Ugniagesį Arūną pakirto širdies liga: nepajėgė net batų užsirišti

Retai nutinka, kad, pirmąkart sutrikus širdies ritmui, pavyksta pritaikyti naujausią rekomenduojamą šiuolaikinį intervencinį gydymą. Tuo šiandien gali džiaugtis pakruojiškis Arūnas Pakeltis. Prieš mėnesį sutrikus širdies ritmui jo sveikata labai pablogėjo.

„Net batų raištelių nebepajėgdavau užsirišti“, – pašlijusią sveikatą prisimena Arūnas.<br>lrytas.lt koliažas
„Net batų raištelių nebepajėgdavau užsirišti“, – pašlijusią sveikatą prisimena Arūnas.<br>lrytas.lt koliažas
Justinas Bacevičius ir Tautvydas Platūkis <br>Z. Katkienės nuotr.
Justinas Bacevičius ir Tautvydas Platūkis <br>Z. Katkienės nuotr.
Medicinos fizikas Valentinas Sitas visą operacijos eigą stebi monotoriuose. <br>Z. Katkienės nuotr.
Medicinos fizikas Valentinas Sitas visą operacijos eigą stebi monotoriuose. <br>Z. Katkienės nuotr.
„Net batų raištelių nebepajėgdavau užsirišti“, – pašlijusią sveikatą prisimena Arūnas.<br>Z. Katkienės nuotr.
„Net batų raištelių nebepajėgdavau užsirišti“, – pašlijusią sveikatą prisimena Arūnas.<br>Z. Katkienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Respublikinės Šiaulių ligoninės inf.

Jan 9, 2024, 2:57 PM

Savijauta pasikeitė kardinaliai, kai Respublikinės Šiaulių ligoninės Intervencinės angiologijos skyriaus gydytojai kardiologai-elektrofiziologai Justinas Bacevičius ir Tautvydas Platūkis atliko radiodažnuminę abliaciją, populiariai vadinamą prideginimą, po kurio širdies ritmas ne tik atstatytas, bet ir sutrikimas nebesikartos.

Sveikata pašlijo

Dirbdamas ugniagesiu gelbėtoju Arūnas Pakeltis visada jautėsi puikiai. Tik jaunystėje, atliekant karinę tarnybą, jam buvo diagnozuotas aukštas kraujospūdis. „Karo gydytoja skyrė vaistų, procedūrų. Sveikata pasitaisė ir niekada jokios problemos nesikartojo“, – pasakoja Respublikinės Šiaulių ligoninės Kardiologijos skyriaus pacientas A. Pakeltis, po neseniai atliktos prieširdžių plazdėjimo radiodažnuminės abliacijos.

Prieš keturias savaites 56-erių metų vyro sveikata taip pablogėjo, kad net šeimos gydytoja, pamatavusi kraujospūdį, nebežinojo ką su pacientu daryti. A. Pakeltis į gydytojos kabinetą atėjo dūstantis, dėl organizme susikaupusių skysčių ištinusiomis kojomis.

„Net batų raištelių nebepajėgdavau užsirišti“, – nepamirštamas A. Pakelčiui sveikatos sutrikimas, kai šeimos gydytoja diagnozavo širdies ritmo sutrikimą ir išrašė siuntimą į ligoninę.

Prieš dvi savaites Arūnui teko gydytis Respublikinės Šiaulių ligoninės Širdies ir kraujagyslių centre, kur vaistais buvo stabilizuotas širdies ritmo sutrikimas ir skirtas širdies ritmo atstatymas modernia procedūra – radiodažnumine abliacija.

Efektyvus gydymas

Pacientui A. Pakelčiui ligoninėje buvo diagnozuotas prieširdžių plazdėjimas, kuriam esant ritmas labai sunkiai atstatomas. Dėl labai didelio plakimo dažnio širdis labai nusilpsta, sparčiai progresuoja širdies nepakankamumas, vargina dusulys, jėgų nebuvimas, kojų tinimas, plaučių brinkimas.

„Šiandien pacientui atlikome tipinio prieširdžių plazdėjimo abliaciją, kurios efektyvumas yra apie 90 proc.“, – sako sudėtingą procedūrą atlikęs gydytojas kardiologas-elektrofiziologas Justinas Bacevičius, patvirtindamas, kad į ligoninę pacientas atvyko dekompensavęs, su išreikštu širdies nepakankamumu, dėl tachisistolijos – didelio prieširdžių dažnio aritmijos metu.

Respublikinės Šiaulių ligoninės kardiologai Justinas Bacevičius ir Tautvydas Platūkis šią patologiją pasirengę efektyviai gydyti radiodažnumine abliacija, liaudiškai vadinamą prideginimu.

„Procedūros metu padarome liniją, neleidžiančią elektros impulsui suktis aplinkui triburį širdies vožtuvą, ir ritmas tampa normalus“, – paaiškina gydytojas procedūros esmę ir patikina, kad šis pacientas skubos tvarka dėl dekompensavusios širdies veiklos ateityje į gydymo įstaigą nebepaklius.

Paciento A. Pakelčio prognozė iš karto yra daug geresnė, nes procedūra jam atlikta pakankamai ankstyvoje fazėje, kai prieširdžiai ir širdies kameros dar nėra stipriai išsiplėtę. „Laiku padaryta intervencija visada yra efektyviausia ir užkerta kelią tolimesniam ligos progresavimui, ypač tolimesniam komplikacijų progresavimui“, – sako medikas.

Po procedūros, dar būdamas ant operacinės stalo, pacientas sakė, kad jaučiasi puikiai. Sėkminga procedūra džiaugėsi ir medikai.

Procedūra – ne visiems

Pacientų, kuriuos vargina širdies ritmo sutrikimais, yra daug, bet nedaug kam taikomas naujausias gydymo metodas – radiodažnuminė abliacija. Pasak gydytojo kardiologo Tautvydo Platūkio, dažniausiai gydymui taikomi medikamentai, kurie tik mažina tikimybę, kad ritmas sutriks. Bet tikimybė išlieka ir ritmo sutrikimas kartojasi. Šiuolaikinis šios ligos išgydymas yra intervencinis.

„Pacientai procedūrai kruopščiai atrenkami, nes ne visiems šis gydymas gali būti taikomas. Ypatingai geri rezultatai, kai ritmas sutrinka pirmus kartus. Taip pat procedūros sėkmė didesnė, nesant rizikos veiksnių, tokių kaip antsvoris, cukraligė, hipertenzija. Aukštas kraujospūdis ištampo prieširdžius ir jie pasidaro dideli, randėja, dėl ko mažėja radiodažnuminės abliacijos sėkmė“, – sako gydytojas T. Platūkis.

Šalyje trys kardiologijos centrai atlieka šią procedūrą ir laukti eilės tenka metus. Nuo praėjusio rudens Respublikinėje Šiaulių ligoninės Širdies ir kraujagyslių centras tapo ketvirtuoju centru, kuriame taikomos radiodažnuminės abliacijos procedūros.

Kai šeimos gydytojas nustato širdies ritmo sutrikimą ar ligoninės Skubiosios medicinos pagalbos skyriuje atstatomas ritmo sutrikimas, pacientui gali būti išrašomas siuntimas kardiologo konsultacijai.

Konsultacijos metu, atlikęs reikiamus tyrimus, kardiologas nustato, koks ritmo sutrikimas vargina pacientą ir rašo siuntimą elektrofiziologo konsultacijai, kuri gali būti ir nuotolinė, nes įvertinami tyrimų duomenys: echokardioskopija, elektrokardiograma, kardiologo siuntimas ir pateikiama išvada bei skiriama procedūros atlikimo data.

Darbui – visos sąlygos

Respublikinės Šiaulių ligoninės Širdies ir kraujagyslių centro Intervencinės angiologijos skyriuje yra visos sąlygos, reikalingos atlikti radiodažnuminės abliacijos procedūrą. „Mes turime širdies vidaus signalų įrašymo sistemą, abliacijos sistemą, plaunamų, paprastų kateterių, rentgeną“, – sako Justinas Bacevičius, gydytojas kardiologas-elektrofiziologas.

Procedūros efektyvumas prie skirtingų aritmijų yra skirtingas. Net 98 proc. efektyvumas yra gydant aritmiją, kai pacientui diagnozuota supraventrikulinė tachikardija, kai yra įgimtų papildomų laidumo takų ar prieširdinė tachikardija. Pasak J. Bacevičiaus, procedūra gali būti taikoma ir vaikams, ir jauno amžiaus pacientams, sportininkams.

Kita grupė, kai taip pat gali būti gydoma prideginimu, yra pacientai, kuriems diagnozuojami skilveliniai ritmo sutrikimai. Pasak gydytojo J. Banevičiaus, šiuo atveju atliekamos minimaliai invazyvios procedūros, po kurių kai kuriose šalyse pacientas tą pačią ar kitą dieną iš dienos stacionaro išrašomas namo. Žinant, kad gydant senuoju būdu, kai būdavo atliekamas atviras pjūvis, pacientui tekdavo gulėti reanimacijoje, ir bent porą savaičių praleisti ligoninėje, pažangos keliu nueita labai daug. „Dabar po procedūros pacientas gali keltis nuo stalo ir keliauti“, – šypsosi medikas.

Dar viena aritmijų grupė yra netipiniai prieširdžių plazdėjimai, virpėjimai. Pastarųjų grupė yra dažniausiai diagnozuojama aritmija pasaulyje, tačiau jai gydyti ligoninės kardiologai-elektrofiziologai dar nepasirengę – stinga įrangos.

Medikai ruošiasi naujovėms

Ligoninės Intervencinės angiologijos skyriaus specialistai viliasi, kad plėsis galimybės gydyti pacientus dėl sutrikusio širdies ritmo.

„Tam, kad išplėstume savo indikacijas, reikalingi trimačiai širdies elektroanatominiai žemėlapiai, kurių dėka, galima bus elektroanatomiškai atkurti visą širdies kameros vaizdą iš vidaus ir ieškoti ankstyviausios aritmijos sužadinimo vietos, kad būtent ją prideginti“, – sako T. Platūkis ir džiaugiasi, kad ties pasiektu sustoti neketinama.

Įsigijus šią įranga, kuri apimtų visus ritmo sutrikimus, planuojama daryti ir prieširdžių virpėjimo gydymą, kas labai padidintų pacientų kiekį.

Tam ruošiamasi atsakingai. Du gydytojai kardiologai Tautvydas Platūkis ir Remigijus Vaičiulis planuoja vykti stažuotis ir gilinti žinias atliekant šias procedūras. Įsigijus naują įrangą ir įsisavinus žinias, bus didinamas procedūros prieinamumas.

Pasak T. Platūkio, šiuo metu ligoninėje atliekamos šiek tiek mažesnės apimties procedūros. Dažniau – dešinės širdies pusėse daromos procedūros. „Įsigiję naujos įrangos, plėsime ir procedūrų apimtis. Iki vasaros planuojame įsigyti visą reikiamą įrangą ir tada jau galėsime daryti visas procedūras“, – teigia medikas.

3D (trimačiai) širdies elektroanatominiai žemėlapiai – tai trimatis „mepingavimas“ (ang. Map – žemėlapis) (vizualizavimas) – širdies elektrinių takų žemėlapio sudarymas. Su specialiais elektrodais širdyje skenuojami elektriniai takai, ir kompiuterinėje programoje atkuriamas trimatis elektrinių širdies takų žemėlapis.

Tuomet geriau ir tiksliau matosi, kurioje vietoje yra netinkamas pluoštas, kurio neturėtų būti, arba tam tikras randas, kurį reikia izoliuoti.

„Tai diagnostinė, bet tuo pačiu ir gydymui skirta įranga, nes jos dėka gydytojas mato, kurioje vietoje yra kateteris, kurioje vietoje reikia pluoštą prideginti, o kurią vietą reikia izoliuoti“, – džiaugiasi T. Platūkis, kad bus nupirkta įranga, kurios dėka bus galima patekti ir į kairiąją širdies pusę.

Pacientai laukiami

Šiuo metu iš Vilniaus atvykstantis gydytojas Justinas Bacevičius radiodažnumines abliacijas atlieka pirmadieniais – po dvi procedūras per dieną. Per mėnesį atliekamos aštuonios procedūros – ne riba, planuojama didinti procedūrų skaičių.

Tad ne tik Šiaulių regiono, bet ir visos Lietuvos gydymo įstaigų kardiologai jau gali siųsti pacientus į Respublikinę Šiaulių ligoninę ritmo gydymui radiodažnuminės abliacijos procedūra. Medikai pastebi, kad žmogui vykti į Vilnių, Kauną ar Klaipėdą ir pusantrų metų laukti eilės – labai nepatogu, todėl gali būti, kad žmonės nesulaukia reikiamos modernios medicinos pagalbos.

Atvykus planinei procedūrai į Respublikinės Šiaulių ligoninės Širdies ir kraujagyslių centrą, pacientas prieš dieną paguldomas į Kardiologijos skyrių. Valandą-dvi trunkanti procedūra atliekama kitą dieną, ir dar po dienos įprastai pacientas išrašomas namo.

Procedūrą atliekantis kardiologas-elektrofiziologas per kirkšnį punktuoja kraujagysles ir kateteriais, elektrodais patenka prie širdies.

Naudojamas rentgenas, stebimos kardiogramos, kuo rūpinasi medicinos fizikas Valentinas Sitas. Esant trimatei sistemai, yra trimatis atvaizdavimas. Nors Lietuvoje radiodažnuminė abliacija taikoma apie 15 metų, tačiau yra ne daug specialistų, galinčių ją atlikti.

Sudėtinga kardiologijos sritis, kurioje reikia dar daug tobulėti po to, kai gaunamas diplomas, sužavi smalsius, naujovėms atvirus specialistus, pasirengusius suteikti pacientams pačias moderniausias galimybes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.