Pirmoji pagalba kompiuterio nuvargintai rankai – ramybė

Skauda vieną plaštakos pusę. Kartais ją sugniaužęs negaliu greitai atlenkti pirštų. Kol ištiesiu pirštus, praeina keletas sekundžių – tarsi sulėtintame kine.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 19, 2013, 10:23 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 9:34 PM

Vos tik išgirdęs tokius skundus plaštakos ligų specialistas Darius Radzevičius gali atspėti paciento specialybę.

Jau seniai žinoma, kad muzikantai – dažniausiai smuikininkai ir pianistai – kenčia nuo plaštakos, riešo ar kai kurių pirštų skausmo.

Tačiau jų gretas vis dažniau papildo tie žmonės, kurie daug dirba kompiuteriu – ilgas darbas su klaviatūra ar kompiuterio pele gali sukelti tokį skausmą, kad, norint jį nugalėti, prireikia gipso, o kartais – ir operacijos.

Apie tai – pokalbis su vilniečiu gydytoju D.Radzevičiumi.

* * *

- Kodėl plaštakų negalavimai užklumpa muzikantus ir dirbančius kompiuteriu?

- Nes jie nuolat atlieka kokį nors rankai neįprastą judesį, kuriame dalyvauja tik tam tikra plaštakos ar riešo raumenų grupė.

Įtempta viena ar kelios sausgyslės trinasi į savo dangalus. Tada prasideda lėtinis sausgyslės, jos dangalų ir aplinkinių audinių uždegimas.

Kai kurie mokslininkai mano, kad nuolat atliekami tokie pat judesiai turi įtakos ir nervams. Juos nuolat dirgina dėl uždegimo išburkę sausgyslių dangalai. Nervai yra užspaudžiami, dėl to pirštuose gali sumažėti jėgos ir jutimų, gali kristi daiktai iš rankų.

Skausmas kartais išsivysto ir vyrams, kurie per savaitgalį užsimoja susukti, pavyzdžiui, visas spintos veržles. Po to, kai jie atlieka daug tokių pat judesių, kuriuose dalyvauja riešas ir nykštys, ima kamuoti vienos riešo pusės ir nykščio skausmas. Kartais skausmas neleidžia nulenkti nykščio žemyn. Ši būklė turi savo pavadinimą – De Querveno liga.

- Kas darosi, jei lėtinis sausgyslės uždegimas negydomas vystosi toliau?

- Uždegimas apima didesnius plotus, audiniai burksta, spaudžia sausgyslę, skausmas didėja. Susidaro užburtas ratas. Nepradėjus gydyti iš jo sunku išeiti.

- Kaip gydyti šį uždegimą?

- Pats pirmasis ir patikimiausias vaistas – ramybė. Svarbiausia – neatlikti tų judesių, kurie sukelia skausmą. Geriausia ranką sutvirtinti įtvaru ar gipso langete – tik tokios priemonės užtikrina, kad ranka nebus judinama, žmogus nelankstys riešo ar nykščio.

Dar praverčia uždegimą slopinantys vaistai – ir geriamieji, ir tepamieji. Kai kurie gydytojai rekomenduoja lokalias hormonų injekcijas. Kai kada padeda fizioterapijos procedūros.

Ranką įtvare reikia laikyti ne ilgiau kaip 10-14 dienų.

- Gal skausmo kamuojamiems žmonėms padėtų kokie nors specialūs pratimai?

- Ne, nes pagrindinis gydymas, kaip sakiau, – ramybė. Nereikia daryti judesių, kurie sukelia skausmą, kurių metu dirginama uždegimo vieta.

- Ką daryti norint nepasiekti tokios stadijos, kai jau reikia gipsuoti?

- Jei plaštakos skausmai ima kamuoti tuos, kurie daug dirba kompiuteriu, tai – signalas, kad plaštaka yra nepatogioje jai padėtyje. Gal ji per žemai? O gal per aukštai? Gal stalo ar kėdės padėtis netinkama?

Jeigu žmogus niekada nėra sukęs varžtų, nereikia užsimoti visų jų susukti per savaitgalį.

Sunkiau tiems, kurie negali nedaryti tam tikrų judesių, pavyzdžiui, muzikantams.

- Ar teko kam nors dėl to sustabdyti karjerą?

- Greičiau teko išgelbėti karjerą. Keletui specialistų esu atlikęs tam tikrą operaciją, kurios metu išlaisvinama sausgyslė. Turėdama daugiau vietos, ji nesitrina į dangalus, tad uždegimas nurimsta. Tokia operacija trunka vos 15 minučių, po 2 savaičių žmogus gali dirbti savo darbus.

- Kokį metodą tenka taikyti dažniausiai – operaciją ar įtvarą?

- Vieni pacientai patys prašo operacijos, o kitiems tai nepriimtina. Jiems geriau nors ir metus gydytis vaistais, fizioterapija, tačiau nesioperuoti.

Kita vertus, yra daugybė plaštakos ligų ir uždegimų. Vienais atvejais geriau padeda operacija, o kitais net neverta prasidėti su skalpeliu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.