Gyvojo maisto šalininkė L. Vainius: „Ilgesnį laiką vartojant želmenis kitko nebesinori“

„Jeigu žmonės kasdien gertų želmenų sultis, nebesirgtų jokiomis ligomis“, – užtikrintai sako gyvojo maisto ir sveikatinimo propaguotoja Loreta Vainius. Praėjusią savaitę sostinėje vykusioje žaliavalgės Ann Wigmore fondo organizuotoje konferencijoje ji skaitė pranešimą apie želmenų naudą organizmui.

Daugiau nuotraukų (1)

Monika Svėrytė

Sep 25, 2012, 9:57 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 2:14 PM

66 metų moteris šiuo metu gyvena JAV ir jau 21 metus praktikuoja gyvojo maisto vartojimą. „Nesuprantu, kaip galima valgyti mėsą, gerti pieno produktus ir be saiko vartoti cukrų. Nustokite nuodyti save!“ – sako ji ir išsiduoda, kad nė dienos nepradeda be gurkšnio šviežiai spaustų želmenų sulčių. Pasak moters, jie turėtų būti pagrindinis kiekvieno žmogaus maistingų medžiagų šaltinis.

Portalas lrytas.lt pakalbino Amerikos lietuvę ir plačiau pasidomėjo apie želmenų poveikį žmogui.

Pasak gyvojo maisto šalininkės, žmonių, besidominčių sveika gyvensena ir požiūriu į mitybą, vis daugėja. Ir visai neatsitiktinai. L. Vainius teigimu, taip yra todėl, kad vis daugiau žmonių suserga įvairiomis ligomis ir, kai jau nebežino, ko griebtis, išbando želmenis. „Be reikalo želmuo prisimenamas tik tuomet, kai žmogaus sveikata pasiekia kritinę ribą“, – įsitikinusi ji.

Šiuo metu moteris augina 84 padėklus želmenų daigų. Juos Loreta išdalina arba parduoda savo klientams. „Anksčiau augindavau perpus mažiau želmenų, o dabar jau nebeužtenka ir tiek. Tačiau labai plėstis negaliu – augalams reikia kvėpuoti, jiems augti reikia suteikti atitinkamas sąlygas“, – pasakoja ji.

Geriausias vėžio priešnuodis

Želmenis vartoti reikia pagal tam tikras taisykles: pirmiausia, labai svarbu juos tinkamai paruošti – kruopščiai parinkti žemę, kokybiškas sėklas, auginti geromis sąlygomis. „Želmuo daugiausia savybių turi tuomet, kol lapai nepradeda skilti. Tuomet juos reikia kirpti, spausti sultis ir gerti“, – pasakoja. L. Vainius ir priduria, kad perauginti želmenys išstypsta ir tampa nebe tokie sultingi.

Tokios sultys yra labai koncentruotos, todėl tiems, kurie niekada iki tol nėra jų vartoję, reiktų tą daryti palaipsniui. Pasak specialistų, geriausia pradėti nuo mažos, 10 mililitrų dozės, vėliau ją po truputį didinti. „Želmenų skonis yra specifinis, todėl daugeliui pirmi gurkšniai yra labai neskanūs. Tačiau svarbiausia – ne maktelti vienu ūpu, o minutę palaikyti burnoje, paskalauti ir tik tada nuryti“, – sako L. Vainius.

Taip reikia daryti dėl to, kad želmenys yra labai šarminis maistas, o šarminiai produktai yra virškinami burnoje. „Skrandis yra rūgštinė terpė, todėl kai šarminis maistas patenka tiesiai į skrandį, jis ne tik nepasisavina geriausių medžiagų, bet gali sutrikti ir jo veikla“, – pasakoja moteris.

Pieno, duonos produktai, saldainiai, cukrus – visa tai rūgština organizmą, o rūgštinė terpė yra ypač palanki vystytis vėžinėms ląstelėms. „Norint neutralizuoti išgertą puodelį kavos ar stikliuką stipraus alkoholinio gėrimo, reikia suvartoti dvidešimt kartų didesnę želmenų sulčių dozę, t. y. jeigu išgėrėte 30 gramų degtinės, reikia 600 gramų želmenų organizmo funkcijoms atstatyti“, – užsimena L. Vainius ir patikina, kad labai svarbu rasti balansą.

Siekiantiems išsivalyti organizmą ir pradėti vartoti natūralias želmenų sultis specialaus pasiruošimo nereikia. Specialistė pataria pradėti nuo paprastų dalykų, kurie galiausiai taptų įpročiu. „Ryte, vos atsibudę, išgerkite šviežios citrinos sultimis pagardintą litrą kambario temperatūros vandens. Vietoje kavos išgerkite želmenų sulčių, pusryčiams rinkitės gyvą maistą, – šyptelėjusi sako ji. – Pradžioje atrodo labai sunku pakeisti mitybos įpročius, bet laikui bėgant natūraliai nebesinori nesveikų maisto produktų. Cukrus – didžiausias organizmo nuodas.“

Nauda visam organizmui

Želmenys turi begalę gerų savybių – jų sultys stiprina imunitetą, suteikia energijos, malšina galvos, dantenų skausmus. Iš želmenų sunkos galima darytis odą maitinančias veido kaukes, jų kompresai gali nuraminti pavargusias akis ar būti puiki priemonė nusideginus. „Turėjau kelis klientus, kurie pas mane atėjo papilkėjusiais veidais ir klausė, ką daryti, kad jaustųsi energingesni. Pasiūliau jiems kasdien išgerti po dozę želmenų sulčių. Jūs neįsivaizduojate, kokie žvalesni jie tapo!“ – teigiamu želmenų poveikiu organizmui džiaugiasi moteris.

Planuojantys auginti želmenis namuose turėtų apsvarstyti galimybę įsigyti ir specialią, želmenims spausti skirtą sulčiaspaudę. „Renkantis ją labai svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad būtų lengva surinkti ir išardyti, paprasta išplauti. Priešingu atveju jau po savaitės dings noras ja naudotis, o kartu – ir entuziazmas gyventi sveikai“, – sako L. Vainius.

Nemėgstantiems tokių sulčių koncentrato gyvojo maisto šalininkė siūlo pasigaminti gardžių kokteilių, pavyzdžiui, kartu sumaišant agurko ir saliero sulčių. „Nespaustais želmenimis galima pagardinti mėgstamas salotas“, – paprastai paruošiamų patiekalų receptais dalinasi moteris.

Gyvas maistas energingesnis

L. Vainius neslėpė nuostabos kalbėdama apie gydymo įstaigose gulintiems ligoniams patiekiamą maistą. „Nesuprantu, kaip medikai sergantiems žmonėms leidžia valgyti riebaluose keptą mėsą? Juk daugiau nei 42 laipsnių temperatūroje apdorotame maiste nebėra gyvybės – visos gerosios medžiagos žūsta. Kaip negaudamas natūralių vitaminų žmogus gali pasveikti?“ – retoriškai klausia ji.

Moteris užsimena apie neseniai atliktą eksperimentą: ant žemės, kurioje sudaigino želmenis, buvo uždėjusi apie 35 kilogramus sveriantį svarmenį. „Sunku patikėti, bet augdami saulėgrąžų daigai sukaupė tokią jėgą, kad galiausiai nustūmė visą tą svorį. Reikia pagalvoti, kokią energiją turi želmenys ir kokią sugeba atiduoti žmogui“, – rezultatu stebisi sveikuolė ir siūlo visiems susimąstyti apie tai, ką kasdien dedame į burną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.