Vyrų ligos priežastis - šlapios glaudės ir bokalas alaus

Veikia tarsi šaltas kompresas

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 28, 2013, 1:43 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 3:10 AM

Kai šilta, prostatitu sergantys vyrai savo negalavimus dažniausiai užmiršta, nes šiluma teigiamai veikia prostatą. Tačiau nemalonūs pojūčiai atsinaujina išsimaudžius vėsiame vandenyje, pabuvus kondicionieriumi vėsinamoje patalpoje, basomis kojomis pavaikščiojus šalta žeme ar išlenkus bokalą šalto alaus.

Veikia tarsi šaltas kompresas

„Jaučiausi neblogai, niekuo nesiskundžiau. Išsimaudžiau jūroje, o vakare pasijutau blogai“, - maždaug tokį pacientų pasakojimą išgirsta urologai.

Retas vyras po maudynių šlapias glaudes pakeičia sausomis - juk saulėje glaudės ir ant kūno greitai išdžiūsta.

Tačiau šlapios glaudės veikia tarsi šaltas kompresas. Taip sušalus prostatitas staiga paūmėja. Tad vyrai, norintys apsaugoti prostatą, turėtų pasirūpinti dvejomis glaudėmis.

Kaltas ir kondicionierius

Kiti pacientai skundžiasi, kad prostatitas paūmėjo dar net neįbridus į jūrą.

Paaiškėja, kad visą kelią iki pajūrio jie automobilyje mėgavosi kondicionieriaus vėsa. Jeigu šalto oro srovė perpučia juosmenį ir šiek tiek žemiau, prostatitas paūmėja.

Prostatos problemų turintiems vyrams automobilyje kondicionieriaus įjungti nereikėtų, antraip prostatito paūmėjimo išvengti nepavyks.

Prostata itin greitai pajunta temperatūros pokyčius. Todėl vyrams, norintiems išvengti prostatito paūmėjimo, patariama basomis nevaikščioti ant šaltų plytelių.

Taip pat nereikėtų sėsti ant šaltos žemės ar akmens.

O kaip pirtis? „Nors karšta pirtis gerai veikia prostatą, šaltas vanduo organizmui sukelia šoką. Įšokus į šaltą vandenį, susitraukia visos kūno kraujagyslės, spazmuoja ir prostatos kraujagyslės, todėl mažėja jų atsparumas, bakterijoms prostata tampa lengviau pasiekiama“, - aiškino B.Dainys.

Kenkia ir šalti gėrimai

Prostatos kraujagyslių spazmus sukelia ne tik maudynės šaltame vandenyje. Tai gali nutikti ir išgėrus šaltų gėrimų.

Šalti gėrimai gali pakenkti ne tik gerklei ir balso stygoms, bet ir išprovokuoti prostatitą. „Pavyzdžiui, šalto alaus bokalas gali išprovokuoti lėtinio prostatos uždegimo simptomus. O jeigu kamuoja prostatos išvešėjimas, gali susilaikyti šlapimas. Todėl jei turite prostatos problemų, alaus geriau atsisakykite“, - sakė B.Dainys.

Prostatos uždegimą gali paskatinti ir lytiškai plintančios ligos.

Viliasi pasveikti savaime

Prostatos uždegimais dažniausiai serga jauni ir vidutinio amžiaus vyrai.

Vyresnius nei 45 metų vyrus dažniau pradeda kamuoti prostatos išvešėjimas. Tačiau peršalus ar užsikrėtus lytiškai plintančia liga, neretai kyla ir prostatos uždegimas.

Ne visi blogai pasijutę vyrai kreipiasi į gydytojus. Nors jie jaučia sunkumą šlapindamiesi, maudimą pilvo apačioje, o kai kada yra priversti dažnai bėgioti į tualetą, tikisi, kad negalavimai praeis savaime. „Kai kuriems šie negalavimai išnyksta, tačiau daugumai nesigydančių vyrų prostatitas tampa lėtinis. Vos tik jie persišaldo, jis kaskart paūmėja“, - aiškino B.Dainys.

Pagerina prostatos kraujotaką

Jeigu vyras sušalęs pajuto, kad paūmėjo prostatos uždegimas, gydytojas pirmiausia siūlo gelbėtis karštoje vonioje. „Jeigu sušalote maudydamiesi jūroje, sužvarbote nuo kondicionieriaus, prisileiskite vonią karšto vandens ir joje pasėdėkite - taip sušildysite prostatą, pagerinsite jos kraujotaką ir iš karto pasijusite geriau“, - patarė B.Dainys.

Tačiau prostatito namų priemonėmis išgydyti nepavyks - teks kreiptis į gydytoją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.