Vien išgyventi onkologinę ligą nepakanka – svarbu gyventi pilną gyvenimą

Praėjusią savaitę minėta Tarptautinė vėžį išgyvenusių žmonių savaitė (angl. Cancer Survivors week). Dar vasarį Pasaulinės kovos su vėžiu dieną pradėjusi savanorystės programą „Pacientai pacientams“, Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacija (POLA) sukūrė erdvę onkologinių pacientų mentorystei.

Savanorė Aksana<br>Asmeninio albumo nuotr.
Savanorė Aksana<br>Asmeninio albumo nuotr.
Neringa Čiakienė<br>L. Masio nuotr.
Neringa Čiakienė<br>L. Masio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

POLA inf.

Jun 26, 2023, 10:33 AM

Šiuo metu virš 60 aktyvių, pozityvių ir energingų savanorių, panorusių įprasminti savo patirtį, įgytą einant onkologinės ligos keliu, bendruomenė teikia pagalbą telefonu kiekvienam, kuriam reikia patarimo, išklausymo, bei viltingo liudijimo, kad gyvenimas ir po onkologinės ligos diagnozės tęsiasi.

„Turbūt nėra prasmingesnio kelio kaip skirti savo laiką, energiją ir suteikti vilties kitam žmogui, išgyvenančiam išties sunkų metą – tomis akimirkomis, kai nežinomybė išgirdus onkologinės ligos diagnozę supurto nusistovėjusį gyvenimo ritmą, koreguoja planus, ir, regis, žemė slysta iš po kojų. Tuomet labiausiai norisi sutikti ligos bendražygį, kuris gali suprasti ir padėti, nes pats tokį patį ar panašų kelią per ligą jau yra įveikęs.

Visada norisi pridurti – ne tik kad įveikęs, bet ir sėkmingai gyvena, įprasmina save savanorystėje, kuria reikšmingus pokyčius sau, savo aplinkai bei visai visuomenei. Būtent tokie yra mūsų savanoriai pacientų gidai, kurie laukia skambučių ir gali išklausyti, patarti, nukreipti,“ – sako POLA direktorė Neringa Čiakienė.

Kaip sako prieš 10 metų onkologinės ligos diagnozę išgirdusi pacientų gidė savanorė Aksana, sutikus ligą, nesinori atsiriboti nuo visų ir nuo visko – norisi dalintis gyvenimu, dalinant save savanorystėje.

„Savanorystė man – tai noras padėti žmonėms, dalintis savo patirtimi ir pačiai jaustis reikalinga. Šitame gyvenime turiu tikslą – būti dėl visų, kuriems tądien reikia žmogaus, žodžio, tylos. Reikia manęs. POLA savanoriai – tarytum būrys kregždučių, visada skrendantys viena kryptimi, nepaliekantys tų, kuriems skristi sunku,“– sako Aksana.

POLA primena, kaip svarbu reguliariai profilaktiškai tikrintis sveikatą, kartą per metus apsilankyti pas šeimos gydytoją, atlikti tyrimus, dalyvauti priklausančiose prevencinėse programose, o jei prevencinės programos pagal amžių nepriklauso, bet jaučiate neraminančius simptomus – būtinai kreiptis pas gydytoją, kad atliktų reikiamus tyrimus.

Visus einančius onkologinės ligos keliu ir jų artimuosius kviečiame nelikti vieniems – pagalbos bei patarimų galima kreiptis į vieną iš POLA savanorių – pacientų gidų.

Visi šie savanoriai turi asmeninę sąsają su liga: sirgo ar serga patys, dalis yra pacientų artimieji. Nesvarbu, kuriame onkologinės ligos etape žmogus būtų, kur begyventų, jam kyla daug įvairių klausimų.

Pagalba yra visai čia pat – tereikia paskambinti savanoriui. Telefono numeriai, kuriais galima susisiekti su savanoriais, yra pateikti POLA interneto svetainės www.pola.lt skiltyje „Pacientų gidai“, kartu su nurodytais laikais, kada kviečiama skambinti, taip pat ir kitą su šios veiklos pobūdžiu susijusią informaciją galima rasti ir paspaudus šią nuorodą: https://pola.lt/pacientu-gidai/

POLA – didžiausia pacientų organizacija Lietuvoje, šiuo metu vienijanti 30 nevyriausybinių organizacijų ir per 40 tūkstančių onkologinių pacientų bendruomenę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.