Dažnai besikartojantis mėšlungis gali tapti rimtų ligų ženklu

Mėšlungis surakina pėdą plaukiojant baseine ar net gulint lovoje. Įžnybus ar pamasažavus pėdą raumenų traukuliai aprimsta. Bet ar dažnai besikartojantis mėšlungis nėra sveikatos sutrikimų ženklas?

E. Galgauskienė tvirtino, kad mėšlungį gali išprovokuoti nepatogi avalynė, netinkama mityba ir nejudrus gyvenimo būdas.<br>V. Balkūnas
E. Galgauskienė tvirtino, kad mėšlungį gali išprovokuoti nepatogi avalynė, netinkama mityba ir nejudrus gyvenimo būdas.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Ligita Valonytė

2013-03-22 07:55, atnaujinta 2018-03-09 13:00

Šeimos gydytoja Eglė Galgauskienė tvirtino, kad mėšlungis gali užklupti organizme trūkstant druskų – kalcio, magnio. Taip pat šių nemalonių raumenų traukulių atsiradimo priežastimis gali tapti ilgalaikė nervinė įtampa, nepatogi avalynė, skysčių trūkumas. Be to, tai gali būti ir rimtų ligų signalas.

- Kokios aplinkybės dažniausiai išprovokuoja mėšlungį? - pasiteiravau E. Galgauskienės.

- Netikėtai užklupusį skausmą, kai nevalingai susitraukia raumuo, yra patyręs ne vienas – tiek vaikas, tiek suaugęs žmogus. Tai - skausmas, kurio negali numatyti ir, dažnai, netgi valdyti. Jis gali užklupti bet kurioje situacijoje: miegant, plaukiojant, netekus daug skysčių (vemiant, viduriuojant, karščiuojant, aktyviai sportuojant, geriant daug kavos), esant padidintai nervinei įtampai.

Mėšlungis gali užklupti ir trūkstant organizme kai kurių druskų, pavyzdžiui, kalio, kalcio ir magnio bei vitaminų - tai tiaminas, pantoteno rūgštis, piridoksinas. Tačiau skausmas dėl raumenų spazmo gali varginti ir tas moteris, kurios dažnai avi aukštakulnius ar bekulnius batelius, nes nuolat yra įtempti blauzdos raumenys, sutrikdoma kraujotaka.

Dažnai mėšlungis vargina ilgą laiką nejudrioje pozoje esančius žmones – ilgai dirbančius kompiuteriu, sėdinčius prie televizoriaus ar dėl ligos arba negalios gulinčius lovoje.

- Ar besikartojantys nevalingi raumenų susitraukimai gali būti rimtų ligų pranašu?

- Reikėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją, kad jis nustatytų mėšlungio priežastis. Dažniausiai atkreipiamas dėmesys į skydliaukės veiklą, kojų venų patologiją (išsiplėtusios kraujagyslės), tiriama, ar nėra neramių kojų sindromo, išsėtinės sklerozės.

Norint išvengti nemalonaus mėšlungio skausmo, patariama gerti pakankamai skysčių, ypač tinka negazuotas mineralinis vanduo, įvairios sultys. Maiste turi būti pakankamai vitaminų ir mineralų.

Sveika valgyti daug vaisių ir daržovių. Daug natūralaus magnio yra žemės riešutuose, migdoluose, šviežiuose vaisiuose (bananuose), šokolade ir kituose kakavos produktuose. Razinose ir džiovintuose abrikosuose yra daug kalio. Patariama valgyti kalcio turinčius neriebius pieno produktus. Geležies atsargas papildo dribsniai ir duonos gaminiai su B grupės vitaminais.

- Ką daryti, kad staiga užklupę raumenų traukuliai liautųsi?

- Netikėtai užklupus mėšlungiui, reikėtų pasistengti atsipalaiduoti ir „ištempti“ sutrauktą raumenį.

Padeda pirtis ir šiltas dušas, atsargus raumens masažas, pastuksenimas, kartais gelbsti leduko uždėjimas. Jei mėšlungis užklumpa naktį ir sutraukia blauzdos ar pėdos raumenis, reiktų atsikelti ir pavaikščioti, stipriai remiantis pėda į grindis.

Žinoma, veiksminga refleksoterapija, atliekama specialisto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.