Ką daryti, kai kojas pakerta mėšlungis?

Kalta ir netinkama mityba

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 14, 2013, 1:44 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 5:08 AM

Raumenų mėšlungis – tai stiprus ir labai skausmingas raumenų susitraukimas. Jis yra nevalingas ir žmogus negali jo sąmoningai kontroliuoti.

Mėšlungis dažniausiai pasireiškia kojų raumenyse, ypač blauzdose. Bet įmanoma, kad mėšlungis gali atsirasti ir kituose kūno raumenyse.

Būna atvejų, kai moterims atsiranda gimdos mėšlungis. Dažniausiai gimdos raumenis spazmuoja antroje menstruacijų ciklo pusėje.

Kalta ir netinkama mityba

Dažniausiai raumenų mėšlungis kankina daug sportuojančius arba nuolat stresą patiriančius žmones, taip pat – moteris nėštumo laikotarpiu. Raumenų mėšlungis atsiranda dėl skysčių, angliavandenių, mineralinių medžiagų trūkumo organizme.

Mėšlungio tikimybę galima sumažinti. Pavyzdžiui, žmonėms, kurie daug sportuoja ir su prakaitu organizmas netenka skysčių, derėtų gerti daug vandens.

Raumenų mėšlungis gali atsirasti ir dėl netinkamos mitybos. Žmogus turėtų nuolat stebėti savo valgymo įpročius ir su maistu gauti pakankamai angliavandenių, kalcio ir magnio. Jeigu šių medžiagų žmogaus organizme trūksta, reikėtų papildomai vartoti maisto papildus, magnį ir kalcį.

Dažnai nukenčia plaukikai

Kad mėšlungis kuo greičiau praeitų, reikia ištempti skaudamą koją, o jos pėdos pirštus kelti į viršų. Jeigu skausmas labai didelis, reikėtų prašyti kitų žmonių pagalbos - jie galėtų padėti ištempti skaudamos kojos pirštus.

Tokioje situacijoje taip pat padeda ir skaudamo raumens masažas, ledo kompresas.

Kai kurie žmonės esant mėšlungiui į skaudamą vietą duria adatą. Kad šis būdas būtų veiksmingas, adata turėtų būti sterili ir vienkartinė.

Dėl į koją įdurtos nešvarios adatos gali kilti įvairių komplikacijų.

Dažnai mėšlungis koją sutraukia plaukiant. Dėl to kartais žmonės net nuskęsta.

Jeigu mėšlungis sutrauktų koją esant vandenyje, svarbiausia neišsigąsti, stengtis kuo labiau atpalaiduoti spazmuojamą raumenį.

Kitos ligos požymis

Jeigu mėšlungis pasikartoja labai dažnai, tai gali būti požymis, jog kažkas negerai stuburui ar kraujagyslėms. Tokiu atveju reikėtų kreiptis į gydytojus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.