5 požymiai, kurie gali byloti apie vėžį – privalote pasitikrinti

Storosios žarnos vėžio diagnozę Lietuvoje per metus išgirsta arti 2 tūkstančių žmonių, nurodo Nacionalinis vėžio institutas. Ankstyva ligos diagnozė leidžia tikėtis geresnių gydymo rezultatų, todėl labai svarbu kuo anksčiau pastebėti simptomus.

Storosios žarnos vėžio diagnozę Lietuvoje per metus išgirsta arti 2 tūkstančių žmonių.<br>lrytas.lt koliažas
Storosios žarnos vėžio diagnozę Lietuvoje per metus išgirsta arti 2 tūkstančių žmonių.<br>lrytas.lt koliažas
Vėžio ląstelė<br>123rf iliustr.
Vėžio ląstelė<br>123rf iliustr.
Vėžio ląstelės<br>123rf iliustr.
Vėžio ląstelės<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 27, 2023, 6:36 AM

„Visame pasaulyje pamažu daugėja storosios žarnos vėžiu sergančių žmonių, net šalyse, kurių virtuvėje dominuoja sveika mityba. Lietuvoje kasmet nustatomas 4–6 proc. daugiau storosios žarnos vėžio atvejų“, – lrytas.lt yra sakęs Klaipėdos universiteto ligoninės Pilvo ir krūtinės chirurgijos klinikos vadovas prof. Narimantas Evaldas Samalavičius.

Medikai neriasi iš kailio, kad kuo plačiau paskleistų žinią apie vėžio prevenciją. Tam vis dažniau pasitelkiami socialiniai tinklai.

Štai vieno Jungtinėje Karalystėje veikiančio ligoninių susivienijimo „TikTok“ paskyroje buvo pasidalinta vaizdo įrašu, kuriame išvardinti 5 pagrindiniai storosios žarnos vėžio simptomai, rašo express.co.uk.

– Kraujavimas iš išangės ir/arba kraujas išmatose;

– Nepaaiškinami tuštinimosi įpročių pokyčiai;

– Svorio kritimas be aiškios priežasties;

– Didelis nuovargis;

– Skausmas arba gumbas juosmens srityje.

Pastebėjus bet kurį šių simptomų vertėtų kreiptis į šeimos gydytoją.

Kraujas išmatose

Tai vienas lengviausiai atpažįstamų storosios žarnos vėžio požymių. Tačiau šį simptomą gali paaiškinti ir hemorojus. Pasak medikų, bėda, kad žmonės nesitaria su gydytojais ir patys sau diagnozuoja hemorojų, kai iš tiesų jie gali sirgti vėžiu.

„Labai dažnai kraujo pasirodymui išmatose skiriamas nepakankamas dėmesys. Žmonės tai „nurašo“ hemorojui, kitoms nesvarbioms priežastims. Taip tos ligos diagnozuojamos nuo klinikinių simptomų pradžios praėjus metams, dviem, kartais net penkiems.

Norėčiau pakviesti žmones, kuriems yra vieni ar kiti virškinamojo trakto nusiskundimai, nedelsti, diagnozės ieškoti ne patiems, bet kartu su gydytojais profesionalais“, – vienos konferencijos metu yra sakiusi Vilniaus Santaros klinikų Hepatologijos, gastroenterologijos ir dietologijos centro gydytoja doc. Goda Sadauskaitė.

Tuštinimosi pokyčiai

Tai gali pasireikšti padažnėjusiais vizitais į tualetą, kartais išmatų gali beveik nebūti, vargina pilvo pūtimas. Galimas kraujo pasirodymas.

 

Kritęs svoris

Kai kurių tipų onkologinėms ligoms būdingas svorio sumažėjimas. Jungtinės Karalystės vėžio tyrimų organizacijos duomenimis, maždaug 60 iš 100 plaučių vėžiu sergančių žmonių diagnozės nustatymo metu pastebi sumažėjusį apetitą ir kūno svorį.

Apetito pokyčiai gali atsirasti ir sergant storosios žarnos vėžiu.

Didelis nuovargis

Žarnyno vėžys gali sukelti geležies trūkumą organizme, o tai nulemti anemiją – raudonųjų kraujo kūnelių trūkumą, – teigia organizacija „Bowel Cancer UK“.

„Jei sergate mažakraujyste, greičiausiai jaučiatės labai pavargę, o jūsų oda gali būti blyški“, – priduria organizacija.

Gumbas juosmens srityje.

Dėl vėžio atsiradusį guzelį galite apčiuopti nugaros arba pilvo srityje, dažniau dešinėje pusėje, teigia „Cancer Research UK“.

Dalyvaukite patikros programoje

Kaip žinia, ankstyvos storosios žarnos vėžio stadijos neturi simptomų. Pastebėta, kad su amžiumi rizika susirgti didėja. Todėl Lietuvoje vykdoma storosios žarnos vėžio prevencinė programą, pagal kurią visi 50–74 m. amžiaus gyventojai kviečiami išsitirti nemokamai. Pirmasis žingsnis – kreiptis į šeimos gydytoją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.