15 išvaizdos pokyčių, signalizuojančių apie klastingas ligas

Gera sveikata puikiai atsispindi jaunatviškoje išvaizdoje. Dėl pablogėjusios veido odos būklės ar plaukų slinkimo galite kaltinti stresą ar senėjimą, tačiau tai signalizuoja ir tam tikrą sveikatos pablogėjimą.

Tikriausiai nesutiksite žmogaus, kurio bent kartą gyvenime nekankino sausa oda.<br>123rf
Tikriausiai nesutiksite žmogaus, kurio bent kartą gyvenime nekankino sausa oda.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 9, 2013, 8:32 AM, atnaujinta Mar 4, 2018, 7:32 PM

Pristatome tik iš pirmo žvilgsnio nekaltai atrodančius sveikatos pablogėjimo požymius, atsispindinčius mūsų išvaizdoje.

Ištinusios kojos

Sausgyslių patempimas, infekcijos bei susižeidimai gali lemti pėdų bei kulkšnių tinimą. Nėštumas, nutukimas ir kai kurių medikamentų vartojimas gali sukelti skysčių kaupimąsi galūnėse. Kojų, kulkšnių ir pėdų tinimas gali būti vienas iš sutrikusios širdies veiklos simptomų.

Pavargusios akys

Tamsūs ratilai bei pabrinkimai po akimis yra įprastas dalykas nuolatiniams vakarėlių dalyviams bei mažai laiko miegui skiriantiems žmonėms. Bet jeigu miegate pakankamai daug ir vis vien negalite atsikratyti šių grožio darkytojų - turėtumėte peržvelgti savo mitybos racioną.

Pabrinkimai po akimis atsiranda dėl skysčių susidarymo po plonyte paakių oda. Alergija ir nuolatinis verkimas gali paskatinti skysčius kauptis šioje vietoje, bet viena iš svarbiausių priežasčių – pernelyg didelis druskos vartojimas.

Sausa oda

Tikriausiai nesutiksite žmogaus, kurio bent kartą gyvenime nekankino sausa oda. Dažniausiai tai atšiauraus oro ar maudymosi pernelyg karštame vandenyje pasekmė, tačiau tam tikrais atvejais išsausėjusi oda yra dehidratacijos ženklas. Diabetas bei hipotireozė (sumažėjusi skydliaukės hormonų gamyba) taip pat sunkia drėgmę iš odos.

Aterosklerozė taip pat neigiamai veikia odą, ypač – pėdų, kojų bei blauzdų. Jeigu smulkutės arterijos, kuriomis kraujas keliauja į galūnes, ima prasčiau atlikti savo darbą – atsiranda deguonies trūkumas, o tai lemia stiprų odos sausėjimą.

Padidėjęs kūno plaukuotumas

Plaukai, esantys tose vietose, kur nenorėtume, kad jų būtų, neabejotinai mažina pasitikėjimą savimi. Bet padidėjęs plaukuotumas taip pat signalizuoja, jog kažkas jūsų kūne vyksta ne taip.

Policistinių kiaušidžių sindromas, dažna padidėjusio moterų plaukuotumo priežastis, gali lemti nevaisingumą ir nereguliarias ar nedažnas mėnesines. Daugiau nei 70 proc. moterų su policistiniu kiaušidžių sindromu skundžiasi padidėjusiu veido, krūtinės, pilvo srities, nugaros, rankų bei kojų plaukuotumu.

Raukšlės

Raukšlės gali signalizuoti apie osteoporozę.

Kuo raukšlių daugiau ir kuo jos gilesnės, tuo didesnė tikimybė, kad susirgsite šia kaulų tankio mažėjimo liga. Dažniausiai raukšlės – senėjimo požymis, tačiau dažnas rūkymas bei besaikis deginimasis gali pagreitinti procesą.

Plaukų slinkimas

Nėštumas, ligos, stresas, medikamentai ir hormonų pusiausvyros sutrikimas – visa tai gali paaštrinti plaukų slinkimo procesą.

