Sausėjančiai rankų odai - šveitikliai iš kavos ir kaukės iš bulvių

Daugelis moterų ir vyrų skundžiasi, kad šaltuoju metų laiku itin išsausėja jų rankų oda. Šerpetojanti, sausa oda ir skilinėjantys nagai – dažnas šaltojo sezono palydovas. Jei norite, kad net žiemą jūsų rankų oda išliktų pakankamai drėgna ir glotni, pradėkite ją rūpintis jau rudenį. Į pagalbą galite pasitelkti ir parduotuvėse parduodamus preparatus, ir namų sąlygomis pagamintas grožio priemones.

Daugiau nuotraukų (1)

Ana Savicka

Oct 28, 2012, 12:14 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 8:03 PM

Žiemą odą reikia prižiūrėti ypač atsakingai, kadangi šiuo metu laiku ją veikia daug nepalankių išorinių veiksnių - nuolatinis judėjimas iš sauso kambario į vėjuotą orą ar geliantį šaltį. Tai padidina išgaruojančios iš epidermio drėgmės kiekį ir pažeidžia lipidų barjerą.

Apsauginis rankų sluoksnis susilpnėja, oda greičiau išsausėja ir netenka drėgmės. Vandens netekusi oda sukelia diskomforto jausmą, sausėja ir peršti. Ji tampa tokia jautri, kad ją dirgina net rankų priežiūrai skirti kosmetiniai preparatai.

Norintys džiaugtis sveika rankų oda ir stipriais nagais neturi pamiršti svarbiausių priežiūros procedūrų. Kadangi žiemą oda būna itin sausa, reikia rinktis riebesnes priemones, kurios drėkintų ir saugotų.

Pradžių pradžią - šveitimas

Rankų priežiūrą pradėkite nuo jų šveitimo. Šerpetojančiai odai šveisti patariama naudoti specialius šveičiamuosius kremus, jie turėtų būti riebesni, tačiau pakankamai efektyvūs. Parduotuvėse galima įsigyti dešimtis rūšių preparatų, tačiau ganėtinai efektyvų galima pasigaminti ir namie.

Šveitikliai iš kavos tirščių tinka įvairiai odai. Į saujelę kavos tirščių įberkite po šaukštelį druskos ir cukraus, šiek tiek cinamono ir viską sumaišykite su 1 šaukštu augalinio aliejaus. Į masę galite įlašinti eterinio greipfrutų aliejaus. Tyrele švelniai pamasažuokite rankų odą, paskui nusiprauskite šiltu vandeniu.

Namų ruošos darbus būtina atlikti su pirštinėmis, nes buitinė chemija, plovikliai, milteliai kenkia odai ir sukelia nemalonius pojūčius.

Tinkamas rankų kremas

Žiemą reikia rinktis riebesnes rankų priežiūros priemones. Tiesa, pats riebiausias kremas nebūtinai bus pats geriausias rankų drėkinimui – perdozavus riebalų mirusios ląstelės gali nepasišalinti, oda atrodys pilka. Jums tinkamą kremą išsirinkite išbandę kelis mėginius - taip nustatysite, koks kremas geriau drėkina, greičiau įsigeria, nesausina ir apsaugo.

Kokybiško kremo užteks ir nedidelio kiekio - rankos iškart taps švelnios ir tinkamai sudrėkintos. O štai prastos kokybės kremai gali būti tepami ir dideliais kiekiais, tačiau jokio drėkinamojo ar maitinamojo poveikio nesuteiks.

Išteptas kremu rankas reikėtų masažuoti. Keletą minučių sukamaisiais, spaudžiamaisiais judesiais įvairiomis kryptimis masažuokite rankas, tai padės ne tik geriau įsigerti kremui, bet ir atpalaiduos. Kremas geriau įsigeria į šiltų rankų odą, tad jas galima įsukti į rankšluostį, užsimauti pirštines ar apvynioti polietileno plėvele.

Kremą patariama naudoti kaskart nusiplovus rankas arba bent du kartus per dieną. Aišku, tai priklauso ir nuo rankų odos būklės. Jei šios į temperatūros pokyčius reaguoja ne itin jautriai, jums užteks ir vieno karto per dieną.

Greitoji pagalba - rankų vonelės ir kaukės

Namų sąlygomis rankų odos priežiūrai galima naudoti pačias įvairiausias priemones. Pateikiame kelias efektyviausias priemones, kurias nesunkiai pasigaminsite namie.

Alyvuogių aliejaus vonelė. Ypač šiurkščiai rankų odai atgaivinti naudokite aliejaus voneles. Šiai procedūrai tinkamiausias alyvuogių aliejus. Pašildykite aliejų, įpilkite į dubenėlį, įlašinkite kelis citrinos lašus ir panardinkite rankas 20 minučių. Po procedūros rankas nusausinkite, tačiau nenuplaukite.

Miglodų ir avižinių dribsnių kaukė. Išmaišykite po vieną valgomąjį šaukštą žemės migdolų, avižinių kruopų, cinko oksido pastos, medaus ir vieną kiaušinio trynį. Ištepkite šiuo mišiniu rankas ir užsimaukite natūralios medžiagos pirštines. Būkite su jomis naktį, o ryte nuplaukite rankas šaltu vandeniu.

Bulvių kaukė. Rankų odai apsaugoti labai naudingi bulvių nuovirai ar košelės. Sutrinkite dvi virtas bulves su lupenomis, įpilkite šiek tiek pieno ar kefyro, gautą masę užtepkite ant rankų. Palaikykite pusvalandį, nuplaukite vandeniu, užtepkite drėkinamuoju kremu.

Medaus ir kiaušinių kaukė. Sausai rankų odai labai tiks medaus ir kiaušinių kaukė. Ją pagaminsite sumaišę trečdalį stiklinės augalinio aliejaus su dviem kiaušinių tryniais ir dviem šaukštais medaus. Kaukę tepkite ant rankų ir palikite pusvalandžiui ant odos, kad susigertų. Nuvalykite jas drėgnu vatos tamponu.

Ramunėlių nuoviras. Rankų odą puikiai suminkštins ramunėlių nuoviras, kurį pasigaminsite ramunėlių žiedus tiesiog užpylę karštu vandeniu. Karštą nuovirą supilkite į dubenėlį ir 10-15 minučių palaikykite jame rankas. Po to nušluostykite rankas ir patepkite jas riebiu kremu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.