Šia liga gali susirgti 3 iš 4 žmonių: tik suskubus, pavyksta išvengti rimto gydymo

Medikai sutinka: hemorojus – ypač dažna liga. Skaičiuojama, kad maždaug 3 iš 4 žmonių susiduria su hemorojumi. Šia liga vienodai dažnai serga tiek vyrai, tiek moterys.

Hemorojumi vienodai dažnai serga tiek vyrai, tiek moterys.<br>123 rf nuotr.
Hemorojumi vienodai dažnai serga tiek vyrai, tiek moterys.<br>123 rf nuotr.
„Antėjos“ dienos chirurgijos centre dirbantis abdominalinės chirurgijos gydytojas proktologas Žygimantas Židonis.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
„Antėjos“ dienos chirurgijos centre dirbantis abdominalinės chirurgijos gydytojas proktologas Žygimantas Židonis.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-06-24 09:00

Nors dažniausiai hemorojus diagnozuojamas suaugusiems, tačiau šia liga gali sirgti ir vaikai – būtent to portalo lrytas.lt projekte „Klausk proktologo“ gydytojo proktologo teiravosi vilnietė Asta.

„Kita vertus, ir labai garbingo amžiaus pacientai gali nesirgti hemorojumi. Daug kas priklauso nuo genetikos, gyvenimo būdo, įpročių, ne viską mes žinome apie žmogaus organizmą ir ne viską galime paaiškinti“, – komentavo „Antėjos“ dienos chirurgijos centre dirbantis abdominalinės chirurgijos gydytojas proktologas Žygimantas Židonis.

Bene dažniausi hemorojaus simptomai – kraujavimas iš išangės, diskomfortas, jaučiami guzeliai, niežulys ar šlapiavimas išangės srityje. Gydant hemorojų, dažnu atveju užtenka konservatyvaus gydymo vaistais, tepalais ar žvakutėmis, tačiau ne visuomet.

Jei jau nusprendžiama, jog reikalinga hemorojaus operacija, vadinasi, medikamentinis gydymas nebuvo efektyvus, arba hemorojus labai pažengęs.

„Chirurginių gydymo metodų yra ne vienas. Nors pati operacija trunka apie 30 min., didžiausia bėda būna pooperacinis skausmas, todėl dažnai, kalbėdamas apie pooperacinį laikotarpį, juokauju: kiekvieną dieną tuštinantis teks mane prisiminti. Bet tai neturėtų išgąsdinti pacientų, kita vertus, kuo ilgiau delsiama, tuo sunkesnis pooperacinis laikotarpis.

Pooperaciniu laikotarpiu sudėtingiausia kovoti su skausmu. Jis gali trukti 3–6 sav., tačiau skiriami vaistai, gydytojais sudaro individualų gydymo planą ir paskiria kontrolinius vizitus tam, kad įvertintų, ar pooperacinis laikotarpis yra sklandus, ar nėra komplikacijų“, – kalbėjo medikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.