Gydytoja: alerginis rinitas nėra tik vasaros ir pavasario liga

Alerginis rinitas – dažna liga, kuria serga 10–20 proc. visos populiacijos žmonių. Šis susirgimas didina tokių ligų kaip astmos, nosies polipozės, sinusito išsivystymo riziką, taip pat yra susijęs su neigiama gyvenimo kokybe, miego ir dėmesio sutrikimais. „Įprasta manyti, kad alerginis rinitas – pavasario ir vasaros liga, tačiau tai nėra tiesa. Nuolatiniai namų dulkių erkių, gyvūnų, pelėsių alergenai lemia ligos simptomus visus metus“, – sako dr. Laura Tamašauskienė, Kauno klinikų Imunologijos ir alergologijos klinikos alergologė ir klinikinė imunologė.

L.Tamašauskienė sako, kad alerginio rinito simptomai būdingi visus metus.<br>lrytas.lt koliažas
L.Tamašauskienė sako, kad alerginio rinito simptomai būdingi visus metus.<br>lrytas.lt koliažas
Alergija<br>123rf nuotr.
Alergija<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Kauno klinikų inf.

Dec 28, 2023, 9:55 AM

Apie alerginį rinitą, jo simptomus ir gydymo galimybes kalbamės su alergologe ir klinikine imunologe dr. L. Tamašauskiene.

– Kokie yra dažniausiai žmones varginantys alergenai?

– Vienas dažniausių nuolatinių alergenų visame pasaulyje – namų dulkių erkės. Jos yra pagrindinė alerginių kvėpavimo takų ligų priežastis. Įsijautrinimo namų dulkių erkėms paplitimas svyruoja nuo 65 iki 130 milijonų žmonių visame pasaulyje. Namų dulkių erkės kaupiasi čiužiniuose, pagalvėse, patalynėje. Šiluma ir drėgmė – pagrindiniai veiksniai, skatinantys namų dulkių erkių augimą.

Dar vienas svarbus nuolatinis alergenas – gyvūnai. Alergija katėms ir šunims pasitaiko vis dažniau, o jos klinikiniai požymiai gali svyruoti nuo įvairaus sunkumo rinito ir akių uždegimo, iki sunkios astmos bei gali turėti didelį neigiamą poveikį gyvenimo kokybei. Svarbu paminėti, kad alergija katėms – labiausiai paplitusi iš visų žinduolių.

– Kokie simptomai gali išduoti alerginį rinitą?

– Alerginiam rinitui būdingas nosies sekreto tekėjimas ir/ar užgulimas, niežėjimas, čiaudulys, gleivinės paburkimas, dažnai kartu stebimas ir akių paraudimas, niežėjimas ir ašarojimas. Pajutus šiuos simptomus, susiejant juos su tam tikra aplinka, metų laiku, rekomenduojama apsilankyti konsultacijai pas alergologą ir klinikinį imunologą.

– Kaip Kauno klinikose diagnozuojamas šis susirgimas?

– Kauno klinikose suaugusius pacientus konsultuoja patyrę alergologai ir klinikiniai imunologai. Čia taikomi šiuolaikiški alerginio rinito diagnostikos ir gydymo metodai.

Alerginis rinitas diagnozuojamas įvertinus paciento nusiskundimus ir atlikus odos dūrio mėginius ir/arba alergenui specifinio imunoglobulino E tyrimus. Esant indikacijoms taikomas nosies provokacinis mėginys su specifiniu alergenu. Visada kartu įvertinama, ar pacientui nėra astmos požymių, esant poreikiui atliekami išsamūs plaučių funkcijos tyrimai.

– Kaip gydomas alerginis rinitas?

– Alerginio rinito gydymui skiriami simptominiai vaistai bei šiuolaikinis gydymo būdas – alergenų specifinė imunoterapija. Tai – kartotinis alergeno skyrimas reguliariais intervalais taip siekiant pakeisti imuninį atsaką, kad sumažėtų alerginės ligos simptomai, medikamentų poreikis, naujų alergijų ir astmos išsivystymo rizika.

Alergenų specifinė imunoterapija labai rekomenduojama pacientams, kurių alerginio rinito simptomai vidutinio sunkumo arba sunkūs, trukdantys miegui ir kasdienei veiklai, nepaisant alergenų vengimo ir medikamentinio gydymo.

Tačiau šį gydymo būdą galima taikyti ir pacientams, patiriantiems lengvesnius simptomus, tačiau norintiems šio gydymo, siekiant ilgalaikio simptomų nebuvimo ir astmos rizikos sumažinimo. Alergenų specifinė imunoterapija taip pat skiriama pacientams, negalintiems visiškai išvengti kontakto su alergenu. Toks gydymas ypatingai aktualus sergantiems nuolatiniu alerginiu rinitu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.