Kaip išlaikyti gerą atmintį senstant?

Naujausias tyrimas, publikuotas Amerikos neurologijos akademijos leidžiamame žurnale, atskleidė, jog skaitymas, rašymas bei kitą smegenų darbą stimuliuojanti veikla padeda apsisaugoti nuo senėjimo proceso įtakos.

123rf
123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-07-12 14:53, atnaujinta 2018-03-03 02:42

Kasmetiniame tyrime, kurį atlieka Amerikos neurologijos akademija, dalyvavo 294 suaugę žmonės. Mokslininkai stebėjo kiekvieno individo psichologines ypatybes, tokias kaip atmintis ir suvokimas.

Tyrimo dalyviai turėjo atsakyti, kaip dažnai jie užsiima tokia protinį darbą skatinančia veikla kaip knygų skaitymas, žaidimas šachmatais, lankymasis muziejuose ar laiškų rašymas.

Štai, ką jie nustatė: žmonės, kurie stimuliavo savo protinę veiklą dažniau, išgyveno mažesnį psichologinių ypatybių nuosmukį (tokį kaip pažintinių funkcijų blogėjimą) ir buvo sąmoningesni vyresniame amžiuje. Protiniai pratimai taip pat yra gera Alzheimerio ligos prevencija.

Bene kiekvienas į 9 dešimtį įkopęs žmogus kenčia nuo didesnių ar mažesnių atminties, mąstymo ar kalbos sutrikimų. Įdomu ir tai, jog apie 80-uosius gyvenimo metus smegenų masė būna sumažėjusi net 5%. Nors nėra įmanoma apsaugoti smegenis nuo senėjimo proceso įtakos, tačiau galima sumažinti to pasekmes.

Nėra jokių konkrečių nurodymų, kada užsiimti protine veikla. Tiesiog pasirinkite užsiėmimus, kurie teikia jums džiaugsmą - tai gali būti dienoraščio rašymas, mėgiamos autorės knygų skaitymas, naršymas naujienų portale ir daugelis kitų. Pasistenkite šiais užsiėmimais pasimėgauti kaip įmanoma dažniau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.