Šalto dušo nauda organizmui

Tik pagalvokite: šaltas dušas atsirado daug seniau negu karštas. Bet

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 6, 2012, 2:19 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 1:40 PM

Gene Stone savo knygoje „Sveiko gyvenimo paslaptys iš viso pasaulio“ rašo, jog šalto vandens terapija prarado populiarumą prasidėjus prabangių, gerai įrengtų vonių erai. Tačiau ji pamažu vėl grįžta. Jos gynėjai skelbia, kad šalti dušai: gerina kraujotaką, grūdina odą, stiprina imuninę sistemą, kelia nuotaiką, teikia energijos.

Šiems teiginiams paremti pamažu randasi vis daugiau mokslinės literatūros. Daugiausia jos mus pasiekia iš Šiaurės Europos – šalto vandens terapijos gimtinės. Ten 1987 metais atlikus lyginamąjį tyrimą, trukusį šešis mėnesius, paaiškėjo, kad dalyviai, kurie maudėsi po šaltu dušu, „peršaldavo gerokai rečiau, o jei sirgdavo, tai kur kas lengviau ir šiek tiek trumpiau“ negu kontrolinė grupė.

Kitu Prahoje atliktu tyrimu bandyta išsiaiškinti, ar geros fizinės formos jaunuoliams maudantis šaltame vandenyje stiprėja jų imuninė sistema. Mokslininkai nustatė, kad kraujyje padaugėjo baltųjų kūnelių, tačiau įspėjo, jog šį jų atradimą dar reikia toliau tirti. Berlyno Humbolto universiteto Medicinos mokykloje dirbantys gydytojai paskelbė, kad organizmą veikiant stipriu karščiu, kurį keičia stiprus šaltis (toks poveikis patiriamas išbėgus iš pirties ir pasivoliojus sniege), didėja atsparumas užkrečiamosioms krūtinės ligoms.

Maudymasis šaltame vandenyje taip pat gali padidinti vieno iš organizmo natūralių antioksidantų, glutationo, kiekį. Tai patvirtino Berlyno plaukikų tyrimas: buvo nustatyta, kad ledinio vandens poveikis pakelia pradinį šios medžiagos lygį. Mokslininkai spėja, kad tai yra „organizmo grūdinimo“ forma, procesas, kai kūnas prisitaiko prie tam tikro stimuliatoriaus (šalto vandens) didindamas savo atsparumą stresui. Kad ir kaip būtų, Bad Harcburge veikiančios Herzogo Julijaus ligoninės gydytojai teigia, kad Berlyno plaukikai (tie, kurie žiemą reguliariai paneria į ledinį vandenį) perpus rečiau serga daugeliu užkrečiamųjų krūtinės ligų negu kiti žmonės.

Ir nors nuo seno buvo laikoma, kad šaltas dušas yra didžiausias lytinio potraukio priešas, tiesa gali būti visiškai kitokia. Londono trombozių tyrimo instituto duomenimis, kasdienės šalto vandens procedūros naudingos ne tik tuo, kad gerina kraujotaką, jos taip pat skatina sėklides gaminti daugiau spermos. Vis dėlto šaltas dušas turi ir oponentų. Daktaras Rickas Kellermanas, Kanzaso universiteto Vičitos medicinos mokyklos Šeimos medicinos skyriaus pirmininkas, sako: „Vienintelė priežastis, galinti paskatinti lįsti po šaltu dušu, yra patiriamas šokas, ryte padedantis prabusti. Nežinau nė vieno Amerikoje atlikto tyrimo, kuris įrodytų šalto dušo naudą sveikatai, bet turiu pacientą, atliekantį šią procedūrą ir sakantį, kad jaučiasi geriau. Taigi nematau jokios žalos, išskyrus tuos retus atvejus, kai per daug šaltas vanduo sukelia dusulį arba jeigu žmogus serga širdies liga.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.