorojų, ypač jei ši liga kamavo ir iki jo.<br>123 rf nuotr.
„Antėjos“ dienos chirurgijos centre dirbantis abdominalinės chirurgijos gydytojas proktologas Žygimantas Židonis.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
„Antėjos“ dienos chirurgijos centre dirbantis abdominalinės chirurgijos gydytojas proktologas Žygimantas Židonis.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 19, 2023, 11:00 AM

Portalo lrytas.lt lankytojai projekte „Klausk proktologo“ gydytojo proktologo teiravosi, ar gimdymas išties gali paaštrinti ligą, kiek kraujavimui iš išangės įtakos turi užkietėję viduriai ir ar guzeliai išangės srityje – būtinai reiškia hemorojų.

„Antėjos“ dienos chirurgijos centre dirbantis abdominalinės chirurgijos gydytojas proktologas Žygimantas Židonis paaiškino, jog jei iki gimdymo buvo diagnozuotas pirmo ar antro laipsnio hemorojus, po jo ši liga tikrai gali paūmėti ar net progresuoti, mat vienas iš veiksnių šiai ligai prasidėti arba suaktyvėti – būtent nėštumas ir gimdymas.

„Jei laikomasi gydytojų rekomendacijų, nemaža tikimybė, kad hemorojus neprogresuos, tačiau medicinoje kol kas nėra viskas žinoma, todėl kai kuriems žmonėms, net ir laikantis griežčiausių rekomendacijų, hemorojus vis atsinaujina ar netgi progresuoja“, – paaiškino Ž. Židonis.

Kitas portalo lrytas.lt lankytojas domėjosi, ką rodo užkietėjus viduriams tuštinantis vis pasirodantis kraujas.

Kaip komentavo medikas, vidurių užkietėjimas galėjo turėti įtakos išangės įplėšos atsiradimui. Labai svarbu kuo skubiau pasikonsultuoti su proktologu, kad šis skirtų reikiamą ir veiksmingą medikamentinį gydymą. Negydoma ūminė išangės įplėša gali tapti lėtine, o toks gydymas – sudėtingesnis ir komplikuotesnis bei neretai reikalauja chirurginio gydymo.

Ar visuomet išangės srityje užčiuopti guzeliai reiškia hemorojų? Pašnekovo žodžiais, nereikėtų visko nurašyti hemorojui. Tai gali būti įvairios odos ataugos, polipai, išangės karpos ar netgi vėžio simptomas, todėl privalu pasikonsultuoti su gydytoju proktologu.

Kai kuriais atvejais pacientai, kuriuos išgąsdino „guzeliai“, po proktologo apžiūros sužino, jog nieko blogo nėra, o kartais netgi tenka skubos tvarka taikant vietinę nejautrą atlikti, kaip gydytojas vadina, „minioperaciją“ dėl trombuoto išorinio hemorojinio mazgo ar atlikti kitus reikiamus diagnostinius tyrimus. Taigi, pirmiausia, būtina konsultacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.