1. Gerosios bakterijos
Būtinai įtraukite į savo kasdieninį mitybos racioną maisto produktų, kuriuose yra vadinamųjų gerųjų bifidobakterijų. Pavyzdžiui, vartokite kefyrą ar jogurtą su bifidobakterijomis, kitų produktų, turinčių bifidofloros. Gerosios bakterijos išvalo žarnyną ir pagerina jo veiklą. Kai organizme yra šlakų, toksinų ir problemų su žarnynu, tai visados atsispindi veide.
2. Nepakeičiami baltymai
Baltymai – tai organizmo statybinė medžiaga. Jų stygius dienos mitybos racione pirmiausiai atsispindi ant veido odos ir plaukų. Po dietų, kuriose trūko baltymų, sulieknėjusios moterys paprastai atrodo išbalusios kaip drobės ir aplinkiniai galvoja, kad jos serga kuria nors onkologine liga.
Таigi, kad besilaikydamos dietų neatrodytumėte ligonėmis, neatsisakykite baltymų. Vienas iš geriausių ląstelėms medžiagų tiekėjų – žuvis. Juk joje gausu maistingų riebalinių rūgščių.
Maistingų riebalinių rūgščių daug ir augaliniuose aliejuose. Naudingiausias – šalto spaudimo aliejus.
3. Kiekvieną dieną valgykite daržovių ir vaisių
Paruošti daržoves reikėtų teisingai, norint išsaugoti kuo daugiau vitaminų ir mikroelementų. Todėl virkite daržoves emaliuotame ar nerūdijančio metalo puode, kuris būtų sandariai uždengtas dangčiu. Beje, dangtis turi būti nepermatomas (ne stiklinis), kadangi bet kokios daržovės turi virti tamsoje, nes šviesa ardo vitaminus.
Norint turėti gražią odą, labai svarbu, kad ji būtų aprūpinta vitaminu С. Todėl suvalgiusios bent vieną kivį, jūs gaunate askorbo rūgšties dienos normą. Apelsinuose, mandarinuose ir citrinose taip pat yra vitamino C, tačiau vienam kiviui prilygsta 2 apelsinai, 4 mandarinai ir viena vidutinio dydžio citrina.
4. Siera ir silicis – nepakeičiami plaukams ir nagams
Naudingiausios plaukams ir nagams – pomidorų sultys, nes jose gausu sieros ir silicio. Šių medžiagų yra daug ir jūros produktuose: krevetėse, krabuose, kalmaruose, midijose. Tačiau šie delikatesai kainuoja nepigiai. Užtat ir mėsa yra puikus baltymų šaltinis, nes joje esama nemažai visų mikroelementų.
Jūros gėrybėms nė kiek nenusileidžia jūros kopūstai! T.y. pagal mikroelementų sudėtį jie prilygsta austrėms, kalmarams ir krabams. Tiesa, baltymų jūros kopūstuose nėra. Tačiau jų galima pasipildyti valgant paprastą mėsą. Beje, mėsa su jūros kopūstais – sveika ir nekaloringa vakarienė.
5. Ne visa mėsa vienodai naudinga
Geriau rinkitės jautieną, veršieną, triušieną, kalakutieną ar vištieną, bet venkite riebios mėsos ir iš jos pagamintų sultinių ar sriubų.
Tačiau, jei labiau mėgstate paukštieną, tai reikėtų rinktis ne tamsią, o baltą mėsą, nes iš jos geriau įsisavinami baltymai. Svarbu ir kokiu būdu produktas paruoštas. Malta mėsa suvirškinama lengviau nei gryni mėsos produktai.
Patiekalus iš mėsos rekomenduojama užgerti apelsinų ar ananasų sultimis. Jose pakankamai vitamino C, padedančio įsisavinti mikroelementus, esančius mėsoje. Konkrečiai askorbo rūgštis reikalinga tam, kad organizmas gerai įsisavintų geležį. O dar geriau prie mėsos patiekti granatų sulčių. Koncentruotas sultis iš butelio praskieskite verdančiu vandeniu 1:2 proporcija ir gerkite per vamzdelį, kad rūgštis nepažeistų dantų emalės.