Sausi, lūžinėjantys moterų plaukai gali būti padidėjusios arba sumažėjusios skydliaukės veiklos pasekmė. Atlikus paprasčiausią kraujo testą galima pasitikrinti, ar kūnas nestokoja skydliaukės hormonų.

Odos paraudimas

Odos raudonis yra ligos, pavadinimu „rožinė“, simptomas. Šiai ligai būdingos išsiplėtusios kraujagyslės, uždegiminiai bėrimai, odos perštėjimas. Vienos konkrečios priežasties, sukeliančios rožinę, nėra, tačiau lėtinis stresas, karštas oras, aštrus maistas ir alkoholis tikrai paspartina šią ligą.

Suskilinėjusios lūpos

Jūsų lūpos gali daug ką pasakyti apie jūsų sveikatą. Smarkiai suskilinėjusios, sausos lūpos gali būti reakcija į medikamentus, alergijos ar infekcijos simptomas. Suskilinėjimai lūpų kampučiuose gali būti imuninės sistemos sutrikimo (Sjogreno sindromo) simptomas. Sjorgeno sindromas lemia akių, odos bei burnos sausumą.

Prastas burnos kvapas

Nemalonus kvapas iš burnos signalizuoja ne tik prastą burnos higieną. Problema gali slypėti širdyje bei kauluose.

2010 metais mokslininkai iš Škotijos išsiaiškino, kad valydamiesi dantis mes sumažiname širdies ligų riziką. Žmonės, dantis valantys rečiau nei 2 kartus per dieną, turėjo net 70 proc. didesnę tikimybę susirgti širdies ligomis, kurios gali būti lydimos mirties. Iškritę dantys gali signalizuoti apie osteoporozę.

Milžiniški delnai bei pėdos

Tikriausiai imtumėte jaudintis, jeigu mylimojo galūnės staiga imtų ir padidėtų. Akromegalija – endokrininė liga, atsirandanti dėl augimo hormonų kiekio suaktyvėjimo. Ligai būdingas galūnių kaulų bei minkštųjų audinių padidėjimas. Kadangi liga yra ganėtinai reta ir akivaizdžiai matoma, gydymą būtina pradėti vos tik įžvelgus simptomus.

Tamsios dėmės ant odos

Kartais net nesusimąstome, kad tamsios dėmės ant odos – tai ne šiaip atsiradę patamsėjimai, o odos hiperpigmentacija ir hiperkeratozė. Ši liga vadinama juodąja akantoze. Ligą lemia nutukimas, virškinamojo trakto ar kitų organų vėžys, vaistai, didelis nikotino vartojimas.

Raudonas bėrimas, apimantis skruostus ir nosies nugarėlę

Šis drugelio formos bėrimas, kuris neretai atrodo, lyg nudegimas saulėje, signalizuoja, kad galite sirgti vilklige – uždegimine autoimunine liga, kuri pažeidžia odą, sąnarius, inkstus, plaučius, nervų sistemą.

Nelygūs nagai

Deformuoti, nelygūs, duobėti ir besisluoksniuojantys nagai gali būti psoriazės simptomas. Psoriazė – lėtinė odos liga, kuri pasireiškia odos uždegimu. Pakitusi nagų struktūra taip pat gali signalizuoti alopeciją – autoimuninę ligą, kuomet plauko augimo bei formavimosi eiga sulėtėja arba sustoja.

Apgamai

Ne paslaptis, kad apgamai būna piktybiniai ir nepiktybiniai.

Stebėkite nesimetriškus apgamus. Piktybinių apgamų diametras, kraštai, spalva ir iškilumas kinta. Apgamų kitimas gali signalizuoti melanomą – mirtiną odos vėžio formą.

Pageltusios akys

Akys – žmogaus sveikatos atspindys, tad jeigu jos staiga tapo nemaloniai gelsvos spalvos – verta sunerimti. Suaugusiems žmonėms akių obuolių pageltimas – kepenų ligų simptomas. Gelta atsiranda, kai kraujyje susikaupia tulžies pigmentas bilirubinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.