Tęsiasi daugiau nei pusei tūkstančio vyrų gyvybes išgelbėjęs projektas

Kasdien – po vieną išgelbėtą gyvybę. Tokia pusantrų metų vykdyto projekto „Išsaugokime vyrus“ statistika, šio projekto mecenatą Ramūną Karbauskį paskatino tęsti pradėtą darbą.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Sep 11, 2013, 4:10 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 7:56 AM

Trečiadienį į Naisius (Šiaulių r.) atvykus mobiliai kraujo tyrimo laboratorijai prasidėjo antrasis projekto „Išsaugokime vyrus“ etapas.

Per pirmąjį pusantrų metų trukusį šio projekto etapą buvo patikrinta daugiau nei 12 tūkstančių rizikos grupei priskiriamų vyrų.

Padidėjęs PSA (prostatos specifinis antigenas) buvo nustatytas 11 procentų patikrintų vyrų, pusei iš kurių vėliau buvo diagnozuotas vėžys.

Valstybinė programa nėra efektyvi

„Jei diagnozuojamas pirmos ar antros stadijos prostatos vėžys, jis yra nesunkiai išgydomas. Iki trečios stadijos vyrai nejaučia ligos simptomų, o kai pajunta, jau būna per vėlu.

Svarbu, kad žmogui pasitikrinimo dėl prostatos vėžio paslauga būtų prieinama, nes realiai valstybinė programa neveikia – reikia eiti i polikliniką, reikia gauti siuntimą. O ką jau kalbėti apie kaimo žmogų“, - portalui lrytas.lt sakė vieninteliu programos „Išsaugokime vyrus“ rėmėju likęs R.Karbauskis.

Programos „Išsaugokime vyrus“ iniciatorius Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugijos prezidentas Gediminas Žižys sakė, kad per pirmąjį etapą ji buvo vykdoma kartu su valstybine prostatos vėžio prevencine programa.

„Kaip nebūtų keista, tačiau ne visuose rajonuose mes buvome pageidaujami, susidūrėme su kai kurių pirminių sveikatos priežiūros įstaigų vadovų pasipriešinimu. Rajonuose, švelniai tariant, ši programa vykdoma nepakankamai gerai.

Prevencinė prostatos vėžio programa yra efektyvi, jei patikrinama bet jau 70 procentų rizikos grupei priskiriamų 50-75 metų amžiaus vyrų, o kai kuriuose regionuose patikrintųjų dalis nesiekia nė 30 procentų“, - portalui lrytas.lt sakė G.Žižys.

Išlaidas padengs verslininkas

Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugijos prezidentas pasidžiaugė, kad ir pirmajame programos etape mecenatu buvęs R.Karbauskis šiemet sutiko padengti visas išlaidas, todėl nebereikės iš provincijos medicinos valdininkų kaulyti, kad jie bent dalinai apmokėtų už jų regione atliktus tyrimus.

„Šiemet mes dirbsime tik su bendruomenių vadovais, kurie ir skleis informaciją apie šį projektą“, - sakė G.Žižys.

Projekto „Išsaugokime vyrus“ iniciatorius tvirtino, kad JAV, kur analogiškas projektas vykdomas jau seniai, ankstyva prostatos vėžio stadija diagnozuojama 98 procentams susirgusiųjų, o Lietuvoje – tik 60 procentų.

„Tyrimai parodė, kad kaimo vietovėse padėtis yra daug blogesnė nei miestuose. Kaimo žmogus neturi laiko žaisdamas golfą su draugais pasišnekučiuoti, pas kokį urologą lankosi.

Kaime žmogus daugiausia kalba apie tai, bus lietaus ar nebus, ir kaip greičiau nuimti derlių. Manau, jog tie žmonės verti pagarbos ir dėmesio, kad pasitikrinimas dėl prostatos vėžio jiems taptų prieinamas“, - sakė G.Žižys

Medikų požiūris nesuprantamas

Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugijos prezidentui pasirodė keista, kodėl per pirmąjį etapą, kuris buvo vykdomas kartu su valstybine prostatos vėžio prevencine programa, kai kurių rajonų pirminės sveikatos priežiūros įstaigos šalinasi tokių tyrimų.

„Vieno PSA tyrimo savikaina - apie 15 litų. Valstybė tyrimui apmokėti skiria 34 litus. Atlikti tokius tyrimus pirminės sveikatos priežiūros įstaigoms būtų kaip ir naudinga. Man regis, kad tokių tyrimų yra šalinamasi todėl, kad šios įstaigos ir taip gerai gyvena ir turi pakankamai kitų motyvacijų“, - svarstė G.Žižys.

Medicinos valdininkų požiūris į žmogaus sveikatą sunkiai suprantamas ir vieninteliu programos „Išsaugokime vyrus“ rėmėju likusiam R.Karbauskiui.

„Per praėjusį etapą mes dar bendradarbiavome su valstybe. Poliklinikos nieko nedarydamos dar uždirbdavo pinigų.

Šiame etape apmoku viską vienas, nes po sveikatos apsaugos ministro replikų apie privačią mediciną, poliklinikų vadovai bijo šnekėtis su privačiomis kompanijomis.

Atsibodo vaikščioti ir medicinos valdininkams aiškinti, kad tokie tyrimai yra labai svarbūs. Pradedi nebesuprasti, kas darosi, kai medikui turi įrodinėti tai, kas jam turėtų būti savaime suprantama“, - sakė R.Karbauskis.

Tyrimams – šimtai tūkstančių litų

Per pirmąjį etapą projektą rėmęs ir daugiau nei 200 tūkstančių litų kainavusią mobiliąją kraujo laboratoriją nupirkęs R.Karbauskis per antrąjį etapą apmokės už visus PSA tyrimus. Planuojama, kad per antrąjį programos „Išsaugokime vyrus“ etapą bus atlikta per 12 tūkstančių PSA tyrimų, kuriems apmokėti prireiks apie 200 tūkstančių litų.

Paklaustas, kodėl nusprendė skirti pinigų šiam projektui, R.Karbauskis atsakė manąs, kad tai viena gražiausių investicijų, kokią jis galįs padaryti.

„Prostatos vėžys yra daugiausia vyrų gyvybių nusinešanti onkologinė liga. Ja gali susirgti bet kas, bet jei liga diagnozuojama ankstyvoje stadijoje, ji nesunkiai pagydoma.

Pirmojo programos etapo statistika byloja, kad diagnozavus ligą ankstyvoje stadijoje pavyko išgelbėti gyvybę daugiau nei pusei tūkstančio žmonių. Galima teigti, kad vykdant šią programą kasdien vienam žmogui buvo išgelbėta gyvybė.

Yra daug istorijų apie žmonių gyvybei gelbėti skirtas milžiniškas pinigų sumas. O čia kalba eina ne apie vieno, dešimties, o šimtų žmonių gyvybę. Tiesiog nesugalvočiau geresnio būdo už šį, kaip skyrus tokią sumą pinigų, būtų galima išgelbėti tiek daug žmonių gyvybių“, - portalui lrytas.lt sakė projekto „Išgelbėkime vyrus“ mecenatas R.Karbauskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.