Karas mūsų organizme: „gerojo“ ir „blogojo“ cholesterolio kova

Ką pasirinkti – riebios mėsos gabalėlį ar daržovių salotas? Ant duonos tepti sviestą ar margariną? Ir ką uždėti ant sumuštinio – kumpio ar pomidoro griežinėlį? Tokios derybos su savimi būdingos kiekvienam, bent kiek besirūpinančiam savo kasdiene mityba. Norisi gauti naudingų medžiagų, tačiau kartu ir palepinti skonio receptorius.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 7, 2012, 11:18 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 7:38 PM

Tokia nuolatinė kova vyksta ir mūsų organizme, kai „gerosios“ medžiagos kovoja su „blogosiomis“, varžydamosi, kuri paims viršų. Pavyzdžiui, cholesterolis, kurio gauname iš gyvulinių riebalų, rungiasi su augaliniai steroliais. Ir tik mūsų mitybos įpročiai nulemia, kuris laimės. Jei pavyks cholesteroliui, greitai tą pajusime – ims grėsti širdies ir kraujotakos sutrikimai.

Ne visi riebalai – baubas

Dietologų teigimu, riebalai turėtų sudaryti iki 30 proc. mūsų per dieną gaunamų maistinių medžiagų. Tačiau riebios mėsos, sviesto ir kitų riebių pieno produktų mėgėjams teks nusivilti – ne visi riebalai yra vienodai naudingi organizmui.

Sotieji riebalai ir transriebalai, kurių yra mūsų taip mėgstamuose riebiuose mėsos ir pieno produktuose, yra tie „blogieji“, kurie sukelia širdies ir kraujotakos sutrikimus.

Visai kas kita yra polinesotieji (omega-3 ir omega-6) ir mononesotieji riebalai, kurių daugiausia galime gauti vartodami saulėgrąžų, dygminų, kukurūzų, alyvų aliejus arba šių aliejų pagrindu pagamintus produktus. Šie riebalai, tiksliau, juose esantys augaliniai steroliai, palankiai veikia cholesterolio kiekio kraujyje pusiausvyrą ir padeda išlaikyti sveiką širdį ir sumažinti širdies priepuolio bei insulto riziką.

Kas tie steroliai?

Augaliniai steroliai – augaluose esantys elementai, teigiamai veikiantys organizmo procesus. Kaip tai vyksta? Augaliniuose aliejuose ir iš jų pagamintuose produktuose esantys augaliniai steroliai, su maistu patekę į žarnyną, ima konkuruoti su „bloguoju“ cholesteroliu ir užima tas jungtis, per kurias iš žarnyno į kraują pasisavinamas cholesterolis. Taip sumažinamas „blogojo“ cholesterolio pasisavinimas. Išsikovoję savo pozicijas, steroliai cholesterolio pasisavinimą gali sumažinti net iki 50 procentų.

Gaila tik, kad paprastai per parą su maistu žmogus apytiksliai gauna 10 kartų mažesnę sterolių dozę, nei reikėtų užtikrinti tinkamai kovai su cholesteroliu. Net valgydami riešutus, sėklas, vaisus, grūdus ir daržoves, vartodami augalinį aliejų per dieną gauname tik 0,17–0,2 g sterolių. Kad būtų užpildyta ši spraga, jau pradėti gaminti produktai, praturtinti augaliniais steroliais. Kol kas parduotuvių lentynose tėra vienas toks produktas – kompanijos „Unilever“ gaminamas tepusis riebalų mišinys „Flora pro.activ“.

Vartojant „geruosius“ riebalus gerėja sveikata

Jei kasdien mūsų organizmas gautų iki 2,5 g augalinių sterolių, jau greitai pajustume teigiamus pokyčius organizme. „Flora pro.activ“ gaminanti kompanija „Unilever“ atliko 40 klinikinių studijų įvairiose pasaulio šalyse, idant įrodytų, jog jų gaminamas tepusis riebalų mišinys iš tiesų gali būti naudingas sveikatai. Žinoma, mokslininkai prie produkto vartojimo prideda mankštą bent kelis kartus per savaitę ir pozityvią nuotaiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.