Retos ligos sukeltas kauniečio kančias nutraukė sudėtinga operacija

Penkerius metus sunkios ir itin retos ligos kankintas kaunietis Saulius Kacas (48 m.) vėl džiaugiasi gyvenimu. Itin reta ir pavojinga onkologine liga susirgusiam vyrui buvo atlikta sudėtinga ir kartu unikali operacija – endoskopu per nosį pašalintas galvoje šalia smegenų vešėjęs auglys ir dalis vidinių kaukolės kaulų, rašo "Lietuvos rytas".

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Sep 1, 2013, 11:11 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 3:05 PM

Nebėra siaubingų skausmų, kankinusių kiekviename žingsnyje.

Kaunietis vėl gali normaliai vaikščioti ir dirbti.

„Likimas skyrė sunkų išbandymą – visame pasaulyje itin retą ligą. Bet džiaugiuosi patekęs į patyrusių medikų rankas, nes tiktai jie man padėjo sugrįžti į gyvenimą“, – kalbėjo kaunietis.

Prekybos automobilių dalimis verslą turinčio vyro bėdos prasidėjo 2007 metų pradžioje. Slidinėdamas Austrijoje jis netikėtai pajuto maudulį krūtinėje.

Tuomet niekas neįtarė, kad tai pirmieji itin retos bei klastingos ligos požymiai.

„Tų pačių metų pavasarį pradėjo skaudėti klubą. Aiškios diagnozės iš medikų neišgirdau.

Bet kuo toliau, tuo buvo blogiau – man buvo diagnozuotas šlaunikaulio plyšimas. Medikai liepė gulėti. Gulėjau porą mėnesių, bet jau nebegalėjau atsistoti – siaubingai skaudėjo visą kūną“, – pasakojo S.Kacas.

Penkerius metus kiekvieną kauniečio judesį lydėdavo didžiuliai skausmai, vaikščioti jis galėjo tiktai pasiremdamas ramentais, tačiau tam reikėjo didžiulių pastangų.

„Kiekvienas įkvėpimas, nusičiaudėjimas buvo skausmingas, o kosulys iš viso prilygo tragedijai. Skaudėjo viską, visus kūno kaulus.

Lankiausi pas daugybę medikų, įvairiausių sričių specialistus, girdėjau daugybę svarstymų, kas man galėtų būti, tačiau tikslios diagnozės vis nebuvo. Patikėkite, kenčiant tokius skausmus gyventi tikrai nesinori, tad visokių minčių pasitaikydavo“, – sakė S.Kacas.

Esminės permainos kauniečio gyvenime įvyko, kai jis pateko Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Reumatologijos klinikos medikų globon.

„Atlikus daugybę tyrimų ėmė aiškėti, kad organizme labai mažas fosforo kiekis, dėl to išsivystė kaulų retėjimas ir atsirado daugybiniai kaulų lūžiai. Tačiau priežastis, kodėl taip yra, nebuvo nustatyta“, – pasakojo S.Kacas.

Galiausiai paaiškėjo, kad vyro galvoje, kaukolės pamate, veša auglys. Jį reikėjo pašalinti. Ypač pavojingos, Lietuvoje nėkart neatliktos operacijos ėmėsi Ausų, nosies ir gerklės ligų klinikos gydytojas otorinolaringologas docentas Saulius Vaitkus.

„Tai sarkomų grupei priklausantis auglys, turintis gerai išsivysčiusias kraujagysles.

Operacija sudėtinga tuo, kad reikėjo pašalinti ne tik minkštuosius audinius, bet ir visą pakitusį kaulą, kurį buvo apėmęs auglys.

Gerai, kad kietasis galvos smegenų dangalas dar nebuvo pažeistas“, – pasakojo docentas S.Vaitkus.

Kauniečiui S.Kacui diagnozuota onkologinė liga hemangiopericitoma – itin retai visame pasaulyje sutinkama liga, o tai, kad auglys išsivystė galvos srityje, – dar retesnis atvejis.

„Su tokia reta liga nebuvau susidūręs per visą savo darbo praktiką. Medicinos literatūroje radau aprašytus vos kelis tokius pat atvejus, kai šis auglys išsivystė galvoje“, – sakė gydytojas S.Vaitkus.

Unikalią operaciją atlikęs medikas pripažino – jeigu ne šiuolaikinės medicinos laimėjimai, onkologine liga sirgusiam pacientui kartu su augliu būtų tekę pašalinti ir akį.

Operuojant įprastu būdu, atveriant kaukolę, kitaip nebūtų buvę įmanoma pasiekti naviko, kaip tik paaukojant akį.

Šįkart operacija atlikta endoskopu – auglys buvo pasiektas įkišus prietaisą per šnervę.

„Tai labai pavojinga operacija, nes visai šalia – stambios kraujagyslės, nervai. Vienas milimetras į šoną, ir galima laukti labai sunkių komplikacijų. Žmogus galėjo apakti, galėjo per nosį tekėti galvos smegenų skystis ir prasidėti smegenų pūliniai, uždegimas“, – aiškino docentas S.Vaitkus.

Pašalinus auglį, jau po paros fosforo kiekis S.Kaco organizme pasiekė normą.

Penkerius metus didelius skausmus kentęs kaunietis sugrįžo į normalų gyvenimą.

Dalijosi patirtimi su kolegomis iš užsienio

Unikali, pirmą kartą Lietuvoje atlikta endoskopinė galvoje išsivysčiusio auglio ir pažeisto kaulo pašalinimo operacija prieš savaitę buvo aptarta su pasaulinio garso specialistais.

Praėjusį savaitgalį Kaune tris dienas vyko pirmąkart Rytų Europoje surengti mokymai neurochirurgams bei ausų, nosies ir gerklės gydytojams. Su chirurgais iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Baltarusijos, Rusijos, Pakistano žiniomis dalijosi visame pasaulyje garsūs specialistai iš Jungtinių Amerikos Valstijų, Kanados, pranešimą skaitė ir Kauno klinikų Ausų, nosies ir gerklės ligų klinikos gydytojas doc. S.Vaitkus.

Endoskopinės kaukolės pamato operacijos, kurias paprastai atlieka ausų, nosies ir gerklės chirurgai bei neurochirurgai, – naujovė ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje. Specialistų teigimu, endoskopinė chirurgija per nosį – tai minimaliai invazyvi neurochirurginių operacijų technika, kuri leidžia pasiekti sunkiai prieinamą kaukolės pamatą, kaukolės vidų ir stuburo viršutinę dalį per nosį bei prienosinius ančius.

Tokia chirurgija leidžia išvengti pjūvių veide, nelieka randų, mažiau traumuojamos smegenys ir nervai, dėl to po operacijų pacientai gyja trumpiau, lengviau, jiems mažiau skauda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.