Kardiologai kelia raudoną vėliavą: pusė infarktą patyrusių lietuvių padarė šią klaidą

Rugsėjo 29 d. minime Pasaulinę širdies dieną. Ta proga Santaros klinikų gydytojas kardiologas prof. Pranas Šerpytis primena, kad rūkymas yra vienas pagrindinių rizikos veiksnių širdies ligai išsivystyti.

Kardiologai pabrėžia, kad rūkymas kenkia širdžiai.<br>lrytas.lt montažas
Kardiologai pabrėžia, kad rūkymas kenkia širdžiai.<br>lrytas.lt montažas
Rūkymas<br>123rf nuotr.
Rūkymas<br>123rf nuotr.
širdies sveikata<br>123rf nuotr.
širdies sveikata<br>123rf nuotr.
Prof. Pranas Šerpytis<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Prof. Pranas Šerpytis<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Raimondas Kubilius<br>M.Patašiaus nuotr.
Raimondas Kubilius<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Rūta Vildžiūnaitė

Sep 29, 2023, 7:07 PM

Rūkantiems žmonėms ženkliai padidėja insulto, infarkto, aortos ligų grėsmė. „Kai turime infarkto atvejį, mes matome, kad daugiau negu 50 proc. žmonių buvo rūkantys“ – liūdną statistiką komentuoja P. Šerpytis.

„Nikotino priklausomybė yra labai didelė, didesnė nei heroinui ar alkoholiui, dėl to atsiranda didelė problema, kad tik 5 proc. žmonių, kurie įpranta rūkyti, pavyksta mesti“, – pastebi profesorius.

Alternatyvių cigarečių pavojus

Itin daug diskusijų ir dėmesio sulaukia šiuo metu populiarios elektroninės cigaretės. „Reikia pripažinti, kad kaitinamasis tabakas yra šiek tiek mažesnė rizika, tačiau blogiausias variantas yra elektroninės cigaretės, kurios kelia dūmus, ir kuriose maišomi įvairūs junginiai“, – pabrėžia P. Šerpytis.

Kauno klinikų gydytojas kardiologas prof. Raimondas Kubilius teigia, kad bet kokios rūšies cigaretė – elektroninė cigaretė ar kaitinamas tabakas padidina riziką susirgti ir numirti dėl širdies kraujagyslių ligų. Taip pat yra įrodyta, kad šie rūkalai gali nulemti plaučių vėžio išsivystymą.

Unikalios ir vientisos valstybės pagalbos kaip padėti pacientui mesti rūkyti ar sumažinti surūkomų cigarečių kiekį nėra. R. Kubilius sako, jog šiandien pacientui panorus atsisakyti žalingo įpročio, struktūrizuota medicininė pagalba jam gauti būtų sudėtinga ir praktiškai neprieinama.

Jam antrina ir P. Šerpytis: „Sveikatos sistemoje yra chaosas ir sunkus prieinamumas žmonėms, norintiems prisiregistruoti. Man gaila žmonių, kurie gyvena kaime, arba yra vyresni.“

Mesti rūkyti – niekada nevėlu

Gydytojai pabrėžia, kad niekada nėra vėlu mesti rūkyti. „Moksliniai tyrimai įrodė, kad žmogus, kuris įžengė į 7 dešimtmetį, susirgo infarktu ir vėliau metė rūkyti, yra 3 kartus labiau apsaugotas nuo pakartotino ūminio infarkto išsivystymo, tai prilygsta net kai kurių nuo širdies vartojamų vaistų poveikiui“, – sako gydytojas R. Kubilius bei pabrėžia, kad net ir sumažintas surūkomų cigarečių kiekis daro reikšmingą įtaką sveikatai.

Mano darbovietėje, kai pacientai atvyksta į reabilitaciją patyrę ūminį infarktą ar galvos smegenų insultą, psichologai nustato rūkymo priklausomybės tipą, pagal tai parengia įvairias priemones ir mūsų rezultatai rodo, kad daugiau, nei pusė vyrų, atvykusių į tas programas, išvyksta namo reikšmingai sumažinę cigarečių kiekį arba visiškai jų atsisakę“, – rezultatais džiaugiasi R. Kubilius.

Pasak profesoriaus, reikia atkreipti dėmesį ir į rūkančias moteris – visos pacientės, patyrusios ūminį infarktą, kaip taisyklė turėjo ir rūkymo stažą, dėl to yra daroma išvada, kad rūkymas jaunoms moterims yra vienas pagrindinių veiksnių, paskatinančių blogą širdies ligos eigą ir ūminio infarkto pasireiškimą.

Norint išvengti ar atitolinti širdies ir kraujagyslių ligų grėsmę specialistai taip pat rekomenduoja didinti fizinį aktyvumą, palaikyti normalų arterinio kraujo spaudimą (tokiu būdu insultų skaičius sumažėtų 10 kartų, o infarktų – 6 kartus). Taip pat svarbu tinkamai maitintis, palaikyti normalų kūno masės indeksą bei kuo mažiau stresuoti, stengtis palaikyti emocinį balansą ir pozityvų mąstymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.