Erkės nepastebėjo, bet jos perduotą ligą išdavė odoje paliktas ženklas

Atšilus orams ir šalies gyventojams daugiau laiko ėmus leisti gamtoje, netyla kalbos apie erkių platinamas ligas – Laimo ligą ir erkinį encefalitą. Dažnai dėl savo simptomatikos ir liekamųjų reiškinių erkinis encefalitas išskiriamas kaip didesnę grėsmę sveikatai kelianti infekcija, tačiau sveikatos priežiūros specialistų teigimu, nederėtų nuvertinti ir Laimo ligos keliamo pavojaus.

Erkės <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Erkės <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Domantė Viliūnaitė<br>Pranešimo sinutėjų nuotr.
Domantė Viliūnaitė<br>Pranešimo sinutėjų nuotr.
Erkės <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Erkės <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Erkės <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Erkės <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Erkės <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Erkės <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 21, 2023, 2:22 PM

Pasak „Gintarinės vaistinės“ vaistininkės Domantės Viliūnaitės, kartą vaistinėje viena moteris teiravosi tablečių ar tepalo nuo alergijos, nes įtarė, kad savaitgalį leidžiant sodyboje, įgėlė kažkoks vabzdys, bet praėjus savaitei nuo tariamo įgėlimo, paraudimas vis nemažėjo ir atsirado keistas bėrimas.

„Paprašiusi parodyti bėrimą tą pačią akimirką supratau, kad tai galimai Laimo ligos simptomas, nes buvo aiškiai matyti šiai ligai būdingas taikinio formos bėrimas.

Rekomendavau kuo skubiau pasidaryti kraujo tyrimus, nors moteris buvo įsitikinusi, kad tikrai būtų pastebėjusi įsisiurbusią erkę. Pacientė mano patarimo paklausė ir jau kitą dieną grįžo su išrašytais receptais vaistams nuo Laimo ligos. Džiaugiuosi, kad liga buvo pastebėta laiku ir gydymas buvo efektyvus“, – dalijasi istorija iš vaistinės ji.

Laimo liga ir erkinis encefalitas

Erkinis encefalitas ir Laimo liga yra erkių platinamos ligos, tačiau jas sukelia skirtingi patogenai. Pavyzdžiui, Laimo ligą sukelia bakterija Borrelia burgdorferi, tuo tarpu erkinį encefalitą – erkinio encefalito virusas, priklausantis Flavivirusų šeimai. Laimo liga paplitusi Šiaurės Amerikos, Europos ir Azijos regionuose, o erkinis encefalitas labiau paplitęs Europoje ir Azijoje, ypač miškinguose regionuose.

„Laimo ligos simptomai gali skirtis priklausomai nuo ligos stadijos. Ankstyvieji simptomai gali būti migruojančios eritemos bėrimas, nuovargis, karščiavimas, galvos skausmas, raumenų ir sąnarių skausmai.

Negydoma Laimo liga gali progresuoti iki sunkesnių simptomų, įskaitant neurologines ir širdies, tokias kaip meningitas, veido paralyžius, neuropatija ir sąnarių patinimas.

Tuo tarpu erkinio encefalito infekcija gali pasireikšti dviem formomis: lengvesne, vadinama „encefaline“, ir sunkesne „meningito“ forma. Dažni simptomai yra karščiavimas, galvos skausmas, nuovargis, raumenų skausmas, o sergant encefalitine forma – neurologiniai simptomai, tokie kaip sumišimas, dezorientacija ir net traukuliai“, – lygina abi ligas vaistininkė.

Jei Laimo liga diagnozuojama ir gydoma greitai, ją dažnai galima veiksmingai gydyti antibiotikais. Tačiau negydymas arba netinkamas gydymas gali sukelti nuolatinius ar pasikartojančius simptomus, kartais vadinamus Laimo ligos sindromu. Tuo metu erkinio encefalito eiga gali būti nuo lengvos iki sunkios. Kai kuriais atvejais pacientai gali visiškai pasveikti, o kitiems gali pasireikšti ilgalaikiai neurologiniai simptomai ar net gyvybei pavojingos komplikacijos.

„Laimo ligos gydymas paprastai apima antibiotikų, tokių kaip doksiciklinas, amoksicilinas arba cefuroksimas, kursą. Konkretus antibiotikas ir gydymo trukmė priklauso nuo ligos stadijos ir sunkumo. Kalbant apie erkinį encefalitą, specifinio antivirusinio gydymo nėra.

Simptomams valdyti teikiama palaikomoji priežiūra, o sunkiais atvejais gali prireikti hospitalizacijos. Nuo erkinio encefalito, atvirkščiai nei Laimo ligos, galima skiepytis ir tai yra 100 proc. apsauga nuo šio viruso“, – aiškina D. Viliūnaitė.

