Panevėžiečius pribloškė šimtamečio jogo sugebėjimai

Trečiadienį, maždaug vidurdienį, panevėžiečiai ir miesto svečiai Laisvės aikštėje galėjo išvysti neįprastą reginį. Apsupti nemažo pulko žiūrovų ant Panevėžio kolegijos laiptų du indai rodė jogos pratimus. Ypač akį traukė liesutis pusnuogis barzdočius – 104 metų jogas Swami Yogonanda, kurio kūno lankstumas smalsuolius privertė aikčioti iš susižavėjimo.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

2012-09-19 23:18, atnaujinta 2018-03-16 16:38

S. Yogonandą ir jo asistentą, 34 metų universiteto profesorių, jogos meistrą Kumarą Bilajų atvažiuoti į Lietuvą pakvietė žinomas režisierius Saulius Varnas. Buvęs panevėžietis su garsiuoju jogu susipažino prieš porą metų Indijoje, Rišikešo ašrame.

„Tuomet jam buvo 102 metai, bet nuo to laiko jis visai nepasikeitė“, – sakė S. Varnas. S. Yogonanda ir jo asistentas važinėja po visą pasaulį populiarindami jogą ir rodydami žmogaus kūno galimybes. Garbaus amžiaus jogas iš Indijos vizitą Lietuvoje pradėjo Vilniuje, trečiadienį atvyko į Panevėžį, savaitgalį Vilniuje, prie Baltojo tilto, ves kelis viešus jogos užsiėmimus, o pirmadienį keliaus į Kauną.

Per trumpą spaudos konferenciją K. Bilajus papasakojo, kad joga S. Yogonanda pradėjo užsiiminėti būdamas 17 metų. Jis turėjo daug mokytojų, tarp jų – Tibeto vienuolių.

S. Yogonanda buvo vedęs, su žmona susilaukė 10 vaikų. Tačiau jau mirusi ir jo sutuoktinė, ir visi vaikai. „Vaikai paprastai daro atvirkščiai nei tėvai“, – paaiškino K. Bilajus, kodėl mokytojo atžalos nesidomėjo sveika gyvensena ir joga. Iš 23 S. Yogonandos anūkų joga susidomėjo tik vienas.

Maždaug 150 metų sulaukti planuojantis S. Yogonanda mano, kad ilgai ir sveikai gyventi galima laikantis trijų sąlygų – reikia sveikai maitintis, nuolat atlikinėti specialius judesius (asanas) bei kvėpavimo pratimus.

Garbaus amžiaus sulaukęs jogas valgo itin nedaug ir tik gyvąjį maistą – daržoves, vaisius, geria jų sultis. Jis visiškai nevartoja cukraus. Vandens jis pataria gerti tiek, kiek organizmas nori. S. Yogonanda pasakoja, kad kai kurie jo mokytojai išgyveno po 150 metų nieko nevalgydami, tik laižydami ledo kubelius.

104 metų sulaukęs indas nėra lankęsis pas gydytojus, tebeturi visus dantis, jam nereikia akinių. O savo fizinius sugebėjimus jis netrukus pademonstravo Laisvės aikštėje.

Iš pradžių susirinkusi minia stebėjosi, kad jogo rodomi pratimai tokie lengvi. Jis mokė, kaip taisyklingai kvėpuoti, kokius judesius atlikti. Tačiau vėliau jo atliekami pratimai darėsi vis sudėtingesni. Iš pradžių su oranžiniu ilgu rūbu judėjęs S. Yogonanda netrukus nusivilko šiltus apatinius ir liko vien su glaudėmis. Parodęs, kaip gali išsilankstyti, netrukus jogas parodė ir savo stiprybę. Maždaug 40 kilogramų sveriantis vyriškis įsitaisė ant grindinio, o jam ant pečių atsisėdo dvigubai daugiau sveriantis asistentas.

Norintys daugiau sužinoti apie jogą ir dar pabendrauti su svečiais iš Indijos, tos pačios dienos popietę buvo kviečiami į Panevėžio kolegijos salėje vylusį užsiėmimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.