Kaip atstatyti organizmą po antibiotikų kurso? Atsako gydytojas

Šaltasis metų laikas – ne tik jaukūs vakarai namie. Darganoti orai atneša ir ligų sezoną. Norint išvengti peršalimo ligų komplikacijų, prireikia vartoti antibiotikus. Tiesa, šių vaistų kursas – nemenkas išbandymas organizmui. Antibiotikai gali išbalansuoti žarnyno mikroflorą, tad gydytojai pataria nepamiršti gerųjų bakterijų, kitaip – probiotikų.

Vandens stiklinė<br>123rf nuotr.
Vandens stiklinė<br>123rf nuotr.
žarnyno sveikata<br>123rf nuotr.
žarnyno sveikata<br>123rf nuotr.
žarnyno sveikata<br>123rf nuotr.
žarnyno sveikata<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 30, 2023, 9:29 AM, atnaujinta Oct 30, 2023, 9:31 AM

Probiotikai gali padėti įveikti ar sumažinti šalutinį antibiotikų poveikį. Juos pravartu gerti antibiotikų kurso metu ir po jo. Tyrimai rodo, kad probiotikai gali padėti išvengti antibiotikų sukelto viduriavimo.

Susirgus bakterine infekcija gydytojas veikiausiai skirs antibiotikų kursą.

Antibiotikų paskirtis – sunaikinti kenksmingas bakterijas, dėl kurių žmogus suserga. Tačiau antibiotikai neskiria kenksmingų bakterijų nuo naudingų.

Todėl antibiotikai gali sutrikdyti ir gerųjų bakterijų pusiausvyrą, ir jų kiekį žarnyne. Kaip žinia, gerosios bakterijos yra svarbios normaliai organizmo mikrobiotai. Probiotikus saugu ir dažnai rekomenduojama vartoti antibiotikų kurso metu ir po jo, nes jie gali palengvinti šalutinius antibiotikų poveikius.

„Probiotikai – tai gyvi mikroorganizmai. Paprastai juos vartoti yra saugu“, – „Insider“ sakė medicinos mokslų daktaras, gydytojas gastroenterologas Rudolfas Bedfordas.

Probiotikus galima vartoti kaip maisto papildą arba jų gauti vartojant fermentuotus maisto produktus ir gėrimus, pavyzdžiui, jogurtą arba kombučą.

Geriausias laikas vartoti probiotikus

R.Bedfordas patarė probiotikus pradėti vartoti tą pačią dieną, kai pradedamas gydymas antibiotikais.

Pirmiau išgerkite antibiotikus, o tik po to probiotikus. Nevartokite jų tuo pačiu dienos metu, nes antibiotikai gali sunaikinti probiotikų bakterijas, pabrėžė R.Bedfordas.

„Nenorite, kad probiotikai būtų vartojami praėjus porai valandų po antibiotikų“, – sakė gydytojas gastroenterologas. Geriau probiotikus vartoti 3–4 valandos po antibiotikų.

Jis primygtinai siūlo probiotikus vartoti dvi savaites po to, kai baigėte antibiotikų kursą. Tai padeda atkurti normalią žarnyno mikrobiotos būklę.

Gelbsti nuo viduriavimo

Viduriavimas yra dažnas šalutinis antibiotikų poveikis. Tačiau tyrimai rodo, kad probiotikai gali padėti išvengti su antibiotikų sukelto viduriavimo (ASV).

Pavyzdžiui, atlikus 17 tyrimų apžvalgą nustatyta, kad probiotikų vartojimas gali 51 proc. sumažinti ASV riziką.

Dėl kai kurių antibiotikų galite būti labiau pažeidžiami prieš tam tikras infekcijas, pavyzdžiui, Clostridium difficile (C. diff). Tai bakterinė infekcija, kuri gali sukelti viduriavimą, storosios žarnos uždegimą, o sunkiais atvejais – mirtį.

Imuniteto sutrikimų turintiems pacientams probiotikai gali būti nenaudingi, todėl jie turėtų pasitarti su gydytojų ir ieškoti kitų būdų antibiotikų šalutiniam poveikiui palengvinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.