Šis simptomas išduoda inkstų akmenligę – dažnas jį pražiopso

Urologai ir nefrologai sutinka: jei sergate inkstų akmenlige, tikėtina, kad tai pastebėsite, nes skausmą bus sunku pakelti. Moterys net sako, kad ši liga – skausmingesnė už gimdymą.

Skausmas – ne vienintelis inkstų akmenligės požymis.<br>lrytas.lt koliažas
Skausmas – ne vienintelis inkstų akmenligės požymis.<br>lrytas.lt koliažas
Inkstų sveikata<br>123rf nuotr.
Inkstų sveikata<br>123rf nuotr.
Inkstų sveikata<br>123rf nuotr.
Inkstų sveikata<br>123rf nuotr.
Inkstų akmenys<br>123rf nuotr.
Inkstų akmenys<br>123rf nuotr.
Skausmas<br>123rf nuotr.
Skausmas<br>123rf nuotr.
Inkstų sveikata<br>123rf nuotr.
Inkstų sveikata<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Dec 30, 2023, 8:16 AM

Ankstyvieji inkstų akmenligės simptomai neretai gali priminti kitų ligų požymius. Juos pastebėję ir laiku besikreipę į gydytoją, galite išvengti didžiulių skausmų.

Inkstų akmenligės simptomai

Pykinimas ir vėmimas – dažni inkstų akmenligės palydovai, tačiau šiuos simptomus dažnas pražiopso. Juos pajutę daugelis įtaria skrandžio ligą ar apsinuodijimą maistu, o apie inkstų akmenis nepagalvoja.

Akmuo gali būti mažas, vos druskos grūdelio dydžio, tik labai retais atvejais išauga iki golfo kamuoliuko gabaritų.

„Akmens dydis, stebėtina, neturi tiek daug įtakos simptomams, kiek jo judėjimas“, – pasakoja gydytojas urologas S. Adamas Raminas. – Jei akmuo lieka inkstuose, kartais pacientas net nesupranta, kad jis ten yra, inkstų akmenligė dažnai lieka nediagnozuota.

Skausmas atsiranda, kai akmuo iš inksto patenka į šlapimtakį – mažą vamzdelį, kuriuo šlapimas iš inksto keliauja į šlapimo pūslę. Jei akmuo blokuoja šlapimo tekėjimą vienu (arba abiem) iš šių vamzdelių, šlapimas grįžta atgal į šlapimo pūslę, sukeldamas patinimą ir skausmą, kurį gali lydėti pykinimas ir vėmimas.“

Pasak gydytojo, tuomet pasireiškia staigūs spazmai, paprastai pilvo arba apatinėje nugaros dalyje. Skausmui būdinga tai, kad jo pliūpsniai smogia bangomis.

Padažnėjęs noras šlapintis taip pat gali rodyti, kad susiformavo inkstų akmenys. Kiti inkstų akmenligės simptomai:

– kraujas šlapime;

– akmenukas šlapime;

– skausmas šlapinantis;

– pilvo pūtimas.

– karščiavimas.

Nemokamas gydymas

Pajutus negalavimus svarbu neužsiimti savigyda ir kreiptis į gydytojus. Jie geriausiai nustatys diagnozę ir parinks tinkamą gydymą.

Vienas ir Lietuvoje prieinamų gydymo metodų yra litotripsija. Tai – moderni procedūra, kurios metu inkstuose ir šlapimo takuose esantys akmenys pašalinami neskausmingai. Po procedūros pacientai jau tą pačią dieną gali būti paleidžiami iš ligoninės.

Procedūros metu, ultragarso bangos nukreipiamos į inkstų akmenį ir jį suskaldo. Tam nereikia narkozės, nenaudojami skalpeliai. Procedūra neskausminga ir trunka 40 minučių. Lietuvoje šis gydymas nekainuoja – procedūrą finansuoja valstybė.

Patarimai, kaip išvengti inkstų akmenligės

Gerkite daugiau vandens

Gydytojai nefrologai ir urologai sutaria, kad veiksmingiausias būdas išvengti inkstų akmenų – aprūpinti organizmą skysčiais. Geriausia rinktis vandenį. Skysčiai praskiedžia šlapimą, todėl akmenų susidarymo tikimybė yra mažesnė.

Sveikiems žmonėms, kurių inkstai dirba gerai, patartina, per dieną išgerti 8–10 stiklinių arba 2,5 litro vandens.

Jei nejaučiate troškulio, dar nereiškia, kad geriate pakankamai vandens. Paprastas būdas patikrinti, ar suvartojate pakankamai skysčių – atkreipti dėmesį į šlapimo spalvą. Jei jis šviesus arba skaidrus, tikėtina, kad geriate pakankamai vandens. Jeigu šlapimas patamsėjęs – susirūpinkite.

Venkite saldintų gėrimų

Saldūs gėrimai, pavyzdžiui, įvairūs gazuoti vaisvandeniai arba kola gali padidinti inkstų akmenligės tikimybę.

Vartokite mažiau druskos

Vieni dažnesnių – kalcio oksalato akmenys. Iš organizmo išsiskiriant natriui, išsiskiria ir kalcis, todėl, apribojus druskos suvartojimą, sumažės kalcio kiekis šlapime.

Neperlenkite lazdos su vitaminu C

Gerų dalykų gali būti per daug. Vitaminas C – ne išimtis. Jei kasdien suvartojate daugiau nei 500 mg, gali padidėti inkstų akmenų atsiradimo tikimybė. Taip yra, nes vitaminas C gali išskirti oksalatų.

Valgykite mažiau mėsos

Gydytojas urologas S.A.Raminas sako, kad apribojus mėsos ir gyvulinės kilmės baltymų vartojimą galima išvengti inkstų akmenų.

Apsirūpinkite kalciu su maistu

Jei įmanoma, užuot vartoję kalcio papildus, gaukite jo pakankamai su maistu. Pastebėta, kad tuomet rečiau susidaro inkstų akmenys.

Pagal „Parade“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.