Kauno klinikų gydytojas kreipėsi į vyrus: ragina pasitikrinti dėl vėžio

Kauno klinikose lapkritis – vyrų sveikatos mėnuo. Svarbu rūpintis savimi, nelaukti, kad negalavimai galbūt praeis patys, bet apsilankyti pas gydytoją net ir tada, kai nieko neskauda. Laiku pastebėta liga – ne tokia baisi, pabrėžia medikai.

Vyrai savo sveikata nesirūpina pakankamai, mano S.Auškalnis.<br>lrytas.lt koliažas
Vyrai savo sveikata nesirūpina pakankamai, mano S.Auškalnis.<br>lrytas.lt koliažas
Tyrimas<br>Asociatyvi Kauno klinikų nuotr.
Tyrimas<br>Asociatyvi Kauno klinikų nuotr.
Vyro sveikata<br>123rf nuotr.
Vyro sveikata<br>123rf nuotr.
Stays Auškalnis<br>Kauno klinikų nuotr.
Stays Auškalnis<br>Kauno klinikų nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 6, 2023, 11:00 AM

„Mano nuomone, vyrai savo sveikata nesirūpina pakankamai, – sako Kauno klinikų Urologijos skyriaus Onkourologijos sektoriaus vadovas dr. Stasys Auškalnis. – Medikų tikslas nėra gąsdinti visuomenę, bet ją edukuoti, paraginti ateiti pasitikrinti sveikatos.“

„Ūsuotas lapkritis“ (angl. movember) – tarptautinė iniciatyva, kuria siekiama paskatinti vyrus pasirūpinti sveikata. Pagrindiniai akcijos akcentai: prostatos vėžio ir sėklidžių vėžio prevencija bei rūpestis vyrų emocine sveikata – savižudybių problema.

Medikai pastebi, kad vyrai vengia kreiptis į gydytoją urologą. Neretai jie ateina paraginti antrosios pusės, draugo, kaimyno, šeimos gydytojo. Susimąstyti priverčia skaudžios patirtys artimoje aplinkoje.

„Jeigu dėl kažko neramu, reikia kreiptis į gydytoją. Juk pastebėję gedimą nuvarome automobilį pas mechaniką. O pajutę sveikatos bėdą žmonės, deja, pirmiausia kreipiasi į guglą, o ne medikus“, – pastebi S.Auškalnis.

Piktybinė liga nėra nuosprendis

Prostatos vėžys – ypač dažna onkologinė liga, kurios diagnozę Lietuvoje kasmet išgirsta apie 3 tūkst. vyrų.

Gera žinia, kad vėžys vystosi lėtai. Anksti nustačius ligą, galima užkirsti jai kelią. Todėl Lietuvoje veikia prostatos vėžio ankstyvosios diagnostikos programa. Nemokamai išsitirti gali visi 50–69 metų amžiaus vyrai. Jei onkologine liga sirgo brolis arba tėvas, pradėti tikrintis reikia anksčiau – nuo 45 metų.

Programa skirta net ir tiems, kurie jaučiasi gerai ir jokių ligos simptomų nejaučia. Jei prostatos vėžį pavyksta nustatyti anksti tai ir gydymo rezultatai būna geri. Pacientas visiškai pasveiksta ir grįžta į normalų gyvenimą.

„Net jei ir pasitaikė ištraukti nelaimingą kortą – urologai nustatė piktybinį vėžį – žmogus nėra pasmerktas“, – ramina S.Auškalnis.

Pasak jo, kartais kai diagnozuojamas neagresyvus, gerai diferencijuotas prostatos vėžys, medikai neskuba jo gydyti, skiria aktyvų stebėjimą ir gydymą skiria tik progresuojant ligai.

„Profilaktinės programos tikslas yra pagauti ligą pradinėje stadijoje. Atsižvelgiant į jos piktybiškumą, ligos stadiją ir žmogaus būklę, parinkti geriausią gydymo metodą“, – ankstyvos diagnostikos svarbą pabrėžia S.Auškalnis.

Ragina nepasiduoti baimei

Jaunus vyrus užklumpa sėklidžių vėžys. Žmogus jaučia skausmą, apčiuopia darinį, bet pas mediką neskuba. S.Auškalnis svarsto, kad vyrai delsia, nes bijo išgirsti, kad serga vėžiu.

„Ir šiais laikais yra atvejų, kai jaunas vyras ateina su užleistu, išplitusiu sėklidžių vėžiu. Bijojo kreiptis į gydytojus, žmogus laukė“, – pastebi S.Auškalnis.

Gydytojas ragina vyrus neatidėlioti vizito pas medikus, nes gydymas nuolat tobulėja ir padėti lengviau, jei liga nustatoma anksti, neleidžiama jai progresuoti.

Kauno klinikos yra viena didžiausių šalies gydymo įstaigų, kuriose dirba kvalifikuoti gydytojai, slaugytojos, kurioje sukauptos ekspertinės kompetencijos. Čia diegiamos naujos technologijos, investuojama į modernias diagnostikos priemones, pavyzdžiui, neseniai įsigijome mikroultragarso aparatą, kuris turi labai gerą raišką, leidžia tiksliau atlikti prostatos biopsiją.

Taip pat turime visas spindulinės terapijos ir chirurginio gydymo galimybes. Greitu laiku bus galima atlikti PET PSMA tyrimą, kuris labai svarbus šiuolaikinei prostatos vėžio diagnostikai. Vyrai tik turi kreiptis į gydytojus“, – pabrėžia S.Auškalnis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.