Į pagalbą imuniteto stiprinimui – gerosios bakterijos

Daugelis žmonių mano, kad bakterijos, mums tik kenkia, nes jie pūdo, ardo mūsų maistą, sukelia ligas ir kitaip kenkia kasdienybei. Tiesa, ne visos bakterijos žmogui yra baubas. Medicininiai tyrimai parodė, kad probiotiniai produktai didina žmogaus organizmo atsparumą ligoms ir pagerina virškinimą. Medikų teigimu, probiotikų turintis maistas turėtų tapti kasdiene žmogaus raciono dalimi. O ypač - žiemą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 24, 2012, 10:41 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 4:17 AM

Probiotikai - tai organizmui naudingos bakterijos. Vartojamuose probiotikų produktuose daugiausia yra dviejų grupių bakterijų: pieno rūgšties bakterijų (Lactobacillen) ir bifidobakterijų (Bifidobacterium). Jų natūraliai yra ir paprastuose rauginto pieno produktuose, tokiuose kaip jogurtas ar kefyras. Kartu kaip probiotikai į maisto produktų sudėtį gali įeiti ir mieliagrybiai. Jie atsparūs skrandžio rūgštims nei bakterijos.

Probiotikų nauda mūsų organizmui yra patvirtinta - jis palaiko floros pusiausvyrą, slopina žalingų bakterijų augimą, padeda skaidyti maisto medžiagas, skatina B grupės vitaminų gamybą, stimuliuoja imuninę sistemą, aktyvina toksinų bei kitų nereikalingų medžiagų šalinimą iš organizmo.

Paprastai, vartojant antibiotikų, reikėtų vartoti ir probiotikus, nes šie apsaugo nuo disbiozės ir saugo kepenis nuo žalingo antibiotikų poveikio. Patekę į organizmą antibiotikai nesirenka, kuri bakterija gera, o kuri – bloga. Juos vartojant naikinamos ir gerosios, ir blogosios bakterijos, todėl išbalansuojama natūrali žarnyno mikroflora.

Suaugusių žmonių žarnyne gerųjų ir žalingųjų bakterijų pusiausvyra sutrinka dėl netinkamo maitinimosi, didelio riebalų ir mėsos kiekio, per mažo vaisių, daržovių ir grūdų kiekio, taip pat dėl termiškai apdoroto ir daug konservantų turinčio maisto vartojimo.

Probiotinės bakterijos, patekusios į žarnyną pradeda kovą su mums kenksmingais mikroorganizmais. Gerosios bakterijos užimą visą laisvą vietą, kaip nepalikdamos erdvės nenaudingiems kenkėjams. Patekusios į žarnyną probiotinės bakterijos ima keisti pH sukeldamos rūgštingumą.

Ir imunitetui, ir žarnynui

Klinikiniai tyrimai rodo, kad probiotinių savybių turinčios pieno rūgšties bakterijos mažus vaikus apsaugo nuo tam tikrų žarnyno infekcijų. Vokietijos maisto, žemės ūkio ir vartotojų apsaugos ministerijos tyrimas parodė, kad probiotikais praturtinti maisto produktai saugo skrandį nuo Helicobacter pylori bakterijų ir stimuliuoja imuninę sistemą.

Specialistai rekomenduoja kasdien išgerti stiklinę kefyro ar jogurto. Probiotikų efektingumas išlieka tik keletą dienų, todėl probiotinius produktus reikėtų vartoti reguliariai.

Probiotinių mikroorganizmų yra ne tik jogurtuose ar kituose pieno produktuose. Jei yra ryškus probiotikų trūkumas (disbakteriozė), tikslingiau vartoti farmacinius preparatus su probiotikais - kapsules ar miltelius.

Tokius gerųjų bakterijų preparatus galima vartoti ilgai, nes prie jų organizmas nepripranta. Šie nesukelia nepageidaujamo šalutinio poveikio. Probiotikai, kurių organizmas neįsisavina, savaime pasišalina iš organizmo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.