Paaiškėjo kokią klaidą daro žmonės, kuriems išsivysto inkstų akmenligė

Inkstų akmenligė – klastinga ir neretai pasitaikanti sveikatos problema. Skaičiuojama, kad Lietuvoje ja serga apie 5 proc. gyventojų. Žinoma, kad inkstų akmenų atsiradimą skatina netinkama mityba. Dabar paaiškėjo, kad inkstų akmenlige dažniau serga žmonės, kurie vartoja daug pridėtinio cukraus turinčius produktus, pavyzdžiui, geria saldintus gėrimus, mėgsta ledus, pyragaičius, saldainius ir sausainius.

inkstų akmenligė<br>lrytas.lt koliažas
inkstų akmenligė<br>lrytas.lt koliažas
inkstų ligos<br>123rf nuotr.
inkstų ligos<br>123rf nuotr.
inkstų akmenligė<br>123rf nuotr.
inkstų akmenligė<br>123rf nuotr.
inkstų akmenligė<br>123rf nuotr.
inkstų akmenligė<br>123rf nuotr.
inkstų akmenligė<br>123rf nuotr.
inkstų akmenligė<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 6, 2023, 7:31 AM, atnaujinta Aug 6, 2023, 7:32 AM

Žurnale „Frontiers in Nutrition“ paskelbto tyrimo rezultatai rodo, kad pridėtinis cukrus riziką susirgti inkstų akmenlige gali padidinti net 88 proc.

Tiesa, tyrėjai negalėjo paaiškinti, kokiu būdu pridėtinis cukrus skatina inkstų akmenų susidarymą.

Maži akmenys inkstuose nesukelia simptomų, todėl tyliai augti gali ne vienerius metus. Galop inkstų akmenligę išduoda skausmas nugaros apačioje arba deginimo jausmas šlapinantis.

Dažniau serga vyrai

„Tai pirmasis tyrimas pranešęs, kad pridėtinio cukraus vartojimas yra susijęs su inkstų akmenlige“, – tvirtino tyrimui vadovavęs Šiaurės Sičuano medicinos koledžo ligoninės Nančonge tyrėjas dr. Shan Yin.

Pasak jo, apriboję pridėtinio cukraus vartojimą, žmonės gali išvengti inkstų akmenų susidarymo.

Didžiosios Britanijos chirurgų-urologų asociacijos duomenimis, vienam iš 11 žmonių per gyvenimą pasireiškia inkstų akmenligės simptomai.

Gerai žinomi ligos rizikos veiksniai: nutukimas, uždegiminės žarnyno ligos, diabetas. Taip pat pastebėta, kad inkstų akmenlige dažniau serga vyrai.

Aptariamo tyrimo metu išanalizuoti daugiau nei 28 000 žmonių, dalyvavusių JAV nacionaliniame sveikatos ir mitybos tyrime, duomenys.

Kiekvieno žmogaus suvartojamas pridėtinio cukraus kiekis apskaičiuotas pagal tyrimo dalyvių pateiktą informaciją apie mitybą.

Atsižvelgta ir į tai, kaip visavertiškai savanoriai maitinosi t.y. ar valgė, daržovių, pilno grūdo produktų, ar dažniau rinkosi mažiau sveikatai palankų maistą. Kiekvieno tyrimo dalyvio mitybos balansas buvo įvertintas tam tikru balu.

Įvertintas buvo ir amžius, lytis, etninė kilmė, pajamos, kūno masės indeksas, rūkymo statusas bei tai, ar tyrime dalyvavę žmonės sirgo diabetu.

Paaiškėjo, kad žmonių, kurie daugiau nei 25 proc. kalorijų gavo iš pridėtinių cukrų, tikimybė susirgti inkstų akmenlige buvo 88 proc. didesnė nei tų, kurie iš pridėtinių cukrų įsisavino mažiau nei 5 proc. visų savo kalorijų.

„Reikia atlikti tolesnius tyrimus, kad būtų galima išsamiai paaiškinti pridėtinio cukraus ir įvairių ligų ar patologinių būklių ryšį“, – teigė Sh.Yin.

Pavyzdžiui, kokios inkstų akmenligės rūšys labiausiai susijusios su pridėtinio cukraus vartojimu? Kokiu lygiu turėtume sumažinti pridėtinio cukraus vartojimą, kad išvengtume inkstų akmenų susidarymo?

„Nepaisant to, mūsų tyrimo išvados jau dabar suteikia vertingų įžvalgų sprendimų priėmėjams“, – džiaugėsi Sh.Yin.

Patarimai, kaip sumažinti inkstų akmenų riziką:

– Gerkite daug vandens. Jis padeda atskiesti šlapime esančias medžiagas, kurios suformuoja inkstų akmenis;

– Valgykite maistą, kuriame gausu kalcio. Taip, gali skambėti keistai, bet maiste esantis kalcis mažina inkstų akmenų susidarymą;

– Sumažinkite natrio suvartojimą;

– Ribokite gyvulinių baltymų dalį mitybos racione;

– Venkite akmenis formuojančių maisto produktų, tokių kaip burokėliai, šokoladas, špinatai, rabarbarai, arbata ir riešutų, kuriuose gausu oksalato;

– Daliai žmonių didelės vitamino C dozės, gautos su maisto papildais, gali padidinti inkstų akmenų riziką.

Parengta pagal independent.co.uk inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.