Nelietuviškos įžvalgos plastinėje chirurgijoje

Atrodytų, kad plastinė chirurgija yra plastinė chirurgija visur – juk visi pasaulio chirurgai vadovaujasi knygomis, moksliniais straipsniais, žinynais, enciklopedijomis. Tačiau semiantis patirties iš kolegų, dalinantis žiniomis ir plečiant akiratį, išryškėja naujos ir ganėtinai skirtingos tendencijos.

„Akivaizdu, kad amerikietės drąsiau renkasi didesnius implantus, o užpildams ir botulio toksino injekcijoms dažnai nejaučia saiko, tačiau niekada negalvojau, kad yra procedūrų ir operacijų, kurių procentine proporcija taip smarkiai išsiskiriame“, – dalijasi patirtimi gydytojas M. Norkus.<br>123rf
„Akivaizdu, kad amerikietės drąsiau renkasi didesnius implantus, o užpildams ir botulio toksino injekcijoms dažnai nejaučia saiko, tačiau niekada negalvojau, kad yra procedūrų ir operacijų, kurių procentine proporcija taip smarkiai išsiskiriame“, – dalijasi patirtimi gydytojas M. Norkus.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 10, 2013, 8:23 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 9:56 PM

Rudenį jau trečią kartą JAV stažavęsis Estetinės chirurgijos centro vadovas, plastikos chirurgas Martynas Norkus pabrėžia, kad, matyt, ne tik laikmetis, bet ir kiekvienas pasaulio regionas diktuoja savo madas netgi plastinėje chirurgijoje.

„Akivaizdu, kad amerikietės drąsiau renkasi didesnius implantus, o užpildams ir botulio toksino injekcijoms dažnai nejaučia saiko, tačiau niekada negalvojau, kad yra procedūrų ir operacijų, kurių procentine proporcija taip smarkiai išsiskiriame“, – dalijasi patirtimi gydytojas M. Norkus.

Lietuvoje plaukų persodinimas tikrai nepapuola į populiariausių operacijų dešimtuką, tačiau Jungtinės Amerikos valstijose jos labai paplitusios.

„Turėjau galimybę bendrauti su gydytoju Jacku Fisheriu, kuris turi daugiau nei trisdešimties metų patirtį atliekant plaukų persodinimo operacijas. Stebėdamas ilgas ir kruopštaus darbo reikalaujančias plaukų persodinimo operacijas, o vėliau matydamas ir operacijų rezultatus, galiu drąsiai teigti, kad tokių operacijų banga ateis ir į Lietuvą; juk su plaukų slinkimo problema susiduria tiek moterys, tiek vyrai, tad problema savo mastu yra tikrai plačiai paplitusi“, - pasakojo M. Norkus.

Tačiau turbūt neabejotinai galima išskirti vieną populiariausių visame pasaulyje operacijų, kuri, nepaisant gydymo metodų įvairovės, neatsižada ir klasikinio jos atlikimo būdo.

„Riebalų nusiurbimo operacija, kitaip vadinama liposukcija, gali būti atliekama tiek pasitelkiant lazerį, tiek ultragarsą, tačiau chirurginis (vakuuminis) gydymas taikomas plačiausiai – jis tinka įvairioms probleminėms sritims, o rezultatai taip pat akivaizdūs, tuo įsitikinau bendraudama su kvalifikuotais tiek Lietuvos, tiek užsienio specialistais“, - vienareikšmiškai pateikia nuomonę gyd. M. Norkaus kolegė plastikos chirurgė Kristina Vaišvilaitė.

Nepaisant to, lietuvaičiai ne tik „eliminuoja“ kai kurias operacijas ar procedūras, atskirus jų atlikimo būdus iš plastinių operacijų sąrašo, tačiau ir pacientų amžiaus kontinuumas daug trumpesnis. Kauno Estetinės chirurgijos centro gydytojas teigia, kad retai į kliniką užsuka penkiasdešimtmetį peržengusios pacientės, kurios pasiryžusios krūtų mažinimui ar veido odos patempimui.

„Amerikoje svečiuodamasis pas kolegas plastikos chirurgus nesistebėdamas dariau veido pakėlimo operacijas pacientėms, kurios jau savo anūkų mokyklos išleistuvėse spėjo sudalyvauti“, – su šypsena įspūdžiais dalijasi M. Norkus.

Plastinė chirurgija mūsų šalyje turi ir kitą atspalvį. „Jei mergina pasididinusi krūtinę, ji - „olialia pupytė“, jei pasistorinusi lūpas hialurono injekcijomis – „žuvis“ arba „ančiukas“, botulino injekcija lygu „happy face“ („laimingas veidas“) ir taip būtų galima vardinti be pabaigos... Tačiau neretai šiuos epitetus galima pakeisti kitais - asimetrija, atrofija, hipotrofija“ – klinikos vadovui paantrina plastikos chirurgė Kristina Vaišvilaitė, neseniai grįžusi iš stažuotės Latvijoje.

„Turėjau galimybę dirbti su gyd. prof. J. Giliu sudėtingose krūtų rekonstrukcinėse operacijose, analizavome botulino toksino panaudojimo ne tik estetinėse veido, kaklo korekcijose, bet ir neurologiniuose susirgimuose (tikai, veido raumenų silpnumas, veido nervų paralyžius) galimybes ir esu kiek nusiminusi, kad šiuolaikinėje visuomenėje suformuotas labai paviršutiniškas požiūris į estetinę, plastinę chirurgiją“, – dėsto savo nuomonę plastikos chirurgė.

Nors per pastaruosius metus plastinė chirurgija Lietuvoje žymiai išpopuliarėjo, žiniasklaidos suformuota nuomonė labiau ją pateikia kaip atrakciją, o ne medicinos sritį.

„Tikėtina, kad po tokio „spalvų sutirštinimo“ viskas stos į savo vėžias“, – lūkesčiais dalinasi gydytojas Martynas Norkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.