Pernelyg nuvertiname

Vaistininkė sako, kad baimė ir dėmesys erkiniam encefalitui gali lemti Laimo ligos grėsmės neįvertinimą. Erkinis encefalitas dažnai susijęs su sunkiomis neurologinėmis komplikacijomis ir gali turėti sunkių pasekmių sveikatai, dėl to jis linkęs atkreipti daugiau gyventojų dėmesio ir susirūpinimo.

Kita vertus, Laimo liga gali būti suvokiama kaip ne tokia sunki, nes dauguma atvejų gali būti veiksmingai gydomi antibiotikais, ypač kai ji diagnozuojama ir gydoma nedelsiant.

„Negydoma arba netinkamai gydoma Laimo liga gali sukelti komplikacijų ir nuolatinių simptomų, kurie gali paveikti asmens gyvenimo kokybę. Jei Laimo liga nėra tinkamai diagnozuota ir gydoma, ji gali sukelti ilgalaikių sveikatos problemų ir lėtinių simptomų.

Šie nuolatiniai simptomai gali turėti didelės įtakos kasdienei žmogaus veiklai ir bendrai savijautai. Svarbu suprasti, kad Laimo liga yra sudėtinga būklė, kuri gali turėti įvairių apraiškų ir pasekmių skirtingiems asmenims. Todėl tiek erkinis encefalitas, tiek Laimo liga nusipelno vienodo dėmesio ir prevencinių priemonių“, – tikina ji.

Laimo ligos sindromas

Kai kuriais atvejais po Laimo ligos gydymo pacientams gali pasireikšti liekamasis poveikis, kuris dažnai vadinamas Laimo ligos sindromu arba lėtine Laimo liga. Tiksli šių liekamųjų poveikių priežastis ir pobūdis yra nuolatinių tyrimų ir diskusijų objektas medicinos bendruomenėje.

„Laimo ligos sindromui būdingi nuolatiniai simptomai, kurie gali tęstis mėnesius ar metus po pradinio ligos gydymo. Simptomai gali skirtis, tačiau įprastai tai būna nuovargis, skeleto ir raumenų skausmas, kognityviniai sunkumai (atminties problemos, sunkumai susikaupti ir smegenų rūkas), miego sutrikimai, neuropatija (galūnių tirpimas, dilgčiojimas), nuotaikos sutrikimai (depresija, nerimas, dirglumas arba nuotaikos svyravimai)“, – vardija D. Viliūnaitė.

Dėl simptomų panašumų į kitų ligų sukeliamus pojūčius atskirti Laimo ligos sindromą nuo kitų būklių gali būti sudėtinga, todėl norint nustatyti tikslią diagnozę, būtinas išsamus sveikatos priežiūros specialisto įvertinimas.

„Jei po Laimo ligos gydymo ir toliau jaučiate simptomus, labai svarbu kreiptis į gydytoją, kuris gali padėti įvertinti simptomus, atmesti kitas galimas priežastis ir rekomenduoti priemones, kaip išspręsti konkrečią situaciją.

Laimo ligos sindromo gydymo galimybės gali apimti palaikomąją priežiūrą, specifinių simptomų šalinimą ir kai kuriais atvejais tolesnius antibiotikų kursus ar kitas intervencijas“, – rekomenduoja ji.

Susirgti dar kartą?

Nors Laimo liga galima užsikrėsti kelis kartus, tai gana reta. Taip yra dėl to, kad imuninės sistemos gaminami antikūnai, reaguodami į ankstesnę Laimo ligos infekciją, paprastai apsaugo nuo pakartotinio užsikrėtimo ta pačia bakterija.

„Jei asmuo buvo užsikrėtęs viena Borrelia burgdorferi paderme ir vėliau buvo paveiktas kitos, jis gali užsikrėsti dar kartą. Taip gali nutikti, jei jiems įkando kita užsikrėtusi erkė, turinti kitokią bakterijų atmainą.

Taip pat kai kuriais atvejais Laimo liga negali būti visiškai išnaikinta pradiniu gydymu, ypač jei infekcija nėra greitai diagnozuojama arba gydymas yra netinkamas. Tai gali leisti bakterijoms išlikti organizme ir sukelti pasikartojančius simptomus. Tokiais atvejais gali prireikti naujo gydymo kurso“, – sako vaistininkė.

Ji priduria, kad Borrelia burgdorferi bakteriją platinančios erkės gali pernešti ir kitus ligas sukeliančius organizmus. Jei asmuo yra kartu užsikrėtęs įvairiomis erkių platinamomis ligomis, laikui bėgant jis gali patirti atskiras infekcijas ir simptomus.

„Pakartotinė Laimo liga gali būti žalinga, nes gali užsitęsti simptomai, padidėti komplikacijų rizika ir atsirasti sunkesnės pasekmės sveikatai. Pasikartojantys Laimo ligos epizodai gali dar labiau paveikti įvairias kūno sistemas, įskaitant sąnarius, nervų sistemą, širdį, ir gali sukelti lėtinių sveikatos problemų“, – atkreipia dėmesį D. Viliūnaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.