Klastingai ligai aptikti – nemokamas tyrimas: pajutę šį simptomą, suskubkite pas gydytoją

Natriuretinio peptido tyrimas leidžia per 10–20 minučių išsiaiškinti, ar šeimos gydytojui reikia pacientą siųsti pas kardiologą dėl širdies nepakankamumo. Jeigu pacientą kamuoja dusulys, pagal sausį įsigaliojusią tvarką, šeimos gydytojas šį tyrimą gali paskirti nemokamai.

Medicininiai tyrimai<br>V.Skaraičio nuotr.
Medicininiai tyrimai<br>V.Skaraičio nuotr.
prof. Diana Žaliaduonytė<br>LSMU Kauno ligoninės nuotr.
prof. Diana Žaliaduonytė<br>LSMU Kauno ligoninės nuotr.
širdies sveikata<br>123rf iliustr.
širdies sveikata<br>123rf iliustr.
širdies sveikata<br>123rf iliustr.
širdies sveikata<br>123rf iliustr.
kraujo tyrimas<br>G.Šiupario nuotr.
kraujo tyrimas<br>G.Šiupario nuotr.
kraujo tyrimas<br>V.Valentinavičiaus nuotr.
kraujo tyrimas<br>V.Valentinavičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Aug 14, 2023, 9:08 PM

Širdies nepakankamumas – sunki, bet vis dažnesnė liga, kai širdis nepajėgia užtikrinti kiekvieno organo deguonimi ir maisto medžiagomis. Po širdies nepakankamumo diagnozės per penkerius metus miršta kas antras pacientas, dešimt metų išgyvena tik ketvirtadalis.

Tragišką ligos eigą lemia tai, kad neretai širdies nepakankamumas nustatomas pavėluotai. Dėl šios priežasties siekiama gerinti ligos diagnostiką ir gyventojai gali išsitirti nemokamai.

Medikai ragina atkreipti dėmesį ne tik į dusulį, bet išaugusį nuovargį, įprastinės fizinio krūvio tolerancijos sumažėjimą, dažną kojų tinimą.

„NT-proBNP tyrimo metu nustatomas natriuretinių peptidų kiekis kraujyje. Šios aktyvios medžiagos išsiskiria pervargus ir nusilpus širdies raumeniui. Jei kraujyje jų randama, tai rodo, kad žmogus serga širdies nepakankamumu“, – lrytas.lt anksčiau yra sakiusi Lietuvos kardiologų draugijos Širdies nepakankamumo darbo grupės vadovė, gydytoja kardiologė prof. dr. Diana Žaliaduonytė.

Pasak profesorės, nemokamo tyrimo galimybė palengvina širdies nepakankamumo diagnostiką, nes galima anksčiau patekti pas kardiologą, gauti gydymą, kurio efektyvumui laikas yra labai svarbus.

„Kuo vėlesnėje stadijoje nustatoma liga, tuo blogesnė ir paciento prognozė. Medikų tikslas yra kuo anksčiau diagnozuoti širdies nepakankamumą“, – pabrėžė D.Žaliaduonytė.

Pasak profesorės, širdies nepakankamumas gali neturėti simptomų. Tuomet šeimos gydytojas ligą įtaria atsižvelgęs į paciento rizikos veiksnius. Tyrimas turėtų būti skirtas pacientams, kurie ilgiau nei 5 metus turi padidėjusį kraujospūdį, praeityje patyrė miokardo infarktą ar insultą, serga vainikinių širdies kraujagyslių liga.

„Tikimės, kad pacientų su vėlyvos stadijos širdies nepakankamumu bus mažiau. Deja, dabar sergančių – labai daug“, – lrytas.lt yra sakiusi kardiologė.

Lietuvoje širdies nepakankamumas diagnozuotas apie 130 tūkst. gyventojų.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys šių metų gegužę, minint Pasaulinę širdies nepakankamumo dieną, atkreipė dėmesį, kad 1 iš 5 žmonių, sulaukusių 40-ies ir daugiau metų, turi širdies nepakankamumo riziką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.