SAM komisija spręs dėl cistinės fibrozės vaistų įtraukimo į kompensuojamųjų vaistų sąrašą

Vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių kompensavimo komisija ketvirtadienį pirmąkart svarstys dėl cistinės fibrozės vaistų įtraukimo į kompensuojamų vaistų sąrašą. Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys atkreipia dėmesį, kad Lietuvoje šie vaistai iki šiol niekada nebuvo kompensuojami.

Ligoninė<br>Stopkadras
Ligoninė<br>Stopkadras
Daugiau nuotraukų (1)

Viktorija Smirnovaitė

2024-04-18 09:10

„Turime gerų žinių. Procesas, mano nuomone, vyksta pozityviai, nes nepriklausomos Lietuvos istorijoje cistinės fibrozės vaistai dar niekada nebuvo kompensuojami ir ne visose šalyse jie yra kompensuojami“, – trečiadienį teigė A. Dulkys.

„Jei komisija pritartų, kad tie vaistai galėtų būti kompensuojami, jie, visų pirma, pakliūtų į rezervinį kompensuojamųjų vaistų sąrašą, tada antrą ketvirtį galėtume pasitikrinti privalomojo sveikatos draudimo fondo situaciją, kokios yra galimybės tam, kad galėtumėme iš rezervinio sąrašo „ištraukti“ tuos vaistus į pagrindinį kompensuojamų vaistų kainyną“, – pridūrė ministras.

Pasak A. Dulkio, skaičiuojama, kad vieno paciento gydymui šie vaistai per mėnesį atsieina iki 20 tūkst. eurų, o visų cistine fibroze Lietuvoje sergančių pacientų gydymas per metus atsieitų iki 12 mln. eurų biudžeto lėšų.

„Labai norėčiau, kad dar dirbant šiai Vyriausybei ir mano komandai įvyktų tas istorinis sprendimas ir kad cistinės fibrozės vaistai būtų kompensuojami ir Lietuvoje. Drįsčiau prognozuoti, kad dar šiais metais galėtume padėti kokiems 30 vaikų“, – teigė A. Dulkys.

Cistinė fibrozė yra genetinė liga, pažeidžianti visų gleives gaminančių liaukų veiklą. Sutirštėjusios ir klampios liaukų gleivės užkemša įvairių organų, taip pat ir gyvybiškai svarbių plaučių ar kasos, latakus, o tai sukelia ne tik kvėpavimo, bet ir virškinimo sutrikimus. Be to, cistine fibroze sergančių asmenų virškinimo sistema nesugeba apdoroti maisto.

Pasak Cistinės fibrozės asociacijos pirmininkės Lijanos Kazlauskienės, pernai sergančių šia liga Lietuvoje buvo apie 90 asmenų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.