Klastingas vėžys pasireiškia ne iškart: ligą išduoda 8 simptomai

Vėžys yra potencialiai mirtina liga, kuri atsiranda, kai pakitusios organizmo ląstelės nekontroliuojamai auga ir dalijasi. Todėl viename organe prasidėjusi liga gali išplisti į aplinkinius audinius.

Skausmas viršutinėje pilvo dalyje, pykinimas ir vėmimas, kraujas išmatose, nepaaiškinamas svorio kritimas – į tuos simptomus nereikėtų numoti ranka.<br>lrytas.lt koliažas
Skausmas viršutinėje pilvo dalyje, pykinimas ir vėmimas, kraujas išmatose, nepaaiškinamas svorio kritimas – į tuos simptomus nereikėtų numoti ranka.<br>lrytas.lt koliažas
Skrandžio vėžys<br>123rf iliustr.
Skrandžio vėžys<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 13, 2024, 6:35 AM

Yra daugiau kaip 200 vėžio rūšių, galinčių paveikti žmogaus organizmą. Kuo anksčiau pastebėsite ligos požymius, tuo greičiau liga bus diagnozuota ir pradėtas veiksmingas gydymas.

Tiesa, kartais tai nėra paprasta, nes vėžio požymius nesunku supainioti su mažiau pavojingomis ligomis. Ne išimtis – skrandžio vėžys. Jo simptomai kurį laiką gali priminti paprastą virškinimo sutrikimą.

„Ankstyvos skrandžio vėžio formos jokių simptomų neturi. Skausmas viršutinėje pilvo dalyje, pykinimas ir vėmimas, kraujas išmatose, nepaaiškinamas svorio kritimas – į tuos simptomus nereikėtų numoti ranka“, – lrytas.lt yra sakęs Nacionalinio vėžio instituto gydytojas chirurgas Audrius Dulskas.

2024 m. vasario pradžioje skrandžio vėžys pražudė JAV kantri muzikos žvaigždę Toby Keithą. Muzikantas mirė eidamas 63-uosius metus, liga jam diagnozuota 2021 m.

Po T.Keitho mirties daugiau nei milijoną sekėjų socialiniuose tinkluose turinti amerikiečių gydytoja Jen Caudle „TikTok“ platformoje papasakojo apie skrandžio vėžį.

Ji pastebėjo, kad apie šią ligą kalbama mažiau. Suprantama, nes tai nėra pats dažniausias vėžys. 

J.Caudle išvardijo 8 simptomus, kurie įprastai pasireiškia, kai liga jau būna pažengusi:

– Rijimo sutrikimai;

Pilvo skausmas;

– Pilvo pūtimas arba nemalonus jausmas po valgio;

– Sotumo jausmas nevalgius daug;

– Nesijaučiate alkani taip, kaip manote, kad turėtumėte jaustis;

– Virškinimo sutrikimai arba rėmuo;

– Tamsios išmatos;

– Nuovargis.

„Pykinimas, vėmimas ir svorio kritimas be aiškios priežasties yra simptomai, dėl kurių mes, gydytojai, nerimaujame, kad tai gali būti vėžys“, – sakė J.Caudle.

Jei pastebėjote kokius nors neįprastus organizmo signalus, visada turėtumėte juos aptarti su savo gydytoju.

„Pagrindinė žinia yra ta, kad jei turite kokių nors simptomų – pilvo skausmą, skausmingą rijimą, kitus jums neįprastus dalykus, būtinai pasitikrinkite“, – pabrėžė J.Caudle.

Parengta pagal Express.co.uk inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.