Kokią įtaką moterims turi kiaušidžių pašalinimas

Aktorės Angelinos Jolie drąsa ir pasiryžimas kelis kartus gultis ant operacinio stalo visuomenėje sukėlė dviprasmiškų reakcijų. Nusprendusi pašalinti krūtis ji ėmė svarstyti apie kiaušidžių pašalinimą net nebūdama tikra, ar ši operacija jai tikrai reikalinga. Bijodama skaudžių vėžio pasekmių ir net nebūdama tikra, kad susirgs, ji nusprendė iš anksto apsisaugoti.

Daugiau nuotraukų (1)

Monika Svėrytė

Jun 4, 2013, 2:33 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 10:22 PM

Tačiau ar daugelis moterų žino, kaip pasikeičia moters organizmas, kai ši nusprendžia ryžtis kiaušidžių pašalinimo operacijai? Apie tai portalui lrytas.lt plačiau papasakojo akušerė-ginekologė doc. dr. Kornelija Mačiulienė.

Pasak gydytojos, vienareikšmiškai šį aktorės sprendimą vertinti sunku. Į kiaušidžių pašalinimą jaunos ir brandžios moterys reaguoja skirtingai. „Kai moters organizmas iš vaisingo amžiaus palaipsniui pereina į menopauzę, kiaušidžių pašalinimas didelės įtakos moters sveikatai neturi. Priešingai nei moterims iki 40-ies“, – sakė K. Mačiulienė.

Pokyčiai – akivaizdūs

Medikės teigimu, praėjus vos dviem valandoms po operacijos, moters organizme pradeda vykti pirmieji pokyčiai. Į kraują nebepatenka estrogenų, todėl pacientes neretai ištinka karščio priepuoliai, jos ima gausiai prakaituoti, pagreitėja širdies plakimas, ima skaudėti galvą. Vėliau atsiranda antrieji simptomai: moteris tampa dirgli, mieguista, sutrinka virškinimo sistema, ima pūsti pilvą, dažnai užkietėja viduriai, pablogėja atmintis.

Laikui bėgant pasimato ir išoriniai pokyčiai. Neretai sakoma, kad po kiaušidžių operacijos moteris staigiai ir pirma laiko pradeda senti. Dėl moteriško solidarumo gydytoja K. Mačiulienė šių žodžių vengia, tačiau faktas – akivaizdus. Kiaušides pasišalinusių jaunų pacienčių oda ima plonėti ir raukšlėtis, nagai – sausėti ir lūžinėti. Ne paslaptis ir į jokius ciklus nebereaguojančios krūtys bei išsausėjusi ir lytinius santykius apsunkinanti makštis.

Svarbus psichologinis pasiruošimas

Visi šie pokyčiai gali tęstis nuo 5 iki 15 metų, todėl tos, kurios pasiryžo atlikti tokią operaciją būdamos jauno amžiaus, turėtų pagalvoti, ar dėl šio sprendimo vėliau neteks gailėtis. Medikė tikina, kad prieš gulantis ant operacinio stalo kiekviena moteris pirmiausia turėtų apsilankyti psichologo ar psichoterapeuto kabinete.

„Kai tai padaro žinomi žmonės, apima susižavėjimas. Tačiau atslūgus pirmai bangai dažnai ateina šioks toks nusivylimas, vėliau – įsijungia racionalus mąstymas, atsiranda dvejonių, kad nereikėjo to daryti. Moteris šiam žingsniui turi labai stipriai pasiruošti“, – sakė K. Mačiulienė.

Sunki ir klastinga liga

Ginekologė tikino, kad kiaušidžių vėžys – viena sunkiausių moteriškų onkologinių ligų. „Kai kurias ligas galima atitolinti, prailginti žmogaus gyvenimo laiką. Kovoti su kiaušidžių vėžiu nėra lengva, o numirti nuo jo – sunku“, – pasakojo K. Mačiulienė.

Liga užpuola iš pasalų. Specialistės teigimu, jei moteris turi vėžio geną, ji gali nebetaikyti tikimybių teorijos ir nebebandyti apskaičiuoti savo galimybių – anksčiau ar vėliau ji vis tiek susirgs. Jei ne ankstyvoje jaunystėje, tai brandžiame amžiuje ar gilioje senatvėje. Klausimas čia turėtų būti keliamas kitas: ar žinant, kad pasprukti iš ligos gniaužtų vis tiek nepavyks, verta operaciją darytis anksčiau?

Tiesaus atsakymo K. Mačiulienė neturi. Tai – individualus dalykas. Pasak medikės, tos, kurios savo akimis matė, kaip mirė jų mamos, tetos ar močiutės, nori darytis operaciją nelaukdamos gydytojų verdikto. „Tai labai klastinga liga. Pradžioje ji nepastebima, o galiausiai užklumpa staiga“, – portalui lrytas.lt pasakojo akušerė.

Pagrindiniai ligos požymiai - organizme besikaupiantys skysčiai, dusinimas, besiformuojantys augliai.

Rekomenduoja pasidomėti gimine

Kiaušidės moters organizme – labai svarbios. Be jų sutrinka endokrininė veikla, nebesigamina reikalingi hormonai. Tačiau net pašalinus kiaušides, kai kurioms moterims yra taikoma pakaitinė hormonų terapija. „Kaip diabetikus gelbėja insulinas, taip be kiaušidžių gyvenančioms moterims reikalinga pakaitinė terapija. Tuomet jos gali gyventi visavertį gyvenimą nepatirdamos baisių ligos simptomų“, – pasakojo ji.

Nors kiaušidžių vėžys – sunkiai išvengiama liga, galima šiek tiek sušvelninti ir atitolinti jos simptomus. K. Mačiulienė pirmiausia siūlo pasidomėti savo artimaisiais ir iš naujo paanalizuoti giminės medį atkreipiant dėmesį į ligas. „Sužinojusi, kad kurioje nors kartoje buvo sergančių kiaušidžių vėžiu, moteris turėtų nedelsti ir pasitikrinti, ar ir ji turi vėžio geną. Patvirtinus šį faktą galima bandyti atitolinti ligą“, – sakė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.