Neoriginaliuose kroksuose rasta vėžį sukeliančių medžiagų

Vokietijoje atliktas tyrimas rodo, kad plastikiniai batai, liaudyje vadinami kroksais pagal pirmąjį tokio tipo batų gamintoją „Crocs“, gali sukelti vėžį. Šešiose iš dešimties tirtų plastikinių batų porų rasta pavojingų vėžį sukeliančių chemikalų. Chemikalų kiekiai dideli, jie į organizmą gali patekti per odą, rašo web.de.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 30, 2013, 6:13 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 12:20 PM

Tyrimo rezultatai buvo pristatyti per Kelno WDR radiją. Pasak specialistų, tie, kas nešioja tokius batus, būtinai juose turi mūvėti ir kojines.

Ypač didelį pavojų žmogui kelia margaspalviuose batuose esantys policikliniai aromatiniai angliavandeniliai (PAH). Jie laikomi dideliu kancerogenu. Vokietijos Federalinės aplinkos agentūros specialistai seniai reikalauja įvesti ypač žemas šių medžiagų naudojimo kvotas, bet kol kas toks draudimas neįsigaliojęs.

Laboratorijoje PAK nustatyta, kad šešiuose iš dešimties kroksų, šių angliavandenilių kiekiai gerokai viršija žmogui nepavojingą ribą.

Policikliniai aromatiniai angliavandeniliai buvo rasti tik neoriginaliuose kroksuose. Tačiau originaliuose „Crocs“ firmos batuose rasti du tirpikliai, kurie, vokiečių ekspertų duomenimis, gali sukelti odos sudirginimą ir alergiją. Penkiose iš dešimties batų porų rasta tokių tirpiklių.

Septynios batų poros buvo užterštos sunkiaisiais metalais. Tiesa, jie negali būti absorbuojami per odą. Bet kai vieną dieną šie batai atsidurs šiukšlinėje, į aplinką išsiskirs chromas, švinas ir kadmis.

Dėl plastikinių batų jau susirūpino ir Šveicarija. Tai populiarus vasarinis laisvalaikio apavas, kurį tėvai noriai auna vaikams. Kaip rašo 20min.ch, Šveicarijos vartotojų forumas imsis visų reikalingų priemonių. Laboratoriškai bus ištirti batai, kuriais prekiaujama šalyje.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: KT konstatavo, kad R. Žemaitaitis pažeidė Konstituciją