4 simptomai įspėja apie grėsmę gyvybei – po paros gali sustoti širdis

Gyvybei pavojingas staigus širdies sustojimas dažnai žmogų ištinka be jokio išankstinio įspėjimo. Tačiau tyrimą atlikę mokslininkai nustatė, kad maždaug pusė tai patyrusių žmonių likus 24 valandoms iki šios būklės turėjo kokį nors simptomą.

Staigus širdies sustojimas<br>123rf nuotr.
Staigus širdies sustojimas<br>123rf nuotr.
Širdies sveikata<br>123rf nuotr.
Širdies sveikata<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 5, 2023, 2:00 PM

Pagrindinė staigaus širdies sustojimo priežastis yra aritmija. Širdis nustoja tvarkingai plakti, kai sutrinka elektriniai impulsai, nurodantys širdžiai pumpuoti kraują.

Staigus širdies sustojimas ir miokardo infarktas – skirtingos būklės. Pastarasis ištinka, kai užsikimšus arterijai kraujas nustoja tekėti per skirtingas širdies dalis, bet dėl to širdis visiškai nenustoja plakti.

Tiesa, miokardo infarktas gali padidinti staigaus širdies sustojimo riziką.

Kitos širdies ir kraujagyslių ligos, tokios kaip vainikinių arterijų liga, kardiomiopatija ir širdies vožtuvų ligos, taip pat gali sukelti staigų širdies sustojimą.

Dažnai širdies sustojimas įvyksta be jokių įspėjamųjų požymių: žmogus tiesiog krinta be sąmonės, atrodo, kad jis apalpo ar prarado sąmonę.

Kiti apie širdies sustojimą įspėjantys ženklai:

– spartus širdies plakimas;

– galvos svaigimas;

– skausmas krūtinės srityje;

dusulys;

– švokštimas;

– pykinimas ir (arba) vėmimas.

Staigus širdies sustojimas yra pavojingas gyvybei, tad įtariant šią būklę būtina kuo skubiau kreiptis į medikus.

Tyrimai rodo, kad ankstyva širdies sustojimo intervencija, įskaitant būklės atpažinimą, krūtinės ląstos paspaudimus, defibriliaciją ir kitus gaivinimo veiksmus, gali padėti padidinti išgyvenimo tikimybę.

Išskyrė 4 simptomus

Tyrimo autoriai pabrėžia, kad svarbu turėti geresnius įrankius norint nuspėti staigų širdies sustojimą.

JAV statistika – šiurpina: staigus širdies sustojimas kasmet ištinka net 360 tūkst. amerikiečių. Išgyvena vos 10 proc.

Tyrimą atlikusi komanda iš JAV veikiančio Smidto širdies instituto Širdies sustojimo prevencijos centro nustatė, kad 50 proc. žmonių, kuriems staiga sustojo širdis, o šio įvykio liudininkais tapo pašaliniai asmenys arba greitosios medicinos pagalbos specialistai, likus 24 valandoms iki širdies sustojimo patyrė bent vieną simptomą.

Šie simptomai buvo:

– dusulys;

– skausmas krūtinės srityje;

– gausus prakaitavimas;

– į „traukulius panašus“ aktyvumas.

Tyrimui vadovavęs gydytojas širdies elektrofiziologas Sumeetas Chughas teigė, kad tyrimo išvados jo nenustebino:

„Daug duomenų pateikė dar 2016 m. paskelbtas mokslinis tyrimas. Tačiau, kadangi įspėjamųjų simptomų gali būti įvairių, dažnai jie sutampa su kitų ligų požymiais, mums reikėjo atlikti naują tyrimą, kad suprastume, kurie simptomai yra svarbiausi staigaus širdies sustojimo atveju.“

Moterų ir vyrų simptomai skirtingi

Tyrėjai taip pat nustatė, kad apie staigų širdies sustojimą įspėjantys požymiai skiriasi, priklausomai nuo lyties.

Ryškiausias simptomas moterims likus 24 valandoms iki širdies sustojimo buvo dusulys. Vyrų atveju dažniausias įspėjimo signalas buvo krūtinės skausmas.

„Vis geriau suprantama, kaip svarbu visada atlikti klinikinius tyrimus, kuriais būtų galima įvertinti lyčių skirtumus tarp sveikatos būklių“, – sakė S.Chughas.

„Kalbant apie staigų širdies sustojimą, jau yra gerai žinomų duomenų, kurie rodo, kad šios būklės mechanizmai skiriasi priklausomai nuo lyties.

Pavyzdžiui, vyrai daug dažniau patiria staigų širdies sustojimą – jiems tenka du trečdaliai visų atvejų. O moteris ši būklė ištinka vidutiniškai 8–10 metų vėliau nei vyrus“, – pasakojo tyrėjas.

S.Chugho nuomone, konsultuodami pacientus, ypač tuos, kurie, kaip žinoma, turi rimtų širdies ligų, medikai gali juos informuoti, kad moterims, netikėtai pajutusioms dusulį, staigaus širdies sustojimo rizika yra 3 kartus didesnė, o vyrams, netikėtai pajutusiems skausmą krūtinėje, rizika padidėja 2 kartus.

Aptariamas tyrimas neseniai buvo paskelbtas žurnale „Lancet Digital Health“.

Parengta pagal „Medical News Today“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.