Sieros kamštis ausyje gali sukelti net epilepsijos priepuolius

Bet pasitaiko atvejų, kai sieros ausyje susikaupia per daug.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 15, 2013, 10:47 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 10:41 PM

Siera ištrupa pati

Sieros ausyje turi būti, kadangi ji apsaugo gilesnius ausies organus nuo dulkių, užterštumo, taip pat bakterijų. Savo funkciją atlikusi siera sukietėja ir sutrupėjusi išbyra.

Bet pasitaiko atvejų, kai sieros ausyje susikaupia per daug.

Kai kurie žmonės turi įgimtus ausies landos defektus - landa labai siaura, kreiva, su kaulinėmis išaugomis. Šie anatominiai nesklandumai gali tapti kamščio priežastimi.

Sieros ausyje kartais per daug susikaupia, jei žmogus dirba labai dulkėtoje aplinkoje. Tuomet pasikeičia sieros klampumas ir ausyje ji užsilaiko ilgiau, be to, gaminasi toliau, todėl kamščio nebepavyksta išvengti.

Yra žmonių, kuriems ausys užsikemša dėl sutrikusios medžiagų apykaitos. Tai dažnai paveldima. Šios ligos neįmanoma išgydyti, todėl tokiam žmogui nuolat tenka apsilankyti pas gydytoją ir išplauti ausis.

Tačiau pastaruoju metu labai dažnai sieros kamščiai susidaro dėl to, kad žmonės pamėgo ausis valyti krapštukais. Jie mano, kad taip ausis tampa švaresnė, bet iš tiesų ausies landa apsivalo pati.

Kai ausis krapštoma krapštukais, pažeidžiama oda, atsiranda įdrėskimų, gali kilti uždegimų, atsirasti pūlinių, netgi įmanoma susirgti grybeliu. Be to, ausų krapštukai sudirgina sierą gaminančias liaukas, kurios ima sparčiau dirbti.

Vasarą kamštis susidaro dažniau

Retkarčiais ausyje susidaręs kamštis neuždaro visos landos. Jei yra nors menkiausias tarpelis, garsas prieina iki būgnelio, ir žmogus nejaučia diskomforto.

Bet per karštį, kai daugiau prakaituojama, sieros kamštis išbrinksta ir visiškai uždaro landą. Tik tada pajuntami visi kamščio simptomai - prasčiau girdima, atsiranda ūžesių.

Gali sukelti net epilepsiją

Jei ausis jau užgulta, nebegalima imtis saviveiklos. Paprastai žmonės patys mėgina krapštyti ausį ir sieros kamštį nustumia iki būgnelio. Taip galima sužaloti ausį, o tokius kamščius net mums sunku išplauti.

Ausyje susidarius kamščiui, jį išplauti būtina, kitaip gali atsirasti ir kitų ligų simptomų.

Pasaulinėje literatūroje aprašyta, kad sieros kamštis gali sukelti net epilepsijos priepuolius ar kai kurių veido nervų paralyžių. Taip pat - pykinimą, vėmimą, galvos svaigimą.

Išplovus kamštį, šie simptomai dingsta.

Tačiau nereikia manyti, kad ausis reikėtų plauti profilaktiškai - per dažnas plovimas irgi yra žalingas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.