Augimą skatinanti liga amerikietę palaužė per 12 metų

Įspūdingo ūgio ir svorio Таnya Angus mirė sulaukusi vos 34 metų. Iki paskutinės akimirkos jauna amerikietė tikėjo, kad jai pavyks pasveikti, rašo abcnews.go.com.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-01-18 11:47, atnaujinta 2018-03-13 18:26

Tiems, kurie skuba teisti Tanya dėl amerikiečiams būdingo nesveikos mitybos, reikėtų pamiršti stereotipus. Iki 21 metų mergina buvo labai energinga, žvali ir graži. Labiausiai T. Angus mėgo šokti ir jodinėti.

Paskui Tanya, dėl tuomet dar nežinomos priežasties, ėmė smarkiai didėti. Mergina pastebėjo, kad jos rankos ėmė augti ir stambėti, o drabužiai vis labiau darėsi mažesni. 

„Ji buvo paprasta mergina. Jos ūgis buvo 171 centimetras, o svoris buvo normalus – 59 kilogramai. Tačiau staiga, suėjus 22 metams, ji paaugo 8 сentimetrais. Niekas negalėjo suprasti, kas su ja vyksta“, – kalbėjo mirusios merginos motina Karen Strutynski.

Mergina buvo nuvežta į ligoninę, kur medikai išsiaiškino, kad pacientė serga reta liga, susijusia su hipofizės sutrikimais, akromegalija. Šiam negalavimui būdingas ypatingai didelis augimo hormonų lygis organizme. 

„Paprastai akromegalija susergama atsiradus augliui galvos smegenų zonoje. Tanyos atveju, nebuvo įmanoma pašalinti auglio, nes jis buvo išsidėstęs aplink miego arteriją“, – sakė neurochirurgijos profesorius Lawrence‘as Katsnelsonas. 

Tačiau gydytojai nenuleido rankų ir vis dėlto mėgino padėti nuolat didėjančiai merginai: Tanyai buvo atliktos kelios operacijos, tačiau tai negatyviai atsiliepė jos sveikatai. Jau po pirmos operacijos, merginą ištiko insultas, o po antros ji išgyveno tik per plauką. 

Kai Tanyai suėjo 33 metai, jos ūgis jau siekė 213 centimetrų, o svoris – 181 kilogramą. Neurochirurgijos specialistai skyrė moteriai preparatų, reguliuojančių augimo hormonų lygį. Dėl jų T. Аngus pagerėjo fizinė būklė ir jai vėl atsirado viltis pasveikti.

„Aš labai nudžiugau dėl naujo gydymo. Be to, gaunu daugybę laiškų iš nepažįstamų žmonių, kurie palaiko mane“, – sužinojusi apie gydymą kalbėjo mergina.

Tačiau atsirado ir tokių, kurie smerkė moterį, sėdinčią neįgaliojo vežimėlyje.

„Kai kurie nesuprato mano dukters ligos priežasčių ir patarė jai mažiau valgyti, kontroliuoti svorį. Tiesa, po to kai žiniasklaidoje atsirado patikima informacija apie Tanyos ligą, panašių komentarų gerokai sumažėjo“, – pasakojo K. Strutynski. 

Tačiau T. Angus pakirto peršalimo liga. Dar vieno smūgio jaunos moters širdis neatlaikė.

Parengė Sniegė Pilypienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?