Vaikščiokite per akmenis basomis - tai padės sumažinti kraujospūdį

Tyrimui vadovavusį Johną Fisherį sudomino keliuose Kinijos miestuose pamatyti vaizdai: žmonės basi vaikšto akmenų takeliais, kai kurie jų – šoka.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 18, 2013, 9:13 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 9:36 PM

Tyrimui vadovavusį Johną Fisherį sudomino keliuose Kinijos miestuose pamatyti vaizdai: žmonės basi vaikšto akmenų takeliais, kai kurie jų – šoka.

Išsiaiškinęs, jog kinai tai daro sveikatos sumetimais, mokslininkas nutarė moksliškai įvertinti galimą tokių vaikštynių naudą sveikatai. Rezultatai nustebino ir jį patį, ir jo tyrimuose dalyvavusią komandą.

Mokslininkai tikėjosi, kad tyrimo dalyvių sveikata šiek tiek pagerės, tačiau nesitikėjo, jog per 16 tyrimo savaičių taip ryškiai sumažės savanorių tyrimo dalyvių kraujospūdis.

„Šio tyrimo rezultatai mus labai sudomino“, – pasakojo ekspertas iš Oregono sveikatos ir mokslo universiteto Davidas Ellisonas. Labiausiai jį nustebino tai, kad puikių rezultatų pasiekta per palyginti trumpą laiką.

Tyrimo dalyviai, kuriems buvo per 60 metų, tris kartus per savaitę po 1 valandą vaikščiodavo ant dirbtinio, akmenis imituojančio kilimo basi ar vien tik su kojinėmis.

Jų sveikata buvo lyginama su kitų žmonių, kurie vaikščiodavo tiek pat, bet apsiavę ir paprastais takeliais.

Šio tyrimo rezultatai buvo paskelbti JAV geriatrų asociacijos leidinyje. Beveik visi iš 108 tyrimo savanorių tvirtino pasijutę geriau. Bet tik pusei jų – tų, kurie vaikščiojo akmenimis – akivaizdžiai pagerėjo pusiausvyra, lankstumas ir sumažėjo kraujospūdis.

J.Fisherio tvirtinimu, akmenų takeliai yra labai populiarūs Kinijoje. Pasak tradicinės kinų medicinos atstovų, nelygus akmenų paviršius stimuliuoja pėdose esančius tam tikrus taškus. Kinai remiasi teorija, kad tam tikri kūno taškai ir organai yra susiję, o šiuos taškus stimuliuojant galima pagerinti fizinę ir psichikos sveikatą.

Nors vaikščiojimas akmenimis yra šimtmečius skaičiuojanti Kinijos tradicija, iki šiol nebuvo atlikta jokių mokslinių tyrimų, kuriais būtų siekiama įvertinti galimą jų naudą ir efektyvumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.