Nėščios moters organizme tūnančios bakterijos kelia pavojų vaisiui

Moters organizme gyvenantys ir nieko blogo nedarantys mikroorganizmai gali tapti pražūtingi nėščiajai ir jos vaisiui. Ilgą laiką medikams nebuvo aišku, kodėl sveikai nėščiai moteriai, kurios nėštumas nekėlė jokių įtarimų, kartais staiga prasideda infekcija ir pirmalaikis gimdymas ar pirma laiko nuteka vaisiaus vandenys.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-08-23 11:40, atnaujinta 2018-03-01 19:08

Prieš porą dešimtmečių medikai nustatė, kad dėl to yra kalti B grupės streptokokai – mikroorganizmai, kurie gyvena ir dauginasi moters tiesiojoje žarnoje, o iš ten patenka ant tarpvietės ar į makštį.

Šie streptokokai – normalios mikrofloros dalis, jie nesukelia jokių blogų pasekmių, o juos turinčios moterys nieko nejaučia. Įvairių tyrimų duomenimis, B grupės streptokokų turi nuo 6 iki 36 proc. visų moterų.

Gali pakenkti tik nėščiosioms

Tačiau nėštumo metu šie streptokokai gali sukelti labai didelių problemų - jie net 25 kartus padidina naujagimių ankstyvojo sepsio riziką.

Maždaug 30-70 procentų nėščių moterų, turinčių B grupės streptokokų, jie pakyla į vidaus organus. Bet net ir tokiu atveju suserga ne visi naujagimiai – infekcija pasireiškia tik 1-2 procentams.

Nėščiosioms šie streptokokai gali sukelti jokiais simptomais nepasireiškiančią bakteriuriją arba cistitus, kurie vėliau gali išsivystyti į inkstų uždegimus.

Taip pat šie streptokokai pavojingi tuo, kad kartais sukelia pirmalaikį gimdymą bei pirmalaikį vaisiaus vandenų nutekėjimą.

Naujagimių mirčių mažėja

Kol dar nebuvo žinoma, kas dėl to kaltas, nemažai naujagimių ir mirdavo. Kai paaiškėjo priežastis, atsirado prevencinės priemonės, sumažėjo ir mirštamumas.

Dabar Europoje naujagimių sepsis yra nustatomas dviem naujagimiams iš tūkstančio. Mažyliai gydomi penicilino grupės antibiotikais.

Siekdami sumažinti B grupės streptokokų daromą žalą, medikai tiria nėščiąsias. B grupės streptokokų tyrimą rekomenduojama atlikti 35-37 nėštumo savaitę. Jeigu atsakymas teigiamas, gimdymo metu moteriai pradedamas skirti penicilinas, net jei gimdyvė ir nekarščiuoja ar neturi jokių kitų negalavimų.

Medikai į rizikos grupę iš karto įtraukia ir tas nėščiąsias, kurių anksčiau pagimdytam naujagimiui diagnozuota B grupės streptokokų sukelta infekcija. Joms taip pat skiriami antibiotikai.

Prasidėjęs pirmalaikis gimdymas ar pirmalaikis vaisiaus vandenų nutekėjimas rodo, kad organizme yra B grupės streptokokų. Tada vienintelis išsigelbėjimas – antibiotikai.

Nereikia kaltinti nei savęs, nei partnerio

Moteris, sužinojusi apie B grupės streptokokus organizme, turėtų neišsigąsti ir nieko nekaltinti.

Nereikia kaltinti savęs, esą infekcija atsirado dėl netinkamos gyvensenos ar higienos stokos. Dėl to nėra kaltas ir partneris. Bakterijos atsiranda dėl organizmo savybių.

Žmogaus organizme gyvena daugybė įvairiausių bakterijų. Daugelis jų nedaro jokios žalos, tik kai kurios jų gali pakenkti.

B grupės streptokokų infekcija naujagimiui, kuris dar neturi imuniteto, gali sukelti meningitą, plaučių uždegimą, sepsį, paplisti visame organizme ir pažeisti gyvybiškai svarbius organus